V dilne mi zacina po 15-ti letech odchazet sroubovy Atmos - 4kW - netlaci, jak má a postupně mu musim ubirat na tlak. spinaci - ted jsem po zahrati oleje na 7 Bar max - element na repas = moc penez.
Tak jsem volal technika: Jak to pry nebezi stale, tak se nestaci vyparovat voda z oleje a pak elementy - hlavne loziska - vyreznou. A jestli Vam vydrzel 15 let, tak to jste na tom skvele, bezne menime po 5-ti letech / delame repas - sdelil technik.
Ani zmena oleje z VD46 na treba VD100 nepomuze - na muj dotaz.
Takze asi sroubak do dilny nepujde - leda by mel vse uvnitr chromovany nebo z nerezu ...ale to neexistuje.
Poohlizim se po nejakem nahradnim reseni.
Ma nekdo zkusenosti s tichymi kompresory ? Nadrz okolo 200 L , vykon okolo 4kW
Nasel jsem treba :
https://www.2energy.cz/bezolejovy-kompr ... t6EALw_wcB
https://stroje.bazos.cz/inzerat/2235418 ... r-200l.php
Nicmene ten prvni prikon mi uz prijde brutalni na dilnu s jisticema 16A
Zajimalo by me
- jestli je to vhodne do dilny, kde jsem 3x tydne po 8-mi hodinach , spotreba tak 30x nafouknuti za den
- zda napriklad nebezí fajnově na jedno nafouknuti 200L a pak je potreba 10 minut cekat, az to schladne
- cca zivotnost, zda to za 2 roky neposlu do huti ...?
Pripadne nejaky tip na tichy kompresor s hladinou hluku do 70 dB ?
Má někdo zkusenosti se spirálovými kompresory ? Zivotnost, údržba, podmínky chodu ?
Velice dekuji za pomoc
Kopresor do dílny - tichý
Naposledy upravil(a) Modelcam dne 9. 9. 2026, 3:04, celkem upraveno 3 x.
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
No to teda netusim jak chteji na jednofazový přívod ukrmit 6,6kW
Řekl bych že kecaj a opisujou nejaky popis co delal překladač gůglu
Řekl bych že kecaj a opisujou nejaky popis co delal překladač gůglu
SM16A, FN20, 3E710B, CDC7-2, HO02, CO2laser, Fiber.. propagator www.atreon.cz
Není psáno je je jednofáz, může to být 3x230V což je pěkná prasárna.
Nebo prostě mají v návodu jištění 230V / 40A, nemusí to být zásuvka.
A těch 75dB je taky nesmysl, to prostě nemá šanci splnit.
Na konci poznávacího procesu je omyl zcela vyvrácen a my nevíme nic. Zato to víme správně.
problém těch technických listů a i většiny uživatelů je, že nevědí/není jednoznačně uvedeno co to ten hluk je, jedna věc je hladina akustického tlaku Lp měřená v nějaké vzdálenosti obvykle 7m ale třeba taky 1m nebo 10m a druhá hladina akustického výkonu Lw, takže tak jak je napsáno to může být cokoliv a to číslo může být jakékoliv
takže reálně jeden výrobek s uvedenými třeba 100dB může být tižší než druhý s uvedenými 80dB
typicky lhaní u tepelných čerpadel
takže reálně jeden výrobek s uvedenými třeba 100dB může být tižší než druhý s uvedenými 80dB
typicky lhaní u tepelných čerpadel
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
No protože ten jeden 1f čínskej kompresor mám doma, tak mi je naprosto jasný, jak to je myšlený.
Prostě k tomu natáhneš 3f přívod a jak známo, tak mezi jednotlivejma fázema oproti nule je 230V.
Takže to je zapojený přes nulu, kde v ideálním případě teče nulovej proud a chová se to jako zapojení do hvězdy s vyvedeným středem. Celkem bych v tom ani žádnou prasárnu neviděl. Jo a ty kompresory jsou fakt docela tichý.
Číňani to maj jako modulární řešení, prostě chceš větší výkon, tak tam nasázej víc stejnejch jednotek, který sekaj jak Baťa cvičky. Kupodivu to celkem funguje, oproti hobby kompresorům klasické pístové konstrukce z baubau.
Edit: Jo, na fotce je 1f vidlice 10A nebo 16A. Pak je vícero možností
a) fotka u číňana není směroplatná
b) kompresory mají zatížitelnost 30% a řídící jednotka je střídá a jede vždy jeden
c) kabely jsou celkem 3 a jen nejsou vidět
d) jakákoliv další možnost

Prostě k tomu natáhneš 3f přívod a jak známo, tak mezi jednotlivejma fázema oproti nule je 230V.
Takže to je zapojený přes nulu, kde v ideálním případě teče nulovej proud a chová se to jako zapojení do hvězdy s vyvedeným středem. Celkem bych v tom ani žádnou prasárnu neviděl. Jo a ty kompresory jsou fakt docela tichý.
Číňani to maj jako modulární řešení, prostě chceš větší výkon, tak tam nasázej víc stejnejch jednotek, který sekaj jak Baťa cvičky. Kupodivu to celkem funguje, oproti hobby kompresorům klasické pístové konstrukce z baubau.
Edit: Jo, na fotce je 1f vidlice 10A nebo 16A. Pak je vícero možností
a) fotka u číňana není směroplatná
b) kompresory mají zatížitelnost 30% a řídící jednotka je střídá a jede vždy jeden
c) kabely jsou celkem 3 a jen nejsou vidět
d) jakákoliv další možnost
Naposledy upravil(a) jenicek dne 9. 9. 2026, 6:42, celkem upraveno 2 x.
Koukni se pořádně na fotku, pod budikem je vidět vidlice
z nějakého jiného zdroje:
Technické údaje:
jmenovitý výkon motoru: 3 x 1500 W / 6,1 HP ( v praxi jsou ale jednotlivé jednotky kompresoru spouštěny postupně, a proto reálný příkon nepřesáhne 3000 W. Kompresor lze používat na klasickém 16A jističi )
připojení: 1/4"
kompresor lze používat na klasickém 16 A jističi.
takže dle tohohle popisu to vypadá jednofázově
Technické údaje:
jmenovitý výkon motoru: 3 x 1500 W / 6,1 HP ( v praxi jsou ale jednotlivé jednotky kompresoru spouštěny postupně, a proto reálný příkon nepřesáhne 3000 W. Kompresor lze používat na klasickém 16A jističi )
připojení: 1/4"
kompresor lze používat na klasickém 16 A jističi.
takže dle tohohle popisu to vypadá jednofázově
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
.. Dobre, tak napajeni mame myslim dostatecne popsane a zduvodnene, ted ale k meritu veci a to hlucnost, vykon, zahrivani, pouzitelnost:
- zda napriklad nebezí fajnově na jedno nafouknuti 200L a pak je potreba 10 minut cekat, az to vychladne
- nasel jsem u jednoho "kdesi na webu" , ze jednotky se mohou pouzivat 4 hodiny denne s 15 minutovymi pauzami - coz je 16x za den = fakt slaby hobby, ale u vetsiny nic takoveho neni psano.
- cca zivotnost, zda to za 2 roky neposlu do huti ...? ,
- odchazi nejake membrány uvnitř / pistky ?
- jiný tip na tichy kompresor s hladinou hluku do 70 dB ?
- zkusenosti se spirálovými kompresory ? Zivotnost, údržba, podmínky chodu ?
- zda napriklad nebezí fajnově na jedno nafouknuti 200L a pak je potreba 10 minut cekat, az to vychladne
- nasel jsem u jednoho "kdesi na webu" , ze jednotky se mohou pouzivat 4 hodiny denne s 15 minutovymi pauzami - coz je 16x za den = fakt slaby hobby, ale u vetsiny nic takoveho neni psano.
- cca zivotnost, zda to za 2 roky neposlu do huti ...? ,
- odchazi nejake membrány uvnitř / pistky ?
- jiný tip na tichy kompresor s hladinou hluku do 70 dB ?
- zkusenosti se spirálovými kompresory ? Zivotnost, údržba, podmínky chodu ?
Člověka děsí neznámo, poznané přestává děsit...
Kompresor je buď výkonný a dává hodně litrů, pak je to hlučný, nebo je tichý a dává malej tlak v jakž takž pouzitelnym mnozství nebo vyšší tlak a málo litrů
No a pak si vyber
No a pak si vyber
-
Sancho Panza
S tím bych si dovolit nesouhlasit - si koupí třeba 2JVK120
Mj, tyhle malý zelený příšery (alberty), s tím starým pomaloběžným (přímý náhon) blokem, jsou celkem proslulý - mizerná účinnost už jako nový, a to se navíc velice rychle mění (a ne k lepšímu).
Kdysi jsme ho měli na cca rok pujčený jako nouzovku, takže dobře vím, co píšu - třeba oproti Atlasu (GA a nebo jiný K, co používají stejný agregát). Na druhou stranu - proti tomu čínskýmu topení