MSV 2010
Moderátor: sysel
Jak to vypadá letos na veletrhu,má cenu tam jezdit,je to lepší než minulý rok?Zajímá mě konkrétně ruční nářadí.
PETR
Právě jsem se vrátil z ... veletrhu.
Ručního nářadí jsem si ani nevšimnul. Hledal jsem třeba Narex Bystřice, nebyl... Někdo prodával odjehlováky, jinak nevím
Radek
Ručního nářadí jsem si ani nevšimnul. Hledal jsem třeba Narex Bystřice, nebyl... Někdo prodával odjehlováky, jinak nevím

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Já se na veletrh chodím hlavně pokochat. Protože dneska je stejně všechno na webu. Bohužel jsem byl opět zklamán malým počtem strojů, které by byly vidět v akci. 50% strojů jen stojí, 30% jezdí pořád dokola nad dávno hotovým výrobkem, 10% jenom lítá sem a tam abysme ucvrkávali z rychlosti, a jen 10% valí fakt do matrošu.
Nejvíc špon bylo tradičně u DATRONu, tam vždycky dlouho slintám, ale cena je samozřejmě úplně out.
Potěšilo mě pár firem, které měly katalog i s cenami, zklamali mě Ti, kterým musí člověk kvůli cenám pořád volat nebo psát. To je věčné téma. Ceny tradičně vzorně uvádní BOW-Optimum-Quantum, ale zdá se mi, že letos šly docela nahoru. Zaujal mě prototyp strojního posuvu osy X na BF 20 pomocí krokového motoru, cena asi 12 tisíc.
Jinak MSV je samozřejmě rok od roku míň a míň pro kutily, je to o profi CNC centrech atd. Na druhou stranu jsou tam k vidění za nemalý peníz i CNCéčka, která se v porovnání s nejlepšími stroji některých zdejších mistrů mohou jít zahrabat.
Na závěr lehké OT: Jistě mnozí z vás také dostali pozvánku do skladu použitých strojů Fermat v Neslovicích. Já to mám asi 12 km, tak jsem zavítal, ale byl jsem silně zklamán. Spousta obrovských, pro běžného člověka nesmyslných strojů, pár větších soustruhů a frézek. Vše alespoň na pohled v poměrně bídném stavu. Ti kravaťáci ze stánku Fermatu na MSV by si raději měli vzít modráky, nafasovat kanystry technickýho benzