nerez nebo dural?

krytí posuvových šroubů a jiné věci spojene s tématem
Odpovědět
audiman

23. 8. 2010, 1:09

čauvec mám dotaz ohledně materiálu na připravovanou frézku, bude mít za úkol jen gravírovat měkké materiály a hlavně vyvrtávat DPS. Otázkou je, zda použít na bočnice portálu dural např. tloušťky 12mm, nebo nerez ocel tloušťky např. 6mm. Z pevnostního hlediska mi to přijde docela jedno, ale nejsem si jistej, mám za to že nerez je tvrdší i při tloušťce 6mm než dural silný 12mm nebo se mýlím?? Samozřejmě portál bude vystužem na zadní straně buďto jakly nebo celou deskou asi z MDF a na bočnice doudou montované hlazené tyče, tudíž taky "výstuž". Díky moc za odpověď
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

23. 8. 2010, 2:03

Tloušťka "znamená víc" než modul pružnosti, takže 12mm dural bude mít dvakrát až třikrát větší tuhost než 6mm nerez.
Aleš Procháska
RaS

23. 8. 2010, 7:53

jedna vec je tuhost a druha vec je to, ze pokud by udelal domecky misto z hliniku z nerezu (coz je podle me kravina) ze se mu proste tak jako z duralu nevymackaj...6 vs 12mm asi hraje roli pro hlinik, ale pokud by sel treba do 8mm nerezu misto 12 dural tak by bez znalosti konstrukce, cen atd asi udelal lepe...
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2010, 11:26

Ale jak chcete z nerezu něco vyrábět v domácích podmínkách? S problémama vyvrtáte díry. Jinak jste odkázaní v podstatě na to, co dá laser. Jenže řezání laserem z 6ky nebo 8ky nerezu už nebude vůbec levné. Materiál bude minimálně tak drahý jako dural, navíc bude problém sehnat méně než celou tabuli. A zbytky 6-ky nebo 8-ky nerezi se běžně neválí ani ve většině pálicích firem.

Jaká je výhoda nerezu oproti normálnímu černému plechu při použití na kostru CNC routeru? Teda kromě toho, že to nemusíš (nebo spíš nemůžeš) natřít nebo nastříkat?
Petr Spáčil
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2010, 12:10

RaS píše:jedna vec je tuhost a druha vec je to, ze pokud by udelal domecky misto z hliniku z nerezu (coz je podle me kravina) ze se mu proste tak jako z duralu nevymackaj...6 vs 12mm asi hraje roli pro hlinik, ale pokud by sel treba do 8mm nerezu misto 12 dural tak by bez znalosti konstrukce, cen atd asi udelal lepe...
Jsem to ze zvědavosti spočítal (vetknutý nosník 50 x 200 mm) :-)

Dural (AW2017A.T4) tl. 12 mm má při zatížení 100 N průhyb 0.5 mm, nerez (316L) tl. 8 mm průhyb 0.6 mm. Takže pořád ještě tloušťka vítězí nad materiálem :-) Každopádně použít nerez je na tohle blbost z různých důvodů, viz výše, tohle by mělo být z normálního železa.

Jinak ty domečky z hliníku se myslím nevymačkají, je to jen otázka přesné výroby a návrhu.
Aleš Procháska
Hardmesr

24. 8. 2010, 2:22

možná by se měl ještě ozvat ten, kdo ví něco o tlumících vlastnostech nerezu a hliníku.
NC soustruhy s ŘS Sinumerik 810T a 840D, YASNAC LX3. CAM KOVOPROG 2.7 až 4.13
RaS

24. 8. 2010, 4:31

prochaska píše: Jinak ty domečky z hliníku se myslím nevymačkají, je to jen otázka přesné výroby a návrhu.
já mám frézku od místního "guru" Pupáka, když jsem ji přivezl neměla vůli teď má na Xku 0,09 a na Y 0,06 a každej měsíc tomu cca stovku přidávám.. čekám ještě na nějáké díly a přijde to komplexně předělat protože to je prostě celé na nic.... o hliníkové rybině která se neustále povoluje ani nemluvím.. ale musím říct že obrábím kovy.. možná na nějáký plast to může být OK.. já bych ale hliníkový domky nedělal..
audiman

24. 8. 2010, 8:26

díky za dotazy, něco takovýho jsem potřeboval slyšet, jinak není problém to udělat ze železa mám dobrýho známýho na laseru a klidně mi vypálí co chci a hlavně nic nechce za matroš ( ten krade ) mají ho tam mraky, jaak nerezi tak obyč železa, ptal jsem se jen proto, že dural mi zvládne vypálit jen do 8mm tak pro to jsem zvažoval nerez, ale asi nakonec půjdu do železa. Nemám totiž jinak možnost jiné strojní výroby za malý peníze.
Jinsk jsem dnes zakoupil ve strojtechniku 2 hlazený tyče a lineární ložiska ( dvojitý ), takže už stačí vypálit bočnice a můžu skládat :-) ( jen na " oko " )
Pavelono
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 8. 2010, 9:33

audiman píše:díky za dotazy, něco takovýho jsem potřeboval slyšet, jinak není problém to udělat ze železa mám dobrýho známýho na laseru a klidně mi vypálí co chci a hlavně nic nechce za matroš ( ten krade ) mají ho tam mraky, jaak nerezi tak obyč železa, ptal jsem se jen proto, že dural mi zvládne vypálit jen do 8mm tak pro to jsem zvažoval nerez, ale asi nakonec půjdu do železa. Nemám totiž jinak možnost jiné strojní výroby za malý peníze.
Jinsk jsem dnes zakoupil ve strojtechniku 2 hlazený tyče a lineární ložiska ( dvojitý ), takže už stačí vypálit bočnice a můžu skládat :-) ( jen na " oko " )
Ted ještě řekni kde ten tvůj kámoš děla ať ho můžou vyhodit :lol:
Odpovědět

Zpět na „Ostatní mechanika“