To mi hlava nebere toto

jak na ebayi kupovat a prodavat, odkazy na zajimave veci obchodniky
Pravidla fóra
Toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem.
Odpovědět
Sancho Panza

25. 8. 2026, 3:14

martasg1 píše: 25. 8. 2026, 3:02 Takže pro mě jako pro laika jak je to třeba s 2,0TDI rok 2005 od VW? :lol:
Překvapivě podle toho, co v tom je přesně za motor.
stanik84

25. 8. 2026, 3:49

testone píše: 25. 8. 2026, 2:07 u kteréhokoli auta s rozvodem řetězem je EXTRÉMNĚ důležitá jedna věc
při parkování je NUTNÉ !!!!!!!!! vždy zařadit kvalt "po srsti", tj. při stání čumákem dolů dát jedničku a při stání zadkem z kopce zpátečku
pokud to děláte obráceně, "proti srsti", je to poukázka na přeskočení řetězu rozvodů
u nás to dokonce učili blbě v autoškole mojí dceru - než jsem zasáhl
důvodem je, že pokud má auto snahu popojet "proti srsti", točí motorem obráceně, klika v motoru táhne za vratnou stranu řetězu kde je hydraulický napínák který na takové namáhání není stavěný nebo už má nějaké vůle, napínák se zamáčkne, řetěz se uvolní a pokud má už něco za sebou tak při startu motoru řetěz přeskočí a je hotovo
BACHA NA TO !!!!
Jakej ma vliv na vytazeni retezu, ze mezi retezem v listach byl tak centimetr a sponovak byl na doraz? Kdyz jsem té liště pomohl rukou, na doraz, tak pruhyb retezu byl mezi vackama tak 5 mm :).

Uz jsou objednaný díly, za zejtra ten krám zase slozim. Az se divim, ze to nevydavalo neobvyklý zvuky a jezdilo to normalne aneskocilo to drive
martasg1
Sponzor fora

25. 8. 2026, 4:09

Sancho Panza píše: 25. 8. 2026, 3:14
martasg1 píše: 25. 8. 2026, 3:02 Takže pro mě jako pro laika jak je to třeba s 2,0TDI rok 2005 od VW? :lol:
Překvapivě podle toho, co v tom je přesně za motor.
Touran VW 1T BKDX0SGAC 103kW obj.1968 TDI
Groot
Sancho Panza

25. 8. 2026, 4:11

stanik84 píše: 25. 8. 2026, 3:49
testone píše: 25. 8. 2026, 2:07 u kteréhokoli auta s rozvodem řetězem je EXTRÉMNĚ důležitá jedna věc
při parkování je NUTNÉ !!!!!!!!! vždy zařadit kvalt "po srsti", tj. při stání čumákem dolů dát jedničku a při stání zadkem z kopce zpátečku
pokud to děláte obráceně, "proti srsti", je to poukázka na přeskočení řetězu rozvodů
u nás to dokonce učili blbě v autoškole mojí dceru - než jsem zasáhl
důvodem je, že pokud má auto snahu popojet "proti srsti", točí motorem obráceně, klika v motoru táhne za vratnou stranu řetězu kde je hydraulický napínák který na takové namáhání není stavěný nebo už má nějaké vůle, napínák se zamáčkne, řetěz se uvolní a pokud má už něco za sebou tak při startu motoru řetěz přeskočí a je hotovo
BACHA NA TO !!!!
Jakej ma vliv na vytazeni retezu, ze mezi retezem v listach byl tak centimetr a sponovak byl na doraz? Kdyz jsem té liště pomohl rukou, na doraz, tak pruhyb retezu byl mezi vackama tak 5 mm :).

Uz jsou objednaný díly, za zejtra ten krám zase slozim. Az se divim, ze to nevydavalo neobvyklý zvuky a jezdilo to normalne aneskocilo to drive
no, to se bez změření řetězu a vodítek a kol (ty obvykle nebývají oběhlý) říct nedá - protože tahle závada je klasická kumulovaná a záleží na všem, včetně toho, jaké generace ten náhon je a i na dalších věcech. Fatální konstrukční vady, o nichž se ví, - jako, že ten řetěz je poddimenzovaný (proto se vytahá - nebo lépe vyběhne), že ty plastiky mají životnost jako plast, co se máchá v horkým (respektive teplotně cyklujícím) oleji, kdy se po nich (viz ten radius - tj. i síly) furt šoupe ten řetěz a že ten napínák "funguje" :roll: přesně tak jak je zkonstruovaný :roll: (tj. nemá blokaci vůči odmáčknutí v celým zdvihu - do výchozí polohy - klidové předepnutí dělá akorát ta pružina, co se časem taky unaví..
A pokud vím tak snad s jedinou vyjímkou jednoho motoru se to nedá rozumně periodicky zkontrolovat - takže to, že to nedopíná se dá pak poznat akorát podle typického chrastění na studeným motoru - než se to natlakuje. Problém ovšem je, že jaksi se to natlakovává při každým startu, takže pilot pak musí rozeznat, kdy to ještě je nenaplý normálně a kdy už je to v xxxxxx.
Mj, ten jeden motor má díru a tudy se dá kouknout na ten napínák a spočítat si počet šliců - kolik je vylezlý ven - a když je na xtým, tak se ví, že rána je na dohled - tudíž se s tím dá něco dělat - vyměnit urychleně celý ten pohon rozvodu. Proč to je u těch ostatních motorů udělaný tak geniálně :lol: :roll: že se to zkontrolovat nedá - to je otázka kterou by bylo třeba položit tomu kdo to takhle "vymyslel", nakreslil a vyráběl.
stanik84

25. 8. 2026, 5:38

Tzv. půdovky. Pojede to do ST.
Přílohy
20260825_182938.jpg
testone
Sponzor fora

25. 8. 2026, 6:31

testone píše: 25. 8. 2026, 2:07 u kteréhokoli .......
Jakej ma vliv na vytazeni retezu, ze mezi retezem v listach byl tak centimetr a sponovak byl na doraz?
....
no tím spíš....
kolečko na klice ten řetízek táhne zpátky, uvolní se, pak to starterem dostane fofr dopředu....
řešíme to pomalu obden
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Sancho Panza

25. 8. 2026, 7:33

testone píše: 25. 8. 2026, 6:31
testone píše: 25. 8. 2026, 2:07 u kteréhokoli .......
Jakej ma vliv na vytazeni retezu, ze mezi retezem v listach byl tak centimetr a sponovak byl na doraz?
....
no tím spíš....
kolečko na klice ten řetízek táhne zpátky, uvolní se, pak to starterem dostane fofr dopředu....
řešíme to pomalu obden
Přesně - je to úplně imbecilní (ta konstrukce - koncepce celýho toho rozvodu) - protože jakmile dojde k točení klikou na druhou stranu, tak jde tah do normálně odlehčené napínané větve řetězu a ta protože může, tak odtlačí tu lištu, co to dá - a protože ten řetěz má pevnou délku, tak jakmile se začne pak motor točit v správném smyslu, tak ten volný řetěz na té tažné části naběhne blbě a přeskočí.
Prostě to protočení kliky (tah do řetězu) na druhou stranu, spolehlivě pomůže ten řetěz uvolnit co to jde - a pokud je vytahaný, změklé péro v napínáku a ještě ojeté ty lišty, tak je to prakticky jistota, že to pak přeskočí. Jediné, co je asi nepatrně pozitivní, je to, že se to nepotká asi vždy (ventily) (teda myslím si) protože to by byli uživatelé ještě daleko víc naxxxní, než obvykle jsou.
stanik84

25. 8. 2026, 8:07

Sancho Panza píše: 25. 8. 2026, 7:33
testone píše: 25. 8. 2026, 6:31

....
no tím spíš....
řešíme to pomalu obden
Přesně - je to úplně imbecilní (ta konstrukce - koncepce celýho toho rozvodu) - protože jakmile dojde k točení klikou na druhou stranu, tak jde tah do normálně odlehčené napínané větve řetězu a ta protože může, tak odtlačí tu lištu, co to dá - a protože ten řetěz má pevnou délku, tak jakmile se začne pak motor točit v správném smyslu, tak ten volný řetěz na té tažné části naběhne blbě a přeskočí.
Prostě to protočení kliky (tah do řetězu) na druhou stranu, spolehlivě pomůže ten řetěz uvolnit co to jde - a pokud je vytahaný, změklé péro v napínáku a ještě ojeté ty lišty, tak je to prakticky jistota, že to pak přeskočí. Jediné, co je asi nepatrně pozitivní, je to, že se to nepotká asi vždy (ventily) (teda myslím si) protože to by byli uživatelé ještě daleko víc naxxxní, než obvykle jsou.
Dělám to už asi počtvrtý, dvakrát normál výměna. Jednou jsem si to skočil sám a přesně jak píšeš, ale vlastní vinou. Kámoš mi odprodal z firmy pásovku (taková malá 800 kg) - řízne nějak 520 na 330. Taková pidi s hydraulickým úpínáním (Metora MB 330) - https://www.troostwijkauctions.com/pl/l ... zLDeNw-8JJ . Ve firmě mi jí hodili pěkně kousek před nápravu dvouosého podvalu. Jenže ta jejich Desta je mocná - takových deset tun to asi dá, je to fakt obluda :lol: - dlouhý vidle, tak to tam lupnul zezadu. Pak já se svou malou DVHM jsem přemýšlel, jak to sundat. Tak mě nenapadlo nic lepšího (debilita no) popotáhnout tu pilu trochu po podvalu, abych to vzal pak těma krátkýma vidlema. No, stálo to v kopci, kvalt dopředu. No a cuknul jsem s tím tak o 15 cm dozadu a bylo hotovo, přesně jak píšeš :-)...
Odpovědět

Zpět na „Ebay, aukro, a jine“