Promiň ale o těch desetinách do oceli píšeš už poněkolikáté. Ono je tedy docela podstatné do jaké oceli a jakého průměru - ale budiž. Obecně - pokud to je schopné vzít pouze desetiny, spousta prací na tom nepůjde vůbec ! Shrnuto = je to ku hovnu.
Vybudilo mě to z marodění a šel jsem ti nafotit kolik považuji za rozumné aby malý sosutruh vzal na jednu šponu.
Vzal jsem to na vajglu 15260 ze které tu občas dělám. Na jednu šponu to bez problémů vezme z průměru 40 na průměr 36. Tady máš fotku za chodu :
Je to domorobo soustruh se sklíčidlem pr 80 na tyčích pr 40. Motor je 0,55 kW /1400 ot a má převod jedním klíňákem 8 do pomala 2/1. Regulace otáček měničem.
Ten nástroj na to není moc vhodný protože to ostří je pod 45°, ale nechtělo se mi jít pro jiný.
O tom konkrétním Cyrrteku toho asi tady nikdo moc nic neví - to už by ti to napsal. Tak si zajeď k tomu prodejci ať ti předvede co to umí. Stejně se to může lišit kus od kusu.
Podívej to obrábění je o :
a) Kvalitním stroji
b) Zkušeném obráběči
c) Kvalitním a vhodném nástroji
d) Materiálu
A pak ještě o měřidlech , chlazení, atd ...
Pokud z těch podmínek jedna není úplně OK, dá se s tím žít. Pokud jsou to dvě co nesedí už to bude znát na výsledku. Dále už je to jenom o mrzutostech. Už několik lidí se ti tady snažilo doporučit, abys si koupil stroj u kterého je pravděpodobnost, že nebude úplný šit. Za ty peníze co do toho chceš dát se už dá sehnat slušná MN 80, nebo chceš li větší tak to SMko.
Na ty osobní zkušenosti se ptáš správně, ale nedá se na to spolehnout. Ten člověk může být dobrý obraběč a nedostaky toho stroje umí eliminovat zkušenostmi a kvalitním nářadím.
Navíc fakt se u tohoto typu výrobků nedá spolehnout na setrvalou úroveň kvality.