Chvění TOS SU32 a dělá vlny na obrobku

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
josef109

12. 4. 2026, 5:26

josef109 píše: 12. 4. 2026, 1:09 Taky mi to nejde do hlavy. Všichni by hned rozebírali půl soustruhu, ale klidně se vsadím, že chyba bude v řezných podmínkách a geometrii nástroje :mrgreen:
Měl jsem to napsat dřív, třeba by se někdo vsadil :mrgreen:

A bylo by dobrý vyfotit i špony co z toho lezly. To taky hodně řekne...
soustružník

12. 4. 2026, 7:01

No vida. Soustruh na tom asi nebude tak zle, když i tak dosáhl povrchu na obrázcích.
porbič77

12. 4. 2026, 7:16

soustružník píše: 12. 4. 2026, 7:01 No vida. Soustruh na tom asi nebude tak zle, když i tak dosáhl povrchu na obrázcích.
tak aspon to mě uklidnilo, takže tedy mám koupit tu 3 paknovou univerzalku s prirubou nebo bez a hodim to na tu moji ? a jeste se chci zeptat zda mam koupit typ IUS nebo IUG ? abych nekoupil neco a pak doma zjistim ze mi tam nepasuje.. Dekuji
ok1in

12. 4. 2026, 7:26

Nejprve si kup pořádný nože... :lol:
Komunikace, telemetrie, automatizace, pohony...
Charon
Sponzor fora

12. 4. 2026, 7:30

A nezaškodila by nějaká literatura :?
Ale ta se dá stáhnout, to bys mohl i bez íáčka zvládnout :mrgreen:
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
testone
Sponzor fora

12. 4. 2026, 8:18

kouzelné slovo do vyhledávače
nárůstek
ten hnusnej povrch kterej tam máš je způsobený tvorbou tzv. nárůstku na břitu nože
prostě se tam začne nalepovat materiál a řeže ten nalepený materiál a nikoli ostří nože, pak se po dosažení určité velikosti ulomí, samozřejmě to nechá stopu na povrchu a začne to znova, klidně mnohokrát za sekundu
je to způsobeno nevhodnou kombinací nože (geometrie, radius, materiál), řezných podmínek (hloubka řezu, posuv, řezná rychlost) a materiálu obrobku
se stavem soustruhu to nemá téměř nic společného, tam chybu nehledej
jednoduchá rada na vyřešení není
jak soustružit aby nárůstek nevznikal je přesně to umění které dělá soustružníka soustružníkem
pro začátek jsi podle fotek udělal jednu naprosto typickou chybu
nožem s velkým radiusem břitu jsi z opatrnosti bral malou šponku - hloubku řezu, to je přesně ten nejlepší způsob jak to nejde
nastuduj si nějaké základy, je toho na trubce i netu i tady na foru spousta
úplně nejlíp bys asi udělal, kdyby sis v okolí našel někoho kdo ti nějaké základy ukáže
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Sancho Panza

12. 4. 2026, 8:22

porbič77 píše: 12. 4. 2026, 4:50 tak posílám fotky 2 kulatin co jsem soustruzil obe dve byli podepreny konikem + fotku nozu ktere zkousel zkousel a kulatiny nevypadaji vubec hezky...IMG_3809.jpegIMG_3808.jpegIMG_3807.jpegIMG_3805.jpegIMG_3804.jpeg
potěšilo mě, že na "obrázcích" je přesně to, co jsem čekal.
Problém bych řekl, že je zcela vyřešený, několikadenní standardní věštění pomocí klávesnic a nasliněného vztyčeného prstu lze bezpečně ukončit.
Sancho Panza

