Mazání vodovodních pákových baterií
Moderátor: sysel
-
soustružník
Zdravím Vás a mám trochu technický dotaz. Máte někdo zkušenosti s přimazáváním pákových baterií? Máme tu dost tvrdou a zároveň k mosazi agresívní vodu, na všem se tvoří vodní kámen. To vede k tomu, že páková baterie začne být na ploše, kam doléhá těsnění kartuše, vyžraná a voda začne prolínat okolo kartuše. Míval jsem snahu velmi lehce to těsnění máznout letitou silikonovou pastou (asi Lukosan). To sice řešilo dotěsnění, ale časem se vždy pasta dostala mezi keramické části, lepila je k sobě, až šla baterie tak těžko, že nešla používat. Musel jsem ji rozebrat a vyčistit trichlórem, potom šla lehce, ale zase moc netěsnila. Teď jsem rozebíral baterie v práci, ty jsou plné nějaké lehké bílé vazelíny a chodí krásně. Ptal jsem se v železářství s prodejem koupelen a neznají, v Bauhausu znají, ale nevedou, poslali mě do Sika, tam neznají. Na e-shopech něco mají, ale než to koupím, tak se ptám tady. Děkuji za podělení se o zkušenosti.
Je to nějaká silikonová vazelína s potravinářským atestem. Dá se to normálně koupit v eshopech s koupelnovými věcmi. Baterie mi občas vydávala takové vrzavé zvuky, nejdřív jsem to mazal sádlem, ale to moc dlouho nevydrželo, ta silikonová je mnohem lepší.
-
soustružník
A nemá to tendenci lepit keramiku k sobě? Mě to po použití, pravda dosti tuhé, silikonové vazelíny drželo tak dobře, že jsem to od sebe sotva odtrhl.
-
zverodoktor
Ahoj,
Skús toto. U nás to predávajú napr. v hornbachuv oddelení so sprchovými boxami (ako mazivo na kolieska). Má to atest na pitnú vodu, je určené priamo na batérie. Používam k spokojnosti 4 roky na mazanie mechanického otočného mechanizmu rozdeľovača vody v úpravni.
Skús toto. U nás to predávajú napr. v hornbachuv oddelení so sprchovými boxami (ako mazivo na kolieska). Má to atest na pitnú vodu, je určené priamo na batérie. Používam k spokojnosti 4 roky na mazanie mechanického otočného mechanizmu rozdeľovača vody v úpravni.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
-
soustružník
Tak to tu možná někde prodávají. Někde jsem se ptal já, ale u nějakého prodejce koupelen byl otec. Tam mu nabízeli jenom vazelínu na kolečka sprchových koutů a ono je to možná ono, jen ti odborníci tam to možná nevědí. Díky za tipy.
-
zverodoktor
To mazivo od Ravaku je silikónová vazelína s vysokým podielom teflonového prášku.
.. jj vím, jen s tím tekutým se lépe pracuje a všude to zaleze.zverodoktor píše: ↑5. 9. 2026, 8:23 To mazivo od Ravaku je silikónová vazelína s vysokým podielom teflonového prášku.
Ja som to riešil niekoľkokrát. Prisiel som na to že to robia nesprávne (moc mekké ) gumové tesnenia alebo zmekli v kontakte s nevhoddným hoci silikônovým tukom. Taktiež nikto nikdy od kúpenia baterie kartušu nedotiahol, takže si postupne voda vyžierala sedlo pod tesnenim. Vyedy už ani dotiahnutie nepomohlo. Pomohlo až zafrézovanie sedla v batérii a hrubsie tesnenia. To platí na moje 20r staré batérie.
To že niekto nerozumie tomu čo píšem, neznamená že som troll 
-
zverodoktor
A máš nejaké obľúbené?elbarto píše: ↑5. 9. 2026, 8:39.. jj vím, jen s tím tekutým se lépe pracuje a všude to zaleze.zverodoktor píše: ↑5. 9. 2026, 8:23 To mazivo od Ravaku je silikónová vazelína s vysokým podielom teflonového prášku.
Mám tohle, https://www.koupelnovevybaveni.cz/sapho ... 14-p86768/ nic se nelepí, namažu tím úplně všechno v katruši.soustružník píše: ↑4. 9. 2026, 4:16 A nemá to tendenci lepit keramiku k sobě? Mě to po použití, pravda dosti tuhé, silikonové vazelíny drželo tak dobře, že jsem to od sebe sotva odtrhl.