Použitie PC myšky na odmeriavanie polohy
Moderátor: sysel
Páni,
napadla ma taká vec... Nedala by sa na odmeriavanie polohy pri sústružení použiť počítačová myš, resp. jej "vnútornosti"? U klasickej myši s guličkou si to viem dosť dobre predstaviť, no predpokladám, že presnosť, kvoli mechanickej konštrukcii by asi dostatočná nebola, no... Optické myši, LED a laserové majú rozlíšenie väčšie, avšak neviem, či ich princíp sa dá využiť, lebo údajne ony "fotia" povrch a na základe toho vyhodnocujú zmeny polohy. Zatiaľ, pokiaľ by to šlo by mi stačilo iba zobrazovanie polohy na notebooku, či monitore, aby som nemusel "čumieť" na nónius. Ospravedlňujem sa, ak je to uplna blbosť.
Pekný deň.
napadla ma taká vec... Nedala by sa na odmeriavanie polohy pri sústružení použiť počítačová myš, resp. jej "vnútornosti"? U klasickej myši s guličkou si to viem dosť dobre predstaviť, no predpokladám, že presnosť, kvoli mechanickej konštrukcii by asi dostatočná nebola, no... Optické myši, LED a laserové majú rozlíšenie väčšie, avšak neviem, či ich princíp sa dá využiť, lebo údajne ony "fotia" povrch a na základe toho vyhodnocujú zmeny polohy. Zatiaľ, pokiaľ by to šlo by mi stačilo iba zobrazovanie polohy na notebooku, či monitore, aby som nemusel "čumieť" na nónius. Ospravedlňujem sa, ak je to uplna blbosť.
Pekný deň.
Par lidi se snazilo pouzivat optickou mys na snimani natoceni dalekohledu. Vicemene to funguje, ale byl tam problem s presnosti (castecne zpusobeny tim, ze se snimal rotacni pohyb). Na stojni vyuziti by to asi nestacilo.
Zajimavou moznost by bylo vytiskknout predlohu, ktera by obrazove kodovala pozici (idealne obrazove). Nektere chipy pro opticke mysi (HP/Agilent) dovedou odeslat nasnimanou oblast (chip je vlastne 16x16 cmos kamera, dovede snimat a vyhodnocovat asi 1000fps). Pak by stacilo napsat algoritmus, ktery pozici vyhodnoti.
Tak me napada, ze timto zpusobem by sla pouzit webkamera - upravit objektiv tak, aby snimala na nekolik mm a vyhodnocovat ziskany obraz, na osvitce si nechat vyrobit prouzek se zakodovanou pozici. Setinova presnost by pak nemusela byt problem. Moznou nevyhodou by bylo, ze pozice by sla snimat jen do nejake (mozna celkem male) rychlosti. Ale i s tim by mozna slo neco delat (proouzky s ruznou frekvenci, pouzit ten, ktery je jeste rozlisitelny).
By to chtelo nejakeho studenta ;-) Mohla by z toho byt zajimava bakalarka/diplomka...
Zajimavou moznost by bylo vytiskknout predlohu, ktera by obrazove kodovala pozici (idealne obrazove). Nektere chipy pro opticke mysi (HP/Agilent) dovedou odeslat nasnimanou oblast (chip je vlastne 16x16 cmos kamera, dovede snimat a vyhodnocovat asi 1000fps). Pak by stacilo napsat algoritmus, ktery pozici vyhodnoti.
Tak me napada, ze timto zpusobem by sla pouzit webkamera - upravit objektiv tak, aby snimala na nekolik mm a vyhodnocovat ziskany obraz, na osvitce si nechat vyrobit prouzek se zakodovanou pozici. Setinova presnost by pak nemusela byt problem. Moznou nevyhodou by bylo, ze pozice by sla snimat jen do nejake (mozna celkem male) rychlosti. Ale i s tim by mozna slo neco delat (proouzky s ruznou frekvenci, pouzit ten, ktery je jeste rozlisitelny).
By to chtelo nejakeho studenta ;-) Mohla by z toho byt zajimava bakalarka/diplomka...
Rozmýšľam nad tým už druhý deň.
Prehľadávam internet... Nič moc som nenašiel, ale... LED myšky a laserové myšky, podľa princípu "fotia" povrch, po ktorom sa pohybujú a na základe zmien v obraze, citujem "vyhodnocujú smer a polohu pri pohybe". Frekvencia zosnímania povrchu je viac ako 1000x za sekundu. Znamená to teda, že info o nejakom "kroku" tie myši majú. Ide o to nejako to skalibrovať. Najľahšie by to bolo pri mechanickej myške - jedno otočenie valčeku /resp. kolieska s otvormi/ dáva nejaký počet impulzov na dĺžkovú jednotku /napr. cm/ - tým je daná "presnosť". Rozmýšľam použiť "črevá" z dvoch myší. Jeden snímač pripojiť na priečny support, druhý na pozdĺžny. Z jedného snímača odčitávať polohu X a z druhého Y. Toto by sa mi zdalo celkom reálne a uskutočniteľné. Problémom bude asi presnosť a "káble". Zistil som, že teda presnosť ešte závisí od rýchlosti pohybu myškou. V mojom prípade pri posuve priečneho supportu do záberu, resp. pozdĺžnom pohybe supportu by asi tie rýchlosti neboli nejaké extra veľké a myška by to mala v pohode akceptovať. LED a laserové myši by zrejme boli presnejšie, no neviem v signále oddeliť os X a Y. A idealne by to bolo bezdrotove. Pozerám, že si to prečítalo za tú chvíľu dosť ľudí, no vyjadril sa iba jeden. Že by to bola fakt taká blbosť?

Laserova mys snima jen rychlost pohyb (pouziva doppleruv jev). Takze na presne mereni je nepouzitelna.LED myšky a laserové myšky, podľa princípu "fotia" povrch, po ktorom sa pohybujú a na základe zmien v obraze, citujem "vyhodnocujú smer a polohu pri pohybe". Frekvencia zosnímania povrchu je viac ako 1000x za sekundu.
Opticka mys foti povrch a odhaduej pohyb mezi snimky. Problem je, ze obvod je realizovany jako mys - kdyz se nekde splete, tak proste uzivatel opravi chybu a nic se nedeje. V pripade masiny budou nasledky daleko horsi. I HP priznava, ze na absolutni urceni polohy jsou jejich obvody nevhodne (zmineno nekde na foru).
U kulickove mysi bude problem, jak menit linearni pohyb na rotacni. Potrebuje nejake reseni, ktere 'neklouze'. Takze realizace bude prinejmensim komplikovana.Znamená to teda, že info o nejakom "kroku" tie myši majú. Ide o to nejako to skalibrovať. Najľahšie by to bolo pri mechanickej myške - jedno otočenie valčeku /resp. kolieska s otvormi/ dáva nejaký počet impulzov na dĺžkovú jednotku /napr. cm/ - tým je daná "presnosť". Rozmýšľam použiť "črevá" z dvoch myší. Jeden snímač pripojiť na priečny support, druhý na pozdĺžny. Z jedného snímača odčitávať polohu X a z druhého Y. Toto by sa mi zdalo celkom reálne a uskutočniteľné. Problémom bude asi presnosť a "káble". Zistil som, že teda presnosť ešte závisí od rýchlosti pohybu myškou. V mojom prípade pri posuve priečneho supportu do záberu, resp. pozdĺžnom pohybe supportu by asi tie rýchlosti neboli nejaké extra veľké a myška by to mala v pohode akceptovať. LED a laserové myši by zrejme boli presnejšie, no neviem v signále oddeliť os X a Y. A idealne by to bolo bezdrotove.
U opticke mysi narazis na problem s nahodnymi chybami.
Nektere opticke snimace od Agilentu umely prepnuti do quadraturniho rezimu. Takze pokud najdes vhodnou mys, tak by ti to o neco zjednodusilo pokusy (hledat agilent logo na optice, pri zapnute mysi je dobre videt).
Vetsina navstevniku jsou strojari, tohle je spis na nejake forum o programovani ;-)Pozerám, že si to prečítalo za tú chvíľu dosť ľudí, no vyjadril sa iba jeden. Že by to bola fakt taká blbosť?
Jeste jsem narazil na jednu vec - na nekterych inkoustovych tiskarnach se pouziva kodovy pasek na snimani polohy hlavy. Predpokladam, ze ve vysledku se jedna o linearni quadraturni snimac, mozna i s index pozici. Pokud by ti stacil rozjezd na sirku A4 (asi 20cm), tak by mozna stalo za to koukat timto smerem. Ale i tak narazis na spooustu starosti (jak resit znecisteni senzoru?)
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ono staci vzit normalniho mysaka, vypnout funkci zrychlovani, chvili s nim jezdit po papire a pak se vratit na puvodni misto. Kursor ani nahodou nebude tam kde pred tim - to je myslim jasny dukaz, ze pouziti strev z mysi neni ta nejjednodussi cesta jak prijit k presnemu snimaci polohy 

Aleš Procháska
tu je k tomu nieco, ten agilent by mohol byt zaujimavy. Zaujimala by ma ale dosazitelna presnost.
http://www.gurulib.com/_project/optical ... e_hack.htm
http://www.gurulib.com/_project/optical ... e_hack.htm
to je sice pravda, ale tato nepresnost prameni z prevodu pohybu z gulicky na snimac... inak je klasicka mys postavena na principe klasickeho IRC snimaca a pokial pouzijete len to 'derave' kolecko a snimac (kolecko spojit s motorom) mate low-cost rotacny inkrementalny snimac. Hrali sa s tym pred par rokmi chlapci na TU Kosice - podarilo sa im to dostat do modelarskeho serva. Kontakt na nich najdete tu:prochaska píše:Ono staci vzit normalniho mysaka, vypnout funkci zrychlovani, chvili s nim jezdit po papire a pak se vratit na puvodni misto. Kursor ani nahodou nebude tam kde pred tim - to je myslim jasny dukaz, ze pouziti strev z mysi neni ta nejjednodussi cesta jak prijit k presnemu snimaci polohy
http://www.robosoccer.sk/pgs/index.php?pg=novahlavna
Sanest choice in the insane world:
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Beware the beast but enjoy the feast he offers
Ano, presne to isté som chcel podotknúť i ja... To, že sa po pohybovaní myšou nevrátim do východiskovej pozície na obrazovke presne, je podľa mňa dané hlavne "ľudským faktorom", t.j. nekonštantná rýchlosť pohybu, nerovnaký prítlak na myš, a pod. Dovolím si polemizovať s kolegom, ktorý mi napísal, že optické myši fungujú na princípe dopplerovho javu - podľa info z internetu, ohľadne ich princípu ide o "vyhodnocovanie zmien jednotlivých obrázkov", t.j. že sú osadené CMOS, s rozlíšením 16x16, resp. 30x30 pixelov, a že osvetlený povrch "fotia". Lepšia kvalita u laserových je vraj daná práve použitým osvetlením, laser miesto LED diody. U "hráčskych" myší je údajne hodnota DPI až 3200, čo by teoreticky postačovalo. Normálne myši sa prepínajú zo 100 DPI na štyristo, v závislosti na rýchlosti pohybu, pri ktorom by mali pracovať.
Ako príklad pre praktické použitie som uvádzal možnosť mechanickej myšky, no mal som samozrejme na mysli jej patrične adaptovanú konštrukciu, t.j. aby neklzalo kolečko, aby nebola zaliata chladiacou kvapalinou, či prepálená horúcou šponou, t.j. urobiť jej nový "housing". Myslel som, si, že bezdrotové, ktoré by vzhľadom na absenciu káblov boli vhodnejšie by tiež stačilo prepojiť dve - jednu na vertikalnu os, druhú na horizontálnu, no vzhľadom na jej vyššie uvedený princíp "fotenia", by to asi tak jednoducho nešlo. Pravdepodobne by bol potrebný "softvérový vstup" do driveru, pre získanie týchto údajov (X, Y poloha), čo by asi nebolo celkom jednoduché. Mne išlo zatiaľ iba o to, či by sa takáto optická myš dala s dostatočnou presnosťou použiť na odmeriavanie polohy.
Ďakujem všetkým za názory.
Ako príklad pre praktické použitie som uvádzal možnosť mechanickej myšky, no mal som samozrejme na mysli jej patrične adaptovanú konštrukciu, t.j. aby neklzalo kolečko, aby nebola zaliata chladiacou kvapalinou, či prepálená horúcou šponou, t.j. urobiť jej nový "housing". Myslel som, si, že bezdrotové, ktoré by vzhľadom na absenciu káblov boli vhodnejšie by tiež stačilo prepojiť dve - jednu na vertikalnu os, druhú na horizontálnu, no vzhľadom na jej vyššie uvedený princíp "fotenia", by to asi tak jednoducho nešlo. Pravdepodobne by bol potrebný "softvérový vstup" do driveru, pre získanie týchto údajov (X, Y poloha), čo by asi nebolo celkom jednoduché. Mne išlo zatiaľ iba o to, či by sa takáto optická myš dala s dostatočnou presnosťou použiť na odmeriavanie polohy.
Ďakujem všetkým za názory.
- Radek-B
- Kontaktovat uživatele:
Dle meho nazoru resite vec u ktere vynalozene usili nebude odpovidat vysledku. Funkce optickeho encoderu je obecne znama a vykoumana. Doporucil bych vam jit spise touto cestou:
http://hw.cz/Produkty/Nove-soucastky/AR ... S5040.html
Ten IO se da poridit za cenu nizsi nez mys. Ma k dispozici hned nekolik jasne danych vystupnich modu a jeho funkce je jasne popsana staci pouzit.
RADEK
http://hw.cz/Produkty/Nove-soucastky/AR ... S5040.html
Ten IO se da poridit za cenu nizsi nez mys. Ma k dispozici hned nekolik jasne danych vystupnich modu a jeho funkce je jasne popsana staci pouzit.
RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
automatizace/konstrukce
Neví někdo nějakou hotovou aplikaci možnou ihned namontovat? Nejsem moc zběhlý v elektronice, asi bych podle blbuvzdorného návodu dal dohromady nějakou tu stavebnici, ale na nějaké bastlení se rozhodně necítím, přece jen jsem strojař.
existuji standartni odmerovaci systemy s pravitkama, jen se primontujou pravitka (vyber podle velikosti) na jednotlive osy a zobrazovaci jednotka ukaze polohu.. vyrobcu je spousty..sidonie píše:Neví někdo nějakou hotovou aplikaci možnou ihned namontovat? Nejsem moc zběhlý v elektronice, asi bych podle blbuvzdorného návodu dal dohromady nějakou tu stavebnici, ale na nějaké bastlení se rozhodně necítím, přece jen jsem strojař.
Asi vím co myslíš, ale levněji by mě vyšlo použít vyřazené digi posuvky, jen je to omezeno pro malé stroje. Pro nás věčné vylepšovače by se spíš hodilo něco na šroub nebo matici atd. Tenhle kousek železa je většinou na každé mašině a je pak jen otázkou nastavení rozsahu v kterém by to fungovalo.RaS píše:existuji standartni odmerovaci systemy s pravitkama, jen se primontujou pravitka (vyber podle velikosti) na jednotlive osy a zobrazovaci jednotka ukaze polohu.. vyrobcu je spousty..sidonie píše:Neví někdo nějakou hotovou aplikaci možnou ihned namontovat? Nejsem moc zběhlý v elektronice, asi bych podle blbuvzdorného návodu dal dohromady nějakou tu stavebnici, ale na nějaké bastlení se rozhodně necítím, přece jen jsem strojař.
Kde ? Nejlevněji jsem ho viděl za 200,- a to je cena 4 myší.Radek-B píše:...Ten IO se da poridit za cenu nizsi nez mys...
SABLE-2015