Dílna (hobby) v dřevostavbě

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
Milan199

11. 8. 2026, 6:16

Thomeeque píše: 11. 8. 2026, 2:47 ...
Soukromě nebo v nějakém vlákně? Zkusil jsem narychlo najít a neuspěl. Dík, T.
Ohledně odsávání. Je nepochybně rozdíl mezi hobby dílnou a pracovištěm, kde se dělá spoustu hodin denně.

Asi bych oddělil dva základní koncepty. Odsávat co nejblíže u zdroje // různé filtermisty a pod montované přímo na stroje. Druhá věc je jakási pračka vzduchu, která nasává a čistí vzduch v dílně. Když jsem koupil klimošku do dílny s přídavnými filtry // molitan , elektrostatický, HEPA //, byl jsem fakt překvapen // zděšen // kolik sraček se tam zachytí za pár dní.

Na to odsávání je potřeba dmychadlo přiměřeného výkonu a filtrace. Je potřeba si uvědomit, že ten filt musí mít nějakou plochu aby se rychle neucpal. Mě se osvědčila filtrace, kterou jsem trochu okopíroval z ruské brusky. Tam byl primitivní cyklon a za ním porcelánové korálky, které se umastí a nečistoty se na ně lepí. Jakmile se začne objevovat nečistota na vrchní vrstvě korálků je potřeba je propláchnout a filtruje to dál. Samotný cyklon má nevýhodu, že nepracuje při malém výkonu a musí za ním být přídavný filtr.

Nakonec se opravdu osvědčil filtr kde to probublává vodou a projde to mezi kamínky. Na výstup z dmychadla jsem dal takovou tu bílou filtrační vatu a je naprosto čistá. V dílně se už ten "opar" prakticky neobjevuje ani po několika hodinách práce. V principu to vypadá takhle :
luQVpUgaoT4yjMRe.png
Asi by se to dalo vylepšit a dole mít výpust těch srágor, nebo při větším objemu práce k tomu přidat malé čerpadlo, které by to dole nasávalo a skrápělo / omývalo ty kamínky. Původně jsem sháněl nějaké skleněné / porcelánové / keramické kuličky, ale je to všechno strašně drahé. Nakonec jsem tam nasypal opotřebené kamínky z omílačky asi pr 1 cm.
stanik84

11. 8. 2026, 6:20

Nebo normalni hadicák : https://www.zvvz.cz/produkty-a-sluzby/o ... iltry.html

Nekde mam asi i výkresy, kdyz jsem se po tom pídil u tchána :)
Milan199

12. 8. 2026, 6:11

jean píše: 11. 8. 2026, 4:57 ... Ale odsavanie pri zvarani - pustim tam drahy ochranny plyn a potom ho odsajem? A zvar bude chranit viera v karcinogeny. ...
Ochranný plyn potřebuješ v místě svaru a nejbližším okolí. Určitě je blbě si tam udělat průvan, který ti ten plyn "odnáší".

Ale čmoudy ze spálených olejů, barev, nečistot asi není dobré nechat volně rozptýlit po dílně.
zverodoktor

12. 8. 2026, 7:58

Čo sa týka zvárania v hobby rozsahu a drevodome tak ako najjednoduchšie riešenie mi prišlo (mám presne takú dielňu) urobiť akýsi digestor s odsávaním von a zrejme by vyhovel aj kuchynský prirobenými bočnými stenami. Na malé veci zvárané (alebo inak smrduté) v dielni to stačí, ani to za tú chvíľu nevysaje všetko teplo z miestnosti (nakoniec ani z kuchyne nie). A veľké veci zváram pod prístreškom vonku. Akurát treba niekedy pár dní počkať na vhodné počasie. A keď je teplo, otvorím garážové vráta (bez tých si dielňu neviem predstaviť, mám v nich ešte klasické dvere aby som nemusel vždy keď idem zvonku otvárať celé vráta) na dielni plus dám oproti obyčajný ventilátor aby hnal vzduch smerom von. Lacné a v potrebnom rozsahu funkčné.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“