12. 4. 2026, 8:28

testone píše: 12. 4. 2026, 8:18 kouzelné slovo do vyhledávače
nárůstek
ten hnusnej povrch kterej tam máš je způsobený tvorbou tzv. nárůstku na břitu nože
prostě se tam začne nalepovat materiál a řeže ten nalepený materiál a nikoli ostří nože, pak se po dosažení určité velikosti ulomí, samozřejmě to nechá stopu na povrchu a začne to znova, klidně mnohokrát za sekundu
je to způsobeno nevhodnou kombinací nože (geometrie, radius, materiál), řezných podmínek (hloubka řezu, posuv, řezná rychlost) a materiálu obrobku
se stavem soustruhu to nemá téměř nic společného, tam chybu nehledej
jednoduchá rada na vyřešení není
jak soustružit aby nárůstek nevznikal je přesně to umění které dělá soustružníka soustružníkem
pro začátek jsi podle fotek udělal jednu naprosto typickou chybu
nožem s velkým radiusem břitu jsi z opatrnosti bral malou šponku - hloubku řezu, to je přesně ten nejlepší způsob jak to nejde
nastuduj si nějaké základy, je toho na trubce i netu i tady na foru spousta
úplně nejlíp bys asi udělal, kdyby sis v okolí našel někoho kdo ti nějaké základy ukáže
S tím bych si dovolil hrubě nesouhlasit - nárůstek vzniká při obrábění soustružnickým nožem. Na fotce toho :roll: nevidím žádný nástroj použitelný k úspěšnému soustružení nesmyslně upnutého neznámého materiálu.
Naposledy upravil(a) Sancho Panza dne 12. 4. 2026, 8:38, celkem upraveno 1 x.
testone
Sponzor fora

12. 4. 2026, 8:29

porbič77 píše: 12. 4. 2026, 7:16
soustružník píše: 12. 4. 2026, 7:01 No vida. Soustruh na tom asi nebude tak zle, když i tak dosáhl povrchu na obrázcích.
tak aspon to mě uklidnilo, takže tedy mám koupit tu 3 paknovou univerzalku s prirubou nebo bez a hodim to na tu moji ? a jeste se chci zeptat zda mam koupit typ IUS nebo IUG ? abych nekoupil neco a pak doma zjistim ze mi tam nepasuje.. Dekuji
IUS nebo IUG je jedno, liší se průměrem pro napasování na mezipřírubu, musíš mít samo obojí stejného typu
z toho TOSu by ti pravděpodobně po objednání nesmyslné kombinace i zavolali jestli to myslíš vážně
..
v každém případě si novou univerzálku kup i s mezipřírubou, pak můžeš sklíčidla snadno přehazovat, k tomu to je určeno
(sklíčidlo zůstává namontováno trvale na mezipřírubě a přehazuje se celá sestava)
i ta čtyřpaknovka co máš se často hodí, jen není vhodná k upínání kulatiny
......
ten hnusnej povrch a chvění ale na 99% není tou čtyřpaknovkou, viz můj předchozí příspěvek
Naposledy upravil(a) testone dne 12. 4. 2026, 8:33, celkem upraveno 1 x.
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
testone
Sponzor fora

12. 4. 2026, 8:30

dvojmo odesláno
Naposledy upravil(a) testone dne 12. 4. 2026, 8:33, celkem upraveno 1 x.
testone
Sponzor fora

12. 4. 2026, 8:32

ještě k těm řezným podmínkám
Sancho Panza tu kdysi v nějakém podobném případě použil trefné přirovnání "ohýbání okapu"
Aris

12. 4. 2026, 9:15

testone píše: 12. 4. 2026, 8:29
porbič77 píše: 12. 4. 2026, 7:16
IUS nebo IUG je jedno, liší se průměrem pro napasování na mezipřírubu, musíš mít samo obojí stejného typu
z toho TOSu by ti pravděpodobně po objednání nesmyslné kombinace i zavolali jestli to myslíš vážně
..
v každém případě si novou univerzálku kup i s mezipřírubou, pak můžeš sklíčidla snadno přehazovat, k tomu to je určeno
(sklíčidlo zůstává namontováno trvale na mezipřírubě a přehazuje se celá sestava)
i ta čtyřpaknovka co máš se často hodí, jen není vhodná k upínání kulatiny
......
ten hnusnej povrch a chvění ale na 99% není tou čtyřpaknovkou, viz můj předchozí příspěvek
Tyhle dvě verze, IUS a IUG se sice také liší průměrem uchycení, ale hlavně se odlišují způsobem montáže. IUG je určen pro montáž zepředu. Má z přední straně prostě díry pro šrouby. To poznáš na první dobou. Vypadá to takhle:
IMG_1369.jpeg
Univerzálka IUG

Porbič, pro tebe určitě IUS. Kromě nákupu univerzálky s přírubou je tu ještě druhá možnost. Nákup sklíčidla s integrovaným rozhraním na tvoje vřeteno. Ty máš na svém SU uchycení DIN 55027, velikost B5. Koupíš univerzálky přímo s tímto uchycením a ušetříš peníze za přírubu. Velikost si klidně ověř podle téhle tabulky - červené zvýraznění.
IMG_1370.jpeg
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“