Utesnenie prírub a krytov strojov - ako na to

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
Odpovědět
zverodoktor

5. 7. 2026, 11:13

Ahojte,
možno pre profesionála triviálna téma, ale pre nás amatérov (aspoň pre mňa) téma plná záhad. Môj SU32 je klasický socíkový cedník na olej. Väčšinu vekom a opotrebením vzniknutých únikov sa mi už podarilo odstrániť. Teraz zisťujem, že olej slzí cez kryty prevodovej skrine otáčok a dekel vretenníka. Pôvodne boli zatesnené zrejme Hermetikom. Predpokladám, že závitové otvory sú durch do prevodovej skrine a časť priesakov je okolo závitov upevňovacích skrutiek.
Ako správne postupovať pri pretesňovaní a aké materiály použiť? Napadlo ma hneď niekoľko otázok, na ktoré by som uvítal odpoveď.

1. Používať papier a / alebo pastu a kedy? Existuje viacero druhov papiera? Prípadne iné, modernejšie plošné materiály na utesnenie?
2. Aký máte obľúbený tesniaci prostriedok - pastu a kedy ktorú použiť?
3. Kombinuje sa papier s tesniacou pastou?
4. Ako správne postupovať pri tesnení vrchnáku, kde skrutky idú krížom do priestoru s olejom?

Ďakujem a prajem všetkým peknú nedeľu!
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
stanik84

5. 7. 2026, 1:25

Když silikon, tak silikon na motory (teplotně odolný).

Kombinaci silikon + papír používám - papíru jsou různé tlouštky a někde je i předepsané, jakou použít. Abys nezmenšil/nezvětšil třeba axiální vůli hřídelí. Na nějakým deklíku je to jedno .

Taky záleží, jestli to chceš opakovaně sundavat, Někde papír jen přilepím na vazelínu, aby mi neujížděl. Dost záleží na čem a kde to je... On ten silikon je občas kontraproduktivní - třeba na mazací otvory atd. Nebo když je třeba na nějakým krámu plechová vana tak automaticky silikon a silnej papír.

Další co se dělá, tak mázneš tu plochu, přilepíš a dotáhneš jen lehce - abys nevytlačil silikon a zůstal mezi těma dvěma dílcema - necháš zaschnout a pak dotáhneš. Jinak to všechno hned vytlačíš. Pamatuj, někdy míň je víc. Občas jsou vidět takový prasečiny, že bys koukal.
Malakh

5. 7. 2026, 3:23

Používam Loctite 5922 a spokojnosť.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“