Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
GameFanCZ

13. 9. 2026, 1:45

Engineer píše: 13. 9. 2026, 12:42 Přišetři peníze a kup si z Německa Weiler Primus ... dají se koupit už okolo 3-4k euro. A je jich k sehnání díky krachujícímu zelenýmu německýmu průmyslu celkem dost a často s parádní výbavou.
Keci o český kvalitě z číny ať si někdo strčí víme kam ... Víc nemám co říci.
Na starých mašinách mě děsí jejich stav.

Můžou chtít jenom přebarvit.... nebo můžou být zarezlý, nabouraný zanedbaný... a nemám dobrý pocit z takového risku.
Jo, někdo kdo tomu rozumí by si to uměl opravit, ale je opravdu vhodný se na něčem takovým učit když ztěžka vím jaký typy problémů to může mít a jak je poznat?

Váha a lepší kvalita výroby samozřejmě beru a je dobrá, problém je ta možnost že vše ostatní je v kopru, což bych přehlédl u mašiny kterou si kupuju jako druhou či třetí když vím jak řešit problémy, protože by mohla být sranda to předělat a opravit, jako první mašinu bych radši šel do něčeho kde vím co dostanu a kde alespoň vím že vše funguje jak má.

Kupříkladu slýchám že tyhle starý mašiny mají vyběhaný podélný posuvový šrouby, což si nedokážu představit diagnostikovat, natož opravit s mýma "vědomostma" z internetu.

Neberte to zle, jsem rád za každý názor.
jean

13. 9. 2026, 7:28

A comu vadi vybehany srob? To neni cnc. Jednoducho odtahnes a zas potahnes do zaberu. Na jeden smer pojde stale dobre. Jedine, cl potrebujes, aby neboli loziska vretena v haji. Presupane loze zistis lahko. Trtnes kus duralu a odsustruzis napr 150 mm dlzky. Ak bude priemer lietat, je to naprd. A aj s tym sa da zit. Nakoniec, fest napresnompotrebujes vacsinou ist akurat pod lozisko a na tych par mm to rozmer drzat bude.
Za mna ti odporucim rumunske SN281. Je to male a ma to kalene loze, takze pravdepodobne nebude zodrane. Ovladanie ma svoje muchy, ale ked nepoznas normalne sustruhy, nepride ti to divne.
https://www.facebook.com/tirotech.sk
Tom Dvk
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 8:54

Kart E2N, SM16. Do garáže ideální.
zverodoktor

13. 9. 2026, 9:00

Výhoda nemeckých strojov z Nemecka je, že tí kapitalisti v tých strojoch a fabrikách mali nacpaný vlastný kapitál, živilo ich to a tým pádom sa o to starali. Takže obvykle sa do nich pravdelne doleval olej, robili sa priebežné opravy, a merania presnosti, lebo ak stroj vyrábal zmetky, zase to zaplatil majiteľ. Samozrejme nemožno to generalizovať, ale v našich končinách to býva žiaľ presne naopak.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
pafik

13. 9. 2026, 9:08

Já bych ho nebral. Mám sice něco podobnýho, ale na tomhle by mi vadilo, jak je univerzála spojená s vřetenem. Vypadá to, (jestli dobře koukám), že příruba je přímo na vřetenu a na něj se chytne univerzála. Takže pokud budeš chtít dělat s kleštinama (nebo s jinou univerzálou), tak výměna univerzály za kleštinu bude znamenat několik mnoho minut měření a doklepávání. A pak zase zpátky. A znova ... :(
Nebo si budeš muset vyrobit (pokud to půjde) nějakou mezipřírubu, která tohle obejde.
Vypadá to, že až řada 29xx má nějakej camlock nebo podobnej systém.
Zbýňa

13. 9. 2026, 9:59

Tom Dvk píše: 13. 9. 2026, 8:54 Kart E2N, SM16. Do garáže ideální.
Přesně tak! Jestli pořizovateli nevadí menší točný parametry, tak bych rovnou koukal po té SM16.
https://photos.app.goo.gl/j6vxUMQS661f5bVb8
GameFanCZ

13. 9. 2026, 1:09

Kouknul jsem se po té E2N a vypadá dobře.
Jen ta váha mě trochu znervózňuje.

Jak se takové stroje přemisťují v domácích podmínkách?
Viděl jsem to dělat paleťákem, bohužel jediné co mám je hydraulický zvedák na auto.

Jak by jste něco takového dostali na káru, z káry a poté po betonu bez speciálního vybavení, popřípadě jak jste své stroje převezli?
Lukas_2
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 1:44

Můžeš to doválet po kuláčích. Do kopce jsme 2 tunový stroj tahali s pomocí upínacího popruhu co jim vážeš věci na vozíku. Ale jestli máš přijezdovou cestu rovně a zpevněnou tak to půjde v pohodě odtlačit.
Na samotný převoz, naložení a složení je nejlepší domluvit si auto s rukou (A nemusíš shánět někoho s destou...) No, já myslím že s těmito informacemi už by to mělo jít :D
Radhard
Kontaktovat uživatele:

13. 9. 2026, 3:16

GameFanCZ píše: 12. 9. 2026, 11:58
Radhard píše: 12. 9. 2026, 9:43 Máme ve firmě 2560 VBLCE V3. Ale děláme drobné nenáročné věci. ELS funguje, ale je to typicky čínská ne-ergonomická věc (zvažuju, že to časem předělám až se budu nudit). Dělám na tom 12-kovejma nožema s plátka a bere to pěkně.
Jak je ten Váš stroj starý? Objevila se nějaká chyba či problém typu horší vůle, přesnost atd?
Od začátku roku. Zatím se vše zdá v pohodě (přesnost jsem nekontroloval - nebyl důvod), ale je brzo na to dělat nejaké zavěry (nemá to dost odpracováno).

Jo a je důležité napsat, že nejsme žádní strojaři ani mechanici, ale elektronici a programátoři co protřebují občas něco vytočit na svoje prototypy. Koupili jsme to největší co se nám vešlo do dílny. ELS taky oceníme. Nechtěli jsme (a ani nemáme možnost) koupit něco jetýho a pak to bez vybavení opravovat. Tož tak.
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“