První strojek - CNC řezačka

fotky našich strojů, aneb co máme doma
Odpovědět
mates_l

15. 8. 2010, 12:39

Tak jsem si konečně udělal chvilku na to, abych se s Vámi taky podělil o pár informací a obrázků ze stavby svého prvního CNC strojku. Jak už sám název tématu napovídá, jedná se o CNC řezačku.

Rozjezdy jsou na horizontální ose 700 mm a na vertikální pak 320 mm.
Koncepce je okoukaná z webu. Víceméně jsou to laserové výpalky z „černého“ plechu o tl. 2 mm ohýbané na CNC ohraňovacím lise.

Vedení je tvořeno vodícími tyčemi z klasické „hlazenky“ a kluznými pouzdry IGUS typu CLIP (MCM-12-02, MCM-16-02). Na horizontální osu jsem použil tyče o průměru 16 mm a na vertikální osu tyče o průměru 12 mm.

Pohybový šroub je vyroben (a teď mě nekamenujte) z pozinkované závitové tyče M8x1.25. Pro mé potřeby snad bude dostačující. Matice by měla být předepnuta pomocí vinuté tlačné pružiny (viz obr.). V případě, že se tato volba neosvědčí, bude tyč s metrickým závitem nahrazena tyčí s trapézovým závitem, doplněným předepnutou maticí.

Pohon budou zajišťovat motory MICROCON SX16-0502. Závitové tyče budou s motory spojeny pomocí „hadicové“ spojky.

Všechno by mělo být patrné z přiložených obrázků. Před focením jsem to jen tak na oko složil, aby bylo vidět, jak to ve finále bude vypadat. Ty závitovky přijdou uložit do miniaturních ložisek do toho silonového domečku.

Jinak, sháním elektroniku pro tuhle mašinku. Kdyby někdo měl doma přebytečný kousek něčeho podobného, co by bylo schopno tuhle věc rozchodit, dost by mi to pomohlo. Popř. mi poraďtě nějaké webovky a já už to někomu zadám.;-) Tohle totiž není zrovna můj obor a asi by to nedopadlo.:-D[/img]
Přílohy
6.JPG
5.JPG
4.JPG
3.JPG
2.JPG
1.JPG
P6230114.JPG
P6230095.JPG
P6230088.JPG
P5240103.JPG
P5240102.JPG
P5240101.JPG
P5240099.JPG
P5240098.JPG
P5240097.JPG
P5240096.JPG
P5240095.JPG
P5240094.JPG
pajda

15. 8. 2010, 8:30

Ahoj, hezké.. vypadá to jako "vzor" Maczak?

Ohledně těch šroubů, ta M8 je klasika a používá ji kde kdo, vč. mne. Co do rychlosti je dostatečná neboť v "pěně" stejně nemůžeš jezdit rychleji než do 4mm/s. Jen bych zrovna nevolil pozink provedení, protože ve spojení s ocelovou maticí bude časem opadávat, úplně dostatečný je obyč. černý šroub, spíš jen koukat na to aby to nebyl moc velký luk.

Ta tvá "předepnutá" matice je moc pěkný kousek strojařiny :wink: , ale já bych nejdřív vzal kus toho silonu ze kterého máš ty domečky šroubů a protáhl ho M8 závitníkem. Sám takto vyrobené silonové matice na M8 provozuji přes půlroku k plné spokojenosti.

Jo a elektronika. Zde je nejlepší řešení vzít rovnou hotovou 4-osou "čínu" na obvodech Toshiba TB6560. Na ebay jsou v podstatě 2 funkční zapojení za cenu kolem 70-80USD vč. poštovného a podle mne to tak nemá smyslu stavět sám.

Konkrétně "červené" zapojení od tohoto prodejce: http://cgi.ebay.com/4-Axis-CNC-Router-M ... ltDomain_0
(já mam od tohoto prodejce provedení se staršími TA8435 a s kvalitou jsem spokojen).

Nebo "modré" zapojení(nabízí ho více prodejců): http://cgi.ebay.com/New-4-Axis-Stepper- ... ltDomain_0

tak ať ti to pěkně jezdí...
mates_l

16. 8. 2010, 5:52

Čau pajdo, díky moc za rady. ;-)
JJ, Alanem Maczakem to všechno začalo. Dlouhou dobu jsem jen procházel web a tiše záviděl, jak Vám to všem krásně jezdí. Nakonec jsem se rozhoupal a postavil si vlastní mašinku.:-) Snad to už brzy rozpohybuji.

Měla by to být mašinka na naučení. Pak se snad vrhnu na nějakou tu frézku.:-) To je ale hudba budoucnosti.:-D

K té matici. Asi máš pravdu. Měl jsem z toho trochu obavy, ale když píšeš, že není problém, tak to zkusím.

Tu elektroniku objednám.;-)
Tomuhle moc nerozumím, ale snad to nebude zase takový problém. Ještě bude třeba sehnat nějaký rozumný zdroj, zapojit to a mělo by to chodit.:-) To zapojení asi nechám na někom, kdo tomu opravdu rozumí. Já jsem na tohle docela lama.:-D
pajda

16. 8. 2010, 8:19

Ty matice ze silonu opravdu vyzkoušej, já se toho taky prvně bál, ale když jsme ji poprvé vyřízli a nasadili tak seděla bez vůle a přitom plynule jezdila. Pak jsem se bál že vydrží tak jedno přejetí pojezdu a bude v ní vůle jak prase, což se taky nepotvrdilo a stále drží jako nová. Jo a délka té mé matice M8 je 10mm.

Ještě něco k té elektronice. U frézky skutečně stačí zapojit do té "číny" nějaký zdroj 12-36V, propojit ji s PC kabelem LPT a spustit MACH3 a ono to funguje :)

U řezačky je problém v tom, že MACH3 mi přijde pro ní celkem nevhodný. Existuje mnoho softwaru pro řezačky, ale pro mne je kloudně použitelný pouze GMFC. Jenže GMFC potřebuje navíc externí časovač, který je třeba řešit zvlášť (ta čínská deska ho nemá). Různá zapojení desky s časovačem a i řízením teploty drátu je na stránkách GMFC a taky u Alana Maczaka, který dal kdysi k dispozici i návrh DPS.
Případně i já mám svůj návrh DPS, což je jakýsi klon té picachof elektroniky vč. zdroje pro drát a motory, kde celé to je ještě upraveno aby to běhalo i pro frézku řízenou MACH3 a kupodivu to i funguje :lol:

Jo ještě k tomu zdroji. Pro tyhle mrňouse SX16 (sám používám o fous větší 0503) v kombinaci s touto "čínskou" elektronikou je lepší držet napětí pod 20V. Problém je v tom, že tato "čína" neumí utnout proud do motoru, který zrovna nemá jet. Tzn. když má jet jen osa X, tak do motorů na Y stejně teče plný proud a topí a při 36V topí opravdu fest. Proto jsem brzo vyhodil trafo 24V(36VDC) a dal tam jen 12V(17VDC), při kterém se stojící motory hřejí již celkem snesitelně.
mates_l

18. 8. 2010, 8:11

Sakra, takže tak jednoduché to s tou elektronikou zase nebude. Sice vůbec netuším, k čemu tam ten časovač je, ale nevadí. :-D

Teď tak přemýšlím, jestli pro mě nebude lepší zrovna nechat udělat elektroniku MM 2001. Stejně ten časovač budu muset někomu zadat, páč já na tohle nemám buňky a ani žádné cajky.

JJ, s tím 12V trafem jsem počítal.;-)
pajda

18. 8. 2010, 9:58

k tomu časovači ve zkratce: Prostě týpci od GMFC neměli ty nervy aby se snažili zakomponovat přesné generování impulsů běžící pod jádrem windows, ta jako umí chlapci z Artsoftu (MACH). Takže šli cestou nejmenšího odporu a pro generování přesných impulsů používají externí zdroj přerušení, v tomto případě signál na paralelním portu. :roll:

Jinak krom desky MM2001 je taky k dispozici celkem vymakaná deska "Foam PRO Driver Board Kit" z http://www.hobbycnc.com/products/foam-p ... board-kit/ co to stojí netuším, ale podle mě by mohla být tak za 100 - 120USD vč. poštovného.
Paik

18. 8. 2010, 11:55

Ale u obvodu TB65.. ktery je pouzity v ty "cine" se proud reguluje pomoci PWM a tece do nej stejny proud, jak pri chodu, tak pri stani..tak musi byt i vykon priblizne stejny...tim padem by mela byt i teplota stejna, co?? uz jsem to tady na foru videl ale to bylo myslim pro drivery bez PWM
mates_l

31. 8. 2010, 8:33

Po delší odmlce jsem opět tady.:-)
Rozhodl jsem se pro stavbu elektroniky MM2001. Bude to docela "kino", protože jak už jsem napsal v minulosti, o elektrotechnice toho vím pramálo.:-D Budu vděčný za každou radu případně kritiku.
Právě jsem ve fázi sepisování potřebeného materiálu a hned ze startu jsem narazil na problém s PICem. V GM jsem nenašel typ PIC16F874-20I/P. Je možné ho nahradit jiným chipem?:-)
paveljuna

31. 8. 2010, 9:31

CZ_Pascal

1. 9. 2010, 6:09

Napred bych se podival do datasheetu jaky je rozdil mezi tim co chcete a PIC16F874A-I/P (tedy jaky je rozdil mezi tou A-čkovou verzí a starší). Tento teda mimo jiné má možnost vyší rychlosti (20MHz místo 4) a navíc ho mají v GME-čku.

Jsem liny to hledat, ale verim ze tam nebude zadna neprekonatelna prekazka v te Ačkove verzi.
mates_l

1. 9. 2010, 2:08

Datasheet je pro mě 234 stránek nepochopitelného textu, navíc v angličtině.:-D
I jedno písmenko může v tomhle případě znamenat velký rozdíl (aspoň si myslím). Nevím, co je v tomhle případě důlěžité.
Jirkas4

17. 10. 2010, 8:34

Zajímalo by mě jak jste sehnal (nebo vyrobil) všechny ty plechy?Byl by jste schopen mi taky něco takového vyrobit nebo sehnat za rozumnou cenu??? stuchlik.hk@seznam.cz
juravm

26. 12. 2010, 9:20

Dobrý den
Uvažuji o stavbě řezačky polystyrenu a narazil jsem na Váš odkaz.Chtěl bych se zeptat zda by jste byl ochotný se podělit o výkresovou dokumentaci a také by mě zajímalo na kolik Vás celkem tento stroj přišel ?Jsem z Valašského Meziříčí takže pokud by to bylo možné rád bych se podíval jak Vám řeže v praxi.

Děkuji s pozdravem Hambálek Jiří

mobil : 608617982
e-mail: juravm@seznam.cz
Jirkas4

4. 1. 2011, 3:34

Nechci se nijak vnucovat ale už to mam taky postavené... http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=6076
Odpovědět

Zpět na „naše mašinky“