Kvalita a problémy soustruhů Cyrrtec (Flexiturn 2260VBLE V3)

Vse o konvencnich strojich, nic o jejich prestavbe na cnc
Habešan
Kontaktovat uživatele:

19. 9. 2026, 12:54

Pájení masivních ocelových dílů možné je, ale obyvkle naráží na problém, že je potřeba ten díl dobře prohřát, což se obyčejnou trafopájkou dělá špatně. A taky je olovo dost měkké.
A když už se vezme do ruky hořák, tak to už je lepší to zapájet mosazí, ta je pevnější.
A když už to s tím autogenem umíš, tak místo mosazi dáš ocel, a máš to svařené...
Koupím hliníkové profily délky cca 60cm, nabízím 90,-Kč/kg.
soustružník

19. 9. 2026, 1:39

To že některé oceli nemají zaručenou svařitelnost ještě neznamená, že je v domácích podmínkách nesvaříš tak, aby to u spousty věcí nestačilo. Spíš jde o to, že materiál v místě sváru bude křehčí a méně houževnatý bude se tvořit vrub vedle housenky nebo prostě jenom výrobce neručí za obsah prvků ovlivňujících svařitelnost. To u nějakého pantu na vrátka nemusí nijak vadit.
testone
Sponzor fora

19. 9. 2026, 1:51

automatovka je "nesvařitelná"
jak tu psal někdo výše - není to tak že by na ní nešla udělat housenka nebo že by to hned upadlo
ale nelze to použít na díl na kterým záleží spolehlivost/funkčnost/pevnost něčeho
pokud si z automatovky vytočíš panty k dvířkům u plotu na zahradu a přivaříš je, určitě to bude použitelně fungovat
potrubí k parnímu kotli bych z toho nesvařoval
11 373 (S235) "nelze soustružit"
lze ji soustružit, akorát to jde blbě v tom smyslu, že se na obrobku z ní obtížně vytvoří pěkný povrch a velmi obtížně se docílí krátké lámavé špony což je základní předpoklad pro seriovku - obvykle z ní "lezou dráty"
proto existuje "automatová ocel" na které naopak lámavá špona jde velmi snadno atd
...
ocel, která je dobře svařitelná (v profesionálním smyslu toho slova, neuvažuju ten pant viz výše) a zároveň se slušně obrábí, je 11 523 (S355)
Obvykle se dějí věci obvyklé. Méně často se dějí věci neobvyklé a zcela vyjímečně se dějí věci vyjímečné...
Masturn 40 CNC, Hermle UWF1200H CNC a pár klasik
http://www.radialengine.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.autopejsek.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
GameFanCZ

19. 9. 2026, 2:26

testone píše: 19. 9. 2026, 1:51 automatovka je "nesvařitelná"
jak tu psal někdo výše - není to tak že by na ní nešla udělat housenka nebo že by to hned upadlo
ale nelze to použít na díl na kterým záleží spolehlivost/funkčnost/pevnost něčeho
pokud si z automatovky vytočíš panty k dvířkům u plotu na zahradu a přivaříš je, určitě to bude použitelně fungovat
potrubí k parnímu kotli bych z toho nesvařoval
11 373 (S235) "nelze soustružit"
lze ji soustružit, akorát to jde blbě v tom smyslu, že se na obrobku z ní obtížně vytvoří pěkný povrch a velmi obtížně se docílí krátké lámavé špony což je základní předpoklad pro seriovku - obvykle z ní "lezou dráty"
proto existuje "automatová ocel" na které naopak lámavá špona jde velmi snadno atd
...
ocel, která je dobře svařitelná (v profesionálním smyslu toho slova, neuvažuju ten pant viz výše) a zároveň se slušně obrábí, je 11 523 (S355)
Jde mi o tu svařitelnost hlavně proto, že neumím moc svařovat. S tím MIGem jsem začal teprve nedávno a slyšel jsem že to má být snad nejjednodušší svařování co jde.
Jednou jsem zkoušel normální elektrodu a absolutně mi to nešlo. S MIGem alespoň dokážu udělat něco co drží pohromadě (Samozřejmě to vypadá jako absolutní šit, ale snad se to časem naučím XD)
Takže něco co by se nevzpouzelo až to budu svařovat by bylo jen lepší. Na pevnosti mi nezáleží až tak moc, ale zas nechci abych něco svařil a za rok se to rozpadlo.
No, nejspíš zkusím víc těch materiálů a uvidím, to se potom vyzkoumá až nějak vyřeším ten soustruh a to okolo. (koukal jsem na váhu té SN 321. 1540kg no kurwa XD)
zverodoktor

19. 9. 2026, 3:59

GameFanCZ píše: 19. 9. 2026, 2:26 (koukal jsem na váhu té SN 321. 1540kg no kurwa XD)
No a to si zober, že SN321 má točný priemer nejakých 320mm a točnú dĺžku 1000 pri hmotnosti 1540 kg. Ten flexiturn má točný priemer 220 a točnú dĺžku 600 a váži 80 kg.
Teda najväčší (teoretický) obrobok na flexiturne je 60% z maxima SN321. Ale váha Flexiturnu je iba 5.3%! z váhy SN321. Obraz si urob sám, či by výrobca dával na ozajstný stroj zbytočných 1460 kíl liatiny, ak by na taký stroj stačilo pretaviť 25 starých brzdových kotúčov.
Tým nechcem povedať, že musíš mať za každú cenu 1500 kilový stroj, ale uviedol som ti to ako príklad, ako veľmi sú tie čínske stroje ošidené na mase, ktorú inak nenahradíš.
SU32, MN80, FN25, ISEL4433, Jakobsen SJ25, N1, VS16, Anycubic Kossel
GameFanCZ

19. 9. 2026, 4:21

zverodoktor píše: 19. 9. 2026, 3:59
GameFanCZ píše: 19. 9. 2026, 2:26 (koukal jsem na váhu té SN 321. 1540kg no kurwa XD)
No a to si zober, že SN321 má točný priemer nejakých 320mm a točnú dĺžku 1000 pri hmotnosti 1540 kg. Ten flexiturn má točný priemer 220 a točnú dĺžku 600 a váži 80 kg.
Teda najväčší (teoretický) obrobok na flexiturne je 60% z maxima SN321. Ale váha Flexiturnu je iba 5.3%! z váhy SN321. Obraz si urob sám, či by výrobca dával na ozajstný stroj zbytočných 1460 kíl liatiny, ak by na taký stroj stačilo pretaviť 25 starých brzdových kotúčov.
Tým nechcem povedať, že musíš mať za každú cenu 1500 kilový stroj, ale uviedol som ti to ako príklad, ako veľmi sú tie čínske stroje ošidené na mase, ktorú inak nenahradíš.
Pravda.
Zas ten flexiturn bude brát v plastu to co to SN v nějaké tvrdé slitině. Všichni říkaj že se na tom ocel točí po 0.2mm, počítám že s tím SN by nebyl milimetr nebo dva problém. Aby taky jo když to má 4kW

Naštěstí jsem kouknul na jističe a mám 20A takže by to neměl být problém... pokud jsou kabely v pohodě. To ještě kouknu na cirkulárku kterou do toho máme zapojenou abych věděl kolik to doteď mělo odběr.

Ještě v návodu píšou že to SN by se mělo vybetonovávat. Počítám že to je nutný když se na tom berou špony jak kráva v provozu nebo ne?

Lití betonu se vyhnu, ale stejně budu muset zavádět 380V do garáže přes zeď, takže je to buď vybetonovat stodolu a nebo protáhnout 380 do garáže.
GameFanCZ

19. 9. 2026, 4:21

No, celkem to vypadá na velkou akci pokud se pro něj rozhodnu
Odpovědět

Zpět na „konvenční soustruhy“