Stačilo mi přečíst si pár vět až do shrnujícího odstavce - ze kterého si evidentně hned mám udělat osobní názor (nebo ho převzít z rádoby faktů?), kde mi vše došlo a udělalo se mi na slovní bli*í...
Posuďte sami a zajímal by mě jaký je na to veřejný názor zde.
Clánek pojednává o růstu v Severní Koreji... je to o eknomice
https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika ... m-40582192
Když jsem došel k odstavci: Boom je financován z dodávek munice do Ruska, hackerských útoků na kryptoměnové burzy a obchodu s Čínou, která se snaží omezit ruský vliv.
Tak mi došlo, že se jedná o masírku...
Pak jsem se zamyslel a řekl jsem si - není to náhodou trochu jinak? Jaké tam asi mají ceny za energie? a za vstupní zdroje? jaká je tam asi průměrná mzda atd.? Kolik mají managerů na deset dělníků? atd. atd. Ze selského rozumu si myslím, že jsme pěkný hlupáci, když budeme jenom slepě tvrdit, že mají peníze jen ze zbrojního průmyslu. Za mě to už média přehánějí s tim vymýláním mozků.
Neměla by být licence pro noviny udělována na základě dodržování objektivního vyhodnocování a zjišťování a srovnávání faktů? Hned na počátku článku je shrnutí, které defakto konstatuje... a to je vě většině článků poslední dobou. Od roku 2001 do roku 2010 jsem pracoval jako technik a editor v několika novinových vydavatelstvích (teď možná dost lidem docvakne
Seznam a Novinky začínali jako pozůstatek Práva tj. levicových novin... a také to z nich bylo dlouho cítit... dnes je v nich naopak vidět ruka a názor pana majitele (už nechal psát i sám o sobě a o svých názorech) a nebo názor všech lobistů za nutela vlády. Já jsem teda někde mezi a nebo úplně bokem (nebo mimo?
Například to, že je Evropa úplně v prdeli proti okolnímu světu kvůli cenám energií prostě natvrdo na plnou hubu nikdo nenapíše... potom se zdá být každá zaostalá země proti nám v nesmírném pokroku... a tím bych to uzavřel. Jo občas tam prosákne jednou za rok zpráva (asi ji nestačí zcenzurovat), že se byl nějakej potentát podívat v číně na průmysl a radši hned rezignoval nebo ho někdo umlčel nebo co, protože nikdy se z toho nic nevyvodilo, jen to usnulo. Jsme prostě elitou (lev. i prav.) zmasakrovaný fosilie ...z hnědouhelných dolů. Není pro nás asi záchrana, tak budeme ukazovat na Severní Koreu, že ta za vše může a jak se tam mají dobře (to už tady jednou bylo ne? že se ukazovalo na východ jak se tam mají dobře? pak zase na západ a teď zase na východ? a co my? kdy se budeme mít dobře?)
PS: a co třeba jednou napsat do novin Seznam cz úvahu o tom jak si vyrobit levnější energie jen pro ČR abychom se měli lépe? Jaké jsou možnosti, pro a proti... to asi ne co? To se asi nikomu nehodí. Nebo jak začít zase stavět byty aby naše děti měli jednou kde bydlet (když se sem nahrnulo skoro milion lidí ze zahraničí). To asi pupkáče s vilama nezajímá že?