zrušení bezcelního limitu 150€ u malých zásilek

kdyz nebudes vedet kam to dat tak to napis sem, admin to za tebe umisti nebo vytvori novou sekci
chb

13. 8. 2026, 7:44

martasg1 píše: 13. 8. 2026, 7:30 Chápu naštvání, ale přemýšlím jak jinak by se ještě dalo bojovat proti dumpingovým cenám čínských výrobků? Souhlasíte tedy s tím, že se v Evropě zcela zhroutí výroba kvůli nerovně nastaveným podmínkám? A silným dotacím ze strany čínské lidové republiky? Já to považuji asi za nutné "zlo", které zaplatímě ve výsledku my, ale možná to nějaký efekt pro mírné narovnání podmínek bude mít. Teď mám na mysli poctivé výrobce třeba těch fréz v ČR a DE. Třeba teď budou mít trochu šanci. Nebo je to pořád málo?
to by snad platilo, pokud by evropa byla světově 90% spotřebitelem těch nástrojů - pokud je ale reálně hluboko pod 10% ... tak svět jede v čínských cenách od nástrojů po výrobky a jen mi si zde takto řežeme větev.
Víťa - BF20 - upraveno na CNC + Mach3 + SS, soustruh CJM250, MK3 Průša, ostřička nástrojů
lapa
medaile za lepsi forum

13. 8. 2026, 7:50

martasg1:
Hele, to vzedmuti emoci prejde ...

Zkus se tady zeptat, kolik bojovniku proti LED svetlum ma porad jeste stare dobre klasicke zarovky :lol: ...
To byl odboj ve stylu, to neni zarovka, to je kulovy tepelny zdroj apod ... :lol:
A jsou potichu docela radi, ze jsou LEDky a "že k nim byli donuceni", protoze ve stavajicich cenach energii by nejspis vyrabeli pri svetle loučí či jiných klasických, národních zdrojů - přece jim nějaká EU nebude poroučet ...

Teď čekám řev (ne tady na fóru) kvůli nařízením ohledně PFAS (tedy hlavne v obalech) - jo, timing a posloupnost asi není úplně košer, ale vládni/koordinuj klubku hadů ... :lol:

Donapadlo mne parafrazovat to vyrokem de Gaulla "... „Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?“ :lol:
Naposledy upravil(a) lapa dne 13. 8. 2026, 8:41, celkem upraveno 3 x.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
lapa
medaile za lepsi forum

13. 8. 2026, 7:54

chb píše: 13. 8. 2026, 7:44 to by snad platilo, pokud by evropa byla světově 90% spotřebitelem těch nástrojů - pokud je ale reálně hluboko pod 10% ... tak svět jede v čínských cenách od nástrojů po výrobky a jen mi si zde takto řežeme větev.
Tu vetev nam davno podrezali nenažrani vyrobci vseho, kteri realokovali vyrobu do Ciny - pac setrili naklady ... resp. optimalizovali svoje zisky ... :lol: .
Padnuti na hubu (pro plebs viditelne) bylo trebas zjisteni, kolik (primarnich) latek pro vyrobu leku se nakonec vyrabi, kde?
A bez nich si tak muzeme co :lol: ?
Naposledy upravil(a) lapa dne 13. 8. 2026, 8:27, celkem upraveno 1 x.
Kostka těžko vysvětlí úsečce, natož bodu, že život má i jiné dimenze než má ten jejich ...
Milan199

13. 8. 2026, 7:57

martasg1 píše: 13. 8. 2026, 7:30 ... Teď mám na mysli poctivé výrobce třeba těch fréz v ČR a DE. Třeba teď budou mít trochu šanci. Nebo je to pořád málo?
Nakupuji i od ZPS-FN. Přišel mi nový ceník ...
Milan199

13. 8. 2026, 8:13

lapa píše: 13. 8. 2026, 7:50 Hele, to vzedmuti emoci prejde ...

Zkus se tady zeptat, kolik bojovniku proti LED svetlum ma porad jeste stare dobre klasicke zarovky :lol: ...
To byl odboj ve stylu, to neni zarovka, to je kulovy tepelny zdroj apod ... :lol:
A jsou potichu docela radi, ze jsou LEDky a "že k nim byli donuceni", protoze ve stavajicich cenach energii by nejspis vyrabeli pri svetle loučí či jiných klasických, národních zdrojů - přece jim nějaká EU nebude poroučet ...

Teď čekám řev (ne tady na fóru) kvůli nařízením ohledně PFAS (tedy hlavne v obalech) - jo, timing a posloupnost asi není úplně košer, ale vládni/koordinuj klubku hadů ... :lol:
Myslím, že jsi vynechal docela důležitou mezifázi "kompaktních zářivek" , které měly dle nařízení EU nahradit klasické wolframové žárovky. Poruchové, blikající a velmi EKO // rtuť // "kz" byly LED světelnými zdroji vytlačeny i bez intervence EU.
lapa
medaile za lepsi forum

13. 8. 2026, 8:26

Milan199 píše: 13. 8. 2026, 8:13 Myslím, že jsi vynechal docela důležitou mezifázi "kompaktních zářivek" , které měly dle nařízení EU nahradit klasické wolframové žárovky. Poruchové, blikající a velmi EKO // rtuť // "kz" byly LED světelnými zdroji vytlačeny i bez intervence EU.
A tim mne spis podporujes nebo se mnou polemizujes - promin, nepoznal jsem to :) - nemyslim to jako stouch.
Milan199

13. 8. 2026, 8:41

to lapa

Spíše jsem chtěl poukázat na to, že nařízení vrchnosti povětšinou nic moc nevyřeší a zrovna ty "kompaktní zářivky" byla ukázka cimrmanovské slepé uličky.

K ledkám myslím nikdo nikoho nenutil. Dozrály technicky i ekonomicky do fáze, kdy je to jasná volba. Ve firmě prostě zdechlé svítidlo nahradíme ledkovým a nová hala je již osazena led. Doma jsem tu "žárovkovou" // patice E27 // formu svítidel přeházel šmahem.

Samosebou se vždycky najdou tací, jimž vadí cokoliv nového. A bývají velmi hlasití. Zrovna u těch kompaktních zářivek ale měli v lecčems pravdu. Nezmínil jsem jejich výkon v dioptriích. :mrgreen:
Sancho Panza

13. 8. 2026, 8:43

lapa píše: 13. 8. 2026, 7:50 Hele, to vzedmuti emoci prejde ...

Tyhle ynternetový plky o "tupých bojovnících proti pokroku" mě skutečně fascinují - zejména tím, jak si někteří z svojí kanceláře (od televize, z garáže v důchodu.....) představují všechno černobíle a jednoduše - jak Hurvínek válku :roll:
Tak v první řadě - v okamžiku, kdy začaly být LED světla konkurenceschopné (zejména kvalitou a životností), tak jsem je já vyměnil a udělal to každý kdo je rozumný a má mozek. A nepotřeboval jsem k tomu žádný nesmyslný zákaz nebo nařízení od našich soudruhů z Brusele. Ovšem tam, kde to takto jednoduše udělat nejde, tak díky tomu stupidnímu zákazu žárovek, některé zařízení (a fakt ne levné a jednoduché) je mimořádně obtížné udržet v chodu - protože prostě ty speciální žárovky (díky tomu zákazu) už nikdo nevyrábí, akorát tu a tam se najde nějaký číňan - ovšem ty jsou prakticky nepoužitelný, protože číňan nepochopil (je mu to jedno), že vlákno nemůže mít tvar jako spící zmije a rozměry jsou překvapivě taky důležitý - že u bodové žárovky do měřidla musí být všechno přesný a ne totální paskvil navíc s třeba desetinovou životností.
Typicky se třeba jedná o žárovky do profilprojektorů a mikroskopů.
A můžeš si zkusit nahradit v profilprojektoru a nebo mikroskopu třeba od Zeisse tu žárovku tou LEDkou - když máš na všechno vždy tak jednoduchý a triviální :lol: řešení.
Co se týče těch cen SK nástrojů - tak tam je to celkem jednoduchý - doposud to číňani dotovali, v okamžiku, kdy se jim podařilo (až na světlé vyjímky) cenově vyčistit trh od konkurence, tak okamžitě upravili ceny finálu, a zakázali export (natáhli ceny co to jde) i u všeho materiálu, co je pro PM třeba.
V dalším kole ještě ty ceny polezou, protože teď už si můžou dělat co se jim zlíbí.
Mj. přesně stejný postup, jako číňaní nedávno zrealizovali u malých ručních univerzálek - současné ceny jsou násobek cen (je vymalováno, konkurence skončila) co byly před deseti roky, kvalitní výrobci je úplně přestali dělat, koupit lze akorát peklo z číny nebo indie s "kvalitou" a životností, co by před dvaceti roky byla na okamžitou reklamaci.
Si to užijte - mj. přesně to samý už je cca dva roky s HSS vrtákama a další věci a nástroje (a měřidla) už jsou v pořadí.
Sancho Panza

13. 8. 2026, 8:48

lapa píše: 13. 8. 2026, 7:50 martasg1:
Hele, to vzedmuti emoci prejde ...

Donapadlo mne parafrazovat to vyrokem de Gaulla "... „Jak chcete vládnout zemi, kde se vyrábí 246 druhů sýra?“ :lol:
Co se týče toho nařízení o obalech, co vzniklo na podporu číny :lol: :roll: - tak tam to je celkem jednoduchý - část výrobců (obchodníků) skončí, zbytek upraví ceny (prostě to promítne do nákladů) a tohle všechno si zaplatí zákazníci - rozhodně ne firmy - ty to akorát přeúčtují na ty hýkají a jásající.
lapa
medaile za lepsi forum

13. 8. 2026, 9:05

Sancho Panza píše: 13. 8. 2026, 8:48 Co se týče toho nařízení o obalech, co vzniklo na podporu číny :lol: :roll: ...
To mne pobavilo :lol: - nejdriv si precti, co jsou PFAS vlastne zač ... :lol:
Pořád ještě používáš DDT jako totální hubič všeho nepotřebného, natíráš si potřebné věci nátěrovkama s PCB a děláš jiné podobnosti :lol:?
Tím neříkám, že to skutečně děláš, ale metaforu to snad pochopíš ... šlus/ende ...
jean

13. 8. 2026, 9:11

Tak ja som si to pfas vyguglil a aj ten zakaz a nejak mi nie je jasne, co by sa jako malo zmenit? Kedze sa to tyka obalov pre potraviny, kde si sa stretol s teflonovym sackom na popcorn? :lol:
https://www.facebook.com/tirotech.sk
Sancho Panza

13. 8. 2026, 9:17

lapa píše: 13. 8. 2026, 9:05
Sancho Panza píše: 13. 8. 2026, 8:48 Co se týče toho nařízení o obalech, co vzniklo na podporu číny :lol: :roll: ...
To mne pobavilo :lol: - nejdriv si precti, co jsou PFAS vlastne zač ... :lol:
Pořád ještě používáš DDT jako totální hubič všeho nepotřebného, natíráš si potřebné věci nátěrovkama s PCB a děláš jiné podobnosti :lol:?
Tím neříkám, že to skutečně děláš, ale metaforu to snad pochopíš ... šlus/ende ...
To tvoje slavný PFAS je v té nové legislativě asi tak 1% z toho problému, co tou novou legislativou vzniká -takže v první řadě si přečti o ČEM ta legislativa je, co je v ní za změny, a jak to "funguje" (ta legislativa ) a má "fungovat"- co to změní a co to přinese (a hlavně komu).
Dávat do souvislosti PFAS a DDT je cca stejná logika :shock: , jako tlachat problematiku vzniku vysoce korozivních :lol: zplodin kadmia při svařování.
Sancho Panza

13. 8. 2026, 9:18

jean píše: 13. 8. 2026, 9:11 Tak ja som si to pfas vyguglil a aj ten zakaz a nejak mi nie je jasne, co by sa jako malo zmenit? Kedze sa to tyka obalov pre potraviny, kde si sa stretol s teflonovym sackom na popcorn? :lol:
To je marný - vždyť on zřejmě ani netuší, co to PFAS je, proč a kde se používá.
Mj. si všimni, že hlavní, proti čemu se v rámci hype PFAS bojuje, jsou teflonový pánve (obecně nepřilnavý nádobí) a adhezní (procesní) kapaliny - no prostě typický obaly :lol:
jean

13. 8. 2026, 9:30

Ano, to som cital. Ale dam to na klasickeho dezolata, panvice mam liatinove, nerezove a smaltovane, mna sa to nedotkne :lol:
https://www.facebook.com/tirotech.sk
Odpovědět

Zpět na „kdyz nebudes vedet kam“