Schottkyho dioda
Nazdar.
Zkouším zapojení s PICAXE podle seriálu v RC Revue a poslední díl je o PWM řízení komutátorového motorku (tzv. plechovky).
Jde o to, že ve schématu je paralelně k motoru nakreslená ochranná OBYČEJNÁ dioda 1N5820, ale protože dodaná součástka 1N5822 je "velká jak kráva" a nevleze se do bezkontaktního pole, začal jsem hledat a zjistil, že je to Schottkyho dioda (obě stejně velké), má mít jinou značku, atd., atd.
Takže otázka zní, jakou ochrannou diodu mám použít, jestli stačí nějaká obyč. nebo musí být tato.
Dík, Radek
Zkouším zapojení s PICAXE podle seriálu v RC Revue a poslední díl je o PWM řízení komutátorového motorku (tzv. plechovky).
Jde o to, že ve schématu je paralelně k motoru nakreslená ochranná OBYČEJNÁ dioda 1N5820, ale protože dodaná součástka 1N5822 je "velká jak kráva" a nevleze se do bezkontaktního pole, začal jsem hledat a zjistil, že je to Schottkyho dioda (obě stejně velké), má mít jinou značku, atd., atd.
Takže otázka zní, jakou ochrannou diodu mám použít, jestli stačí nějaká obyč. nebo musí být tato.
Dík, Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
- Zdenek Valter
Stačí obyč. ale jde o její parametry propustný proud a závěrné napětí by měly odpovídat požadovanému.rawen píše:Nazdar.
Dík, Radek
1N5820 je schotky dioda 3A/20V. Ta 1N5822 je to samé, jen s vyšším povoleným závěrným napětím. Oproti normální diodě je schotky dioda výrazně rychlejší a pro PWM řízení je nezbytná. Odchytává (zkratuje) napěťové špičky vznikající na indukčnosti při rozpojení proudu. Ty špičky jsou krátké, takže není třeba diodu dimenzovat na trvalý max. proud. špičkově snese originál od Motoroly 80A, ale pokud máš nějakou parodii z GM, tak té bych tak nevěřil. Neznám to zapojení s PICAXE, ale pokud tím trápíš nějaký motor velikosti SPEED 400 napájený 12V, tak je ta dioda podle mě napěťově poddimenzovaná (závěrná špička dosahuje dvojnásobku napájecího napětí) a proudově předimenzovaná. S klidem bych tam dal kvalitní 1A trvalého proudu na minimálně 50V a napájel jí přímo na motor.
SABLE-2015
Pokud je to PWM řízení na několika kHz, tak obyčejná dioda hrubě nestíha a oddělá v lepším případě jen ten spínací FET.Zdenek Valter píše:Stačí obyč. ale jde o její parametry propustný proud a závěrné napětí by měly odpovídat požadovanému.
SABLE-2015
- Zdenek Valter
Nevím taky jsem si to myslel, ale pokud jde o kmitočty do cca 10Khz tak většina současných diod by měla vyhovět - mají zpravidla taky parametr frekvenci na kterou je lze max použít. Pokud je kmitočet nad 10 kHz tak nemohu jinak než souhlasitgnat píše:Pokud je to PWM řízení na několika kHz, tak obyčejná dioda hrubě nestíha a oddělá v lepším případě jen ten spínací FET.Zdenek Valter píše:Stačí obyč. ale jde o její parametry propustný proud a závěrné napětí by měly odpovídat požadovanému.

Běžné usměrňovací diody řady 1N400x a 1N500x mají spínací časy kolem 0,5 ms a to nestačí ani na PWM 1 kHz. Schottky dioda 1A/40V 1N5819 stojí cca 2,- Kč. Rychlé usměrňovací diody se spínacími časy do 10 ns pro proudy 3A jsou cenově úplně jinde (a usměrňovací diodu je třeba dimenzovat proudově trochu více, protože jejich odolnost proti proudovým špičkám je výrazně horší než u schottky).
SABLE-2015
Díky za reakce, tolik jsem jich přes noc nečekal 
Totiž v návodě k PICAXE je psané, že vyhoví obyč. 1N4001 - štítkově proudem a napětím myslím, že určitě ano, ale šlo mi o tu rychlost spínání.
Pokud opíšu doslova příklad Ing. Černého, tak perioda PWM signálu je rovna periodě oscilátoru procesoru (při 4MHz je to 250ns) * 4 * (můj parametr +1).
Pro parametr 100 to je 250*4*101 = 101us. Nejkratší bude 2us, nejdelší 256us.
Motor je max. ekvivalent SPEED 400 napájený 5V (zatím, krmí se jimi procesor).
Součástky beru od GME, případně EZK. Poraďte prosím polopaticky, jak si odvodit vhodnou diodu, přes elektriku jsem totální samouk.
Předem dík, Radek

Totiž v návodě k PICAXE je psané, že vyhoví obyč. 1N4001 - štítkově proudem a napětím myslím, že určitě ano, ale šlo mi o tu rychlost spínání.
Pokud opíšu doslova příklad Ing. Černého, tak perioda PWM signálu je rovna periodě oscilátoru procesoru (při 4MHz je to 250ns) * 4 * (můj parametr +1).
Pro parametr 100 to je 250*4*101 = 101us. Nejkratší bude 2us, nejdelší 256us.
Motor je max. ekvivalent SPEED 400 napájený 5V (zatím, krmí se jimi procesor).
Součástky beru od GME, případně EZK. Poraďte prosím polopaticky, jak si odvodit vhodnou diodu, přes elektriku jsem totální samouk.
Předem dík, Radek
Pokud tu shotku máš a jediný problém je ten, že ji nedostaneš do pole, tak ji přiletuj přímo na vyvody motoru. Dáš ji z hlediska funkčnosti na to nejsprávnější místo. Jen pozor na polaritu.
A po správnosti by na motoru měli být ještě 3 kapacity kolem 100n. Jedna mezi přívody a další z každého, jednoho přívodu proti kostře motoru.
A když se podíváš do datasheetu výkonového fetu, tak ty mívají závěrnou diodu už v sobě. Nevím jaký typ tam máš použitý.
A po správnosti by na motoru měli být ještě 3 kapacity kolem 100n. Jedna mezi přívody a další z každého, jednoho přívodu proti kostře motoru.
A když se podíváš do datasheetu výkonového fetu, tak ty mívají závěrnou diodu už v sobě. Nevím jaký typ tam máš použitý.
bednar.dk@seznam.cz
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
SolidWorks 2011
Zakázková výroba jednoúčelových strojů
konstrukce strojů, automatizace,
http://www.indops.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nazdar, mám IRL3705N. Nenašel jsem ho v GESu ani GME, ale naštěstí byl datasheet mezi věcmi PICAXE. Na obrázku tam dioda nakreslená je.
Co to znamená pro mé zapojení? Můžu ji vynechat úplně; nebo použít tu obyč. 1N4001; nebo se podržet původní varianty s externí Schottkyho d. ?
Radek
P.S.: V jiném zapojení s 8Ohm repro napájeným 12V je v podobné pozici výkonový MOS IRLZ34N (55V, 30A, 68W) + dioda 1N4001. Chápu dobře, že jde jen o jiné max. hodnoty anebo jsem mimo a je to úplně o něčem jiném?
Co to znamená pro mé zapojení? Můžu ji vynechat úplně; nebo použít tu obyč. 1N4001; nebo se podržet původní varianty s externí Schottkyho d. ?
Radek
P.S.: V jiném zapojení s 8Ohm repro napájeným 12V je v podobné pozici výkonový MOS IRLZ34N (55V, 30A, 68W) + dioda 1N4001. Chápu dobře, že jde jen o jiné max. hodnoty anebo jsem mimo a je to úplně o něčem jiném?
- Přílohy
-
- irl3705n.pdf
- (111.22 KiB) Staženo 405 x
Dioda v IRL3705 od International Rectifier ma dobu zotaveni okolo 100 ns, coz neni spatne, ale vy potrebujete dat diodu paralelne s motorem. Substratova dioda v MOSFETu by ty spicky odvadela zpet do zdroje coz nemusi byt zrovna nejlepsi. Ta dioda je v MOSFETu od prirody - je to dano strukturou toho tranzistoru a bez ni to ani nejde.
Vzdycky je lepsi nejaka dioda nez zadna, ale cim kratsi a mensi spicky budou namahat tranzistor, tim vice bude zarizeni spolehlive a mit delsi zivotnost. Takze doporucuji se drzet puvodni varianty s externi Schottkyho diodou.
A doporucuji i ty 3 keramické kondenzátory, které zminoval Mad_BOXs.
Tomáš
Vzdycky je lepsi nejaka dioda nez zadna, ale cim kratsi a mensi spicky budou namahat tranzistor, tim vice bude zarizeni spolehlive a mit delsi zivotnost. Takze doporucuji se drzet puvodni varianty s externi Schottkyho diodou.
A doporucuji i ty 3 keramické kondenzátory, které zminoval Mad_BOXs.
Tomáš
Dal jsem 3 kondíky a diodu přímo na motorek. Málem ho převrátily
- fakt mi ta dioda k němu přijde obrovská.
Fungovalo to, akorát se ozýval nepříjemný pískot při nižších otáčkách a před roztočením, což profi regulátory nedělají.
Radek

Fungovalo to, akorát se ozýval nepříjemný pískot při nižších otáčkách a před roztočením, což profi regulátory nedělají.
Radek
Zabržděná SPEED 400 si umí vzít 25 - 30 A, takže ta dioda zas tak velká není.
SABLE-2015
To znám z lodičekgnat píše:Zabržděná SPEED 400 si umí vzít 25 - 30 A, takže ta dioda zas tak velká není.

Radek
Ještě taková myšlenka (neelektrikáře
):
Kdybych dal na vývod z PICka LR člen bez čehokoliv dalšího, tak mi to vyrobí z PWM pulzů ss napětí v rozsahu 0-5V (takový DA převodník). Tímto napětím napájený motorek se bude točit bez pískání - potud dobře. Co ale když ho zbrzdím a stoupne proud - odejde PICko? Dá se tam vložit nějaká ochrana nebo je to úplně zcestný přístup?
Radek

Kdybych dal na vývod z PICka LR člen bez čehokoliv dalšího, tak mi to vyrobí z PWM pulzů ss napětí v rozsahu 0-5V (takový DA převodník). Tímto napětím napájený motorek se bude točit bez pískání - potud dobře. Co ale když ho zbrzdím a stoupne proud - odejde PICko? Dá se tam vložit nějaká ochrana nebo je to úplně zcestný přístup?
Radek