Oprava hřídele

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Odpovědět
Fikasus

19. 6. 2026, 4:12

Zdravím
potřeboval bych názor dalších strojařů/kutilů.

Na UNC nakladači, jsme zničili opětovně hřídele mezi motorem/čerpadlem.
Kdy jsme zničili drážkování na vstupu (motoru).

Udělal jsem reverz, ale výroba nové hřídele by byla tak složitá že to ani nebudeme riskovat.
Takže opětovná oprava té původní. Poprvé byla navařená, to se prokázalo jako sice funkční, ale nic to nevydrželo.

Jako nejjednodušší možnost nám připadá:

- stočit zničený průměr o pár mm
- nalisovat kus materiálu místo původního (za tepla)
- po obvodu spoje vyfrezovat otvory pro kolíky (natlouct tam kolíky s přesahem)
- osoustružit a udělat drážkování

Zajimal by mě Váš názor jelikož s těmihle opravami nemám zkušenosti. Jak dlouho by to mohlo vydržet než se to vymačká a už to nikdo neopraví.

Motor je měněný, nikdo pořádně neví jaký je. Bral jsem nejsilnější co by v té době odpovídal.
Přesnější info, se kterým pracuji:
motor: 1,9 diesel, 55kw 130Nm, je dost přiškrcenej údajně (na tomhle jsem se nepodílel)
8 kolíků D3, roztečná kružnice 16mm ( Na střih (a otlačení) jsem kolíky počítal, měli by vydržet 250Nm.)

jedná se o opravu pravé části ozubení (s naznačenými otvory pro kolíky)
hřídel.png
největší D36 délka je 230mm

Napadá někoho něco jednoduššího?

uložení s přesahem H7/s6?, místo soustružení průměry brousit radši?

Děkuji za názory
miv

19. 6. 2026, 5:47

Fikasus píše: 19. 6. 2026, 4:12 Takže opětovná oprava té původní. Poprvé byla navařená, to se prokázalo jako sice funkční, ale nic to nevydrželo.
To ale znamená, že ten návar byl ze špatného materiálu. Podle mne je návar a opětná obnova to nejlepší řešení. Chce to však někoho, kdo to umí udělat.
Fikasus

19. 6. 2026, 7:04

miv píše: 19. 6. 2026, 5:47
Fikasus píše: 19. 6. 2026, 4:12 Takže opětovná oprava té původní. Poprvé byla navařená, to se prokázalo jako sice funkční, ale nic to nevydrželo.
To ale znamená, že ten návar byl ze špatného materiálu. Podle mne je návar a opětná obnova to nejlepší řešení. Chce to však někoho, kdo to umí udělat.
dobře děkuji za názor, je pravda, že nad jiným materiálem jsem ani nepřemýšlel, mám zjištěno co to je za ocel, akorát to nemám u sebe, až se k tomu dostanu podívám se na alternativy
saano

19. 6. 2026, 7:27

A dutá hriadeľ na motore resp. náboj s tisíchranom je z čoho? To je originál? Alebo tam je ešte spojka?
Ak by sa to dalo , tak by som zohnal satelit z difu. a poloos a spojil to tak.
Mám to tak na traktore , kde je motor 1,9D , 47kw a poháňa to traktor a rotavátor takže celkom záhul. Ten motor má toho plné zuby. A to idem na redukovanej 1.
Fikasus

19. 6. 2026, 8:33

saano píše: 19. 6. 2026, 7:27 A dutá hriadeľ na motore resp. náboj s tisíchranom je z čoho? To je originál? Alebo tam je ešte spojka?
Ak by sa to dalo , tak by som zohnal satelit z difu. a poloos a spojil to tak.
Mám to tak na traktore , kde je motor 1,9D , 47kw a poháňa to traktor a rotavátor takže celkom záhul. Ten motor má toho plné zuby. A to idem na redukovanej 1.
pochybuju že to je originál
mezi hřídelí a motorem je jakoby ''redukce'' právě na to drážkování (ze kterého je ted vlastně válec :DD)

je to vše dost u sebe a není místo tam něco přidávat jinak tam motor nepůjde vrátit
saano

19. 6. 2026, 9:23

Ak by som rovnaký problém riešil ja , tak miesto zložitého navárania a drážkovania by som zvolil opravu dopasovaním vhodného plotovaru aku napr. tu. https://www.malo-traktory.sk/sk/katalog ... a-355.html
Poškodenú časť odrezať , vyvŕtať dieru , spraviť závit a našrobovať novú drážkovú časť. Zaistiť zvarom alebo kolíkom aby sa to nepovolilo , prípadne zalepiť.

Ale áno šlo by to aj znovu navrením a vyfrézovaním drážok.
Riešenie čo si navrhol je tiež moźné ale bál by som sa preslabenia materiálu v mieste sústruženia. Kolíky to udržia ale čo ten tenký stred.
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“