zrušení bezcelního limitu 150€ u malých zásilek
V oblasti uplatňování cla u drobných zásilek došlo ke změně, která ovlivní i DPH při dovozu zboží malé hodnoty. Po zrušení osvobození od cla pro zásilky do 150 EUR byla skrze Nařízení Rady EU navržena nová dočasná pravidla stanovující fixní clo ve výši 3 EUR za položku. Tato pravidla začnou platit od 1.července 2026.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
Se trošku obávám že to už má Aliexpress dávno podchycený.
Minimálně teda nevím jak chtějí clít balíček který mi posílají třeba z Holandska kde to celý přebalujou.
Navíc co jsem četl a měl občas tu čest, tak zrovna Aliexpress zvládá celní řízení provést už na své straně.
Celý mi to přijde jako zbytečné kopání kolem sebe ve jménu jakési "záchrany" trhu, až na to, že není co zachraňovat, jen tím kryjí byznysy dovozců co si na to přidávají několikasetprocentní přirážku.
Plus navíc nezachrání nic, dopadne to úplně stejně jako trumpovo cla - zaplatí to zase jen zákazník, protože ten prostě nepřestane zničeho nic kupovat.
Tak trošku "je toho hodně, pojďme to nějak zdanit".
Jediný smysl v tom vidím coby teoretická ochrana spotřebitele před vadným zbožím. Ale i to je vcelku dost diskutabilní.
Minimálně teda nevím jak chtějí clít balíček který mi posílají třeba z Holandska kde to celý přebalujou.
Navíc co jsem četl a měl občas tu čest, tak zrovna Aliexpress zvládá celní řízení provést už na své straně.
Celý mi to přijde jako zbytečné kopání kolem sebe ve jménu jakési "záchrany" trhu, až na to, že není co zachraňovat, jen tím kryjí byznysy dovozců co si na to přidávají několikasetprocentní přirážku.
Plus navíc nezachrání nic, dopadne to úplně stejně jako trumpovo cla - zaplatí to zase jen zákazník, protože ten prostě nepřestane zničeho nic kupovat.
Tak trošku "je toho hodně, pojďme to nějak zdanit".
Jediný smysl v tom vidím coby teoretická ochrana spotřebitele před vadným zbožím. Ale i to je vcelku dost diskutabilní.
Ten blbec, kterej to vyrobil, pač mu zapoměli říct že to nejde vyrobit 
Z číny jako takové už nekupuju prakticky nic, protože doba dodání je hrozně dlouhá. Ostatní věci jdou ze skladů z Evropy a tam si žádné 3E nepřičtou. Hlavním problémem je TEMU, který hodilo vidle do podnikání spoustě překupníků. Holt se bude nakupovat z Temu.cz, je to tam o něco dražší, ale jinak to funguje stejně.
Nepletu. To si jen myslíš že já mám na mysli DPH
Jde o celý proces clení, ten zahrnuje mimo jiné i nápočet DPH.
Mimochodem - pokud by se clení skutečně provádělo v EU, tak dostanu výměr. Jenže ho už často provádí právě Alík, čili nemáš prakticky šanci si odečíst DPH (jsi-li plátce) u menších zásilek. To až u větších zásilek od jednoho prodejce ti ALík automaticky sníží cenu o VAT ( =DPH), a clení pak probíhá v EU, se všemi poplatky k tomu náležejících.
A v tomto momentě začínám preferovat FedEx, byť je třeba poštovné o něco dražší, jelikož ten mě příliš neotravuje, zajišťuje clení dostatečně dopředu, nemá poplatky typu 800,- za celní služby jakkoli je zásilka velká, a je li to na firmu, tak mi prakticky hodí balík před dveře a nechtějí vůbec nic, často ani to teoretické clo (nechápu jak, ale dva větší balíky z USA a tři z číny, nic nechtěli).
Kupuju stále více, protože doba se vcelku drasticky zkrátila. Zrovna minulý týden jsem v pondělí objednával vrtáky, záhlubníky a pneu fittingy, tři různí prodejci, v pátek jsem to měl ve schránce.lubbez píše: ↑27. 5. 2026, 1:08 Z číny jako takové už nekupuju prakticky nic, protože doba dodání je hrozně dlouhá. Ostatní věci jdou ze skladů z Evropy a tam si žádné 3E nepřičtou. Hlavním problémem je TEMU, který hodilo vidle do podnikání spoustě překupníků. Holt se bude nakupovat z Temu.cz, je to tam o něco dražší, ale jinak to funguje stejně.
Jako ano, záleží jak který obchodník a jaký jsou parametry, ale už jen výjjimečně mi něco jde déle než dva týdny, většinou těch 7-10dní.
Jinak souhlas, právě ty sklady v EU tuhle jejich teorii o zdanění balíčků dost nabourávají.
Tohle si vylobovali překupníci a podobní parazité. Nikomu jinému to nic nepřinese. Na FB je nějaká antikampaň ve stylu schovávejte lístky od kdejaké blbosti a dejte to těm srovnávačům prostředí pěkně sežrat při reklamacích. Poštovné platí eshopy, boxy jsou na každém rohu tak proč ne, budou mít co chtěli.
Já jsem tak rád, že mě EU zase o něco víc chrání před zlými čínskými výrobky tím, že mi napaří 15 - 50% clo na moje objednávky, které jsou obvykle ve výši 6 - 20 EUR.
Napadají mě tři možnosti:
1) EU nachystala systém podobný IOSS (systém pro výběr DPH u zboží přicházejícího ze třetích zemí) pro výběr tohoto cla. 3 EUR za každou položku se zaplatí při checkoutu na tržišti, tržiště clo odvede do EU.
2) 3 EUR za položku zákazník uhradí při příchodu zásilky do EU. Nedělal bych si velké naděje, že to přepravci kapacitně zvládnou. Svědčí pro to třeba tento článek: https://www.cep-research.com/2026/05/08 ... uty-delay/
3) Tržiště se stane dovozcem, tj. hromadně proclí všechny zásilky v režimu klasického importu obchodního zboží, pak to rozešle po EU. Tím by odpadlo 3 EUR clo per zásilka, platilo by se clo podle procentní výměry (pár procent z ceny). Zase by to ale hádám zvedlo náklady na distribuci zásilek.
Někdo nějaké info jak bude výběr cla skutečně probíhat?
Napadají mě tři možnosti:
1) EU nachystala systém podobný IOSS (systém pro výběr DPH u zboží přicházejícího ze třetích zemí) pro výběr tohoto cla. 3 EUR za každou položku se zaplatí při checkoutu na tržišti, tržiště clo odvede do EU.
2) 3 EUR za položku zákazník uhradí při příchodu zásilky do EU. Nedělal bych si velké naděje, že to přepravci kapacitně zvládnou. Svědčí pro to třeba tento článek: https://www.cep-research.com/2026/05/08 ... uty-delay/
3) Tržiště se stane dovozcem, tj. hromadně proclí všechny zásilky v režimu klasického importu obchodního zboží, pak to rozešle po EU. Tím by odpadlo 3 EUR clo per zásilka, platilo by se clo podle procentní výměry (pár procent z ceny). Zase by to ale hádám zvedlo náklady na distribuci zásilek.
Někdo nějaké info jak bude výběr cla skutečně probíhat?
Naposledy upravil(a) gaminn dne 27. 5. 2026, 2:07, celkem upraveno 2 x.
Mimochodem, nakupujete někdo na AliExpressu na firmu? U zboží s hodnotou nad 150 EUR to není problém, u zboží nižší hodnoty je ale automaticky přičteno DPH. Ještě tak rok nebo dva zpátky jsem měl možnost zaregistrovat svoje DIČ na AliExpressu a při každém nákupu si zvolit, jestli jde o nákup soukromý (zásilka do 150 EUR, DPH odvedeno AliExpressem) nebo firemní (DPH se nepřičítá, zásilku si při příchodu do ČR proclím). Od jisté doby mi ale AliExpress DIČ nezvaliduje a firemní nákup neumožní. Někomu jinému to funguje?
Na Ali jsem objevil docela zajímavé plátky na nerez. 17.5.jsem je objednal. Dneska byly v kastliku.
Rozhasily se mi řemeny na soustruhu. Obyčejnej klíňák 8*1120 Li. 20 let je beru od místního prodejce. Co si tak vybavuju, většinou šáhli do regálu a bylo. 11. 5. jsem se dozvěděl, že řemeny vedou až od třináctky. Objednají. Dneska mi přišla SMS ať si je vyzvednu.
Argumentujou tím, že na vstupním bodě do EU vzrostl počet zásilek o tisíce procent a přitom většinou hovadiny za pár korun. Má to donutit Číňany, aby přesunuli sklady do EU a tím ty věci clili po celých kontejnerech a ne každý balík zvlášť. Ty 3€ jsou přenesený poplatek, že někdo musí každý ten balíček z hovadinou za 5Kč vzít do ruky. Nemám strach, že by si Číňan neporadil.
Na jednej strane vraj vyrovnanie obchodu čo zhoršuje životnú úroveň ľudí v EU, na druhej strane sa pumpujú miliardy na Ukrajinu a to aj bez nutnosti dokazovat na čo sa použili - a naviac zase na úkor ľudí v EU.
Šľachetnost sa robí ľahko ked sa na to používajú cudzie peniaze …
U nas fičala konsolidácia- ukazalo sa že to slúžilo na to aby vláda zase mala z čoho bezhlavo rozhadzovat peniaze sebe blízkym.
Takže aj to clo vnimam len ako spôsob vytahat z ľudî peniaze.
To clo sa u nás chystala úctovat pošta v čase spolu so zavedením dph. Číňan to vymyslel dobre. Dph dal do ceny a na doručenie využil iných dopravcov.
Takže pošta nakoniec viac stratila.
EU je vlastne veľká pyramidova hra kedže mne ako najnižšiemu hráčovi sa nikdy nič nevráti …
Šľachetnost sa robí ľahko ked sa na to používajú cudzie peniaze …
U nas fičala konsolidácia- ukazalo sa že to slúžilo na to aby vláda zase mala z čoho bezhlavo rozhadzovat peniaze sebe blízkym.
Takže aj to clo vnimam len ako spôsob vytahat z ľudî peniaze.
To clo sa u nás chystala úctovat pošta v čase spolu so zavedením dph. Číňan to vymyslel dobre. Dph dal do ceny a na doručenie využil iných dopravcov.
Takže pošta nakoniec viac stratila.
EU je vlastne veľká pyramidova hra kedže mne ako najnižšiemu hráčovi sa nikdy nič nevráti …
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll