Potřebuji se někde textově...

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

Odpovědět
pafik

19. 6. 2026, 10:19

RaS píše: 19. 6. 2026, 8:49 trošku mě bateriová úložiště živěj a všechny ty bateriová úložiště co se teď moderně stavěj mají LiFePo4 články, v podstatě se liší jen drobně kapacitou podle toho jaká firma si do technického listu co nalže a jak to měří :lol: ,a toho se tady staví 100ky MWh, kdyby existoval nějaký technologický zázrak určitě by šla část produkce tímto směrem..
Až těch 100 MWh blafne, to bude fajruňk :D . A což teprve toho svinstva v ovzduší ...
Milan199

19. 6. 2026, 10:26

Bylo by to krásný, ale ...

Táta kupoval VTM // věda a tachnika mládeži // a tak jsem v něm samosebou listoval. Takových zázraků tam za ty roky bylo.

Ale třeba příjemně překvapí.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2026, 11:14

Tak ono treba ty solid state baterky ted vypadaji dobre. Ale to je krucek. A predstav si v dobe kdy byli jen NiCd nedejboze ukazat dnesni lithiovky....
To je jako v dobe osmibitu vytasit AI

Co se tyce toho vzplanuti neni to pekny. Delam ve vyvoji testovani modernich baterii.
Dost casto ty baterky privadime do nejakeho kolapsu abychom stanovili jejich odolnost...
Je to docela ficak kdyz to chytne.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
lapa
medaile za lepsi forum

19. 6. 2026, 1:16

Milan199 píše: 19. 6. 2026, 10:26 ... Takových zázraků tam za ty roky bylo....
Vezmi to z druhe strany - kolik zazraku tam nebylo ... a mas je ... aniz o tom i vis, protoze slouzi nekde na backgroundu ...
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
martasg1
Sponzor fora

19. 6. 2026, 1:32

Já jsem zvědavej jestli hluboký výzkum pomocí AI a také ty nové modely Anthropicu až je uvolní pro evropu a vůbec dnešní AI zda pomůže zrychlit objevování a testování nových materiálů a tím pádem i baterií.

Cvičně jsem mu v rámci seznamování se s AI kdysi zadal: vyzkoumej zda by se dala voda použít jako zdroj energie (motor na vodu, nebo vodíkový generátor nebo prostě ať to vymyslí) :lol: a bohužel držel se současných poznatků a moc se mu do experimentování a filosofování nechtělo :D ale bral jsem to jen jako zábavu... je mi jasné, že to odbyde současnou fyzikou a výpočty o energiích. Je to spíše otázka scifi :) A výzkum zatím musí plánovat a řídit člověk a záleží opravdu zda současné fyzikální zákony (poznatky) daný výzkum někam posunou. Kde určitě pokroky jsou co tak čtu tak v lékách, biologii a astronomii. Ještě to bude zajímavý příštích pár let a hlavně to bude pořádnej sešup nejspíš :lol: každej den je něco novýho z oblasti AI - nVidie, OpenaAI, Antropic, Tesla, Google, číňani, můj pes... má nový prášky... je z toho veselej a živej :D jo každej den nějaká změna... :lol: :lol: :lol:
Groot
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

19. 6. 2026, 3:01

Uz treba v rutinni vedecke praci to pomaha brutalne akcelerovat. Ted jsem potreboval obsluzny program k spektraku. Normalne bych to studoval a psal dva tydny. Jeden komplexni prompt a mam to hotove trvalo to celkem 5 minut.
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“