Snímání otáček vřetene
Nemáte někdo zkušenost se snímáním otáček vřetene enkodérem? Jde mi o řešení převodu z vřetene na enkodér. Na vřetenu mám ozubení s modulem M1.5 a původně jsem si říkal, že použiju ozubený řemen. Avšak řemen s klasickým ozubením se zřejmě nevyrábí. Takže druhá možnost je použít plochý neoprenový řemen. Máte někdo ponětí, jaký prokluz lze očekávat? Jestli je to vůbec reálné řešení nebo úplná hloupost. Pokud by to nešlo, musel bych na hřídel doplnit řemenici pro ozubený řemen, čemuž bych se rád vyhnul.
No a koupit nejmenší možnou řemenici na takový ozubený řemen, který chceš pouzit na straně enkoderu, v té řemenici vyhlodat diru tak, aby se dala natesno nasunout na to ozubene kolo M 1.5, které máš na vretenu?
Pochopil jsem správně, že to ozubené kolo z vretene sundat nejde technicky nebo to nechceš sundat - prostě tam musí zůstat?
Jinak ho prostě vyměnit přímo za správnou řemenici na správný ozubený řemen bez toho, co píšu nahoře.
Pochopil jsem správně, že to ozubené kolo z vretene sundat nejde technicky nebo to nechceš sundat - prostě tam musí zůstat?
Jinak ho prostě vyměnit přímo za správnou řemenici na správný ozubený řemen bez toho, co píšu nahoře.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Imho pro danou aplikaci zcela zanedbatelný. Jinak, jaké zhruba otáčky, jsou tam rampy? Jakou požaduješ přesnost?
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Na vstupu je až 2000 ot/min. Předpokládám enkoder cca 1024 pulzů na otáčku. Předpokládejme, že na výstupu je 0,25 mm/otáčku s požadovanou maximální chybou 0,001 mm/otáčku. Tj. relativní chyba 0,001/0,25 = 0,004. Na vstupu tomu odpovídá 0,004*360=1,44 stupně/otáčku. Co se týká ramp. Ty tam jsou určitě. Rozběh vřetene je velmi pozvolný (třeba 100 (ot/min)/sec).
Takže děkuji za nakopnutí, to ten plochý řemen asi zvládne. Spíše, než prokluzu, se je možné obávat chyby dané ohýbáním řemene okolo řemenice. Ale, pokud by k tomu docházelo, bude to chyba konstantní, kterou eliminuji změnou převodové konstanty v softwaru.
Díky tomíku, občas jeden potřebuje nakopnout, aby se z té výpočtové lenivosti probral.
To je přesně to, čemu bych se rád vyhnul. Výměna řemenice na vřeteni nelze, protože je to přímá součást vřetene. Ozubené kolo na vřeteni vlastně není, ty zuby jsou součástí vřetene samotného. Takže buď plochý řemen (jednoduché řešení) nebo na hřídel vřetene nasadit redukci na ozubený řemen. Ten plochý řemen je snadné řešení, takže, pokud by to vyhovovalo z hlediska přesnosti převodu, bylo by to fajn.lapa píše: ↑29. 5. 2026, 8:19 No a koupit nejmenší možnou řemenici na takový ozubený řemen, který chceš pouzit na straně enkoderu, v té řemenici vyhlodat diru tak, aby se dala natesno nasunout na to ozubene kolo M 1.5, které máš na vretenu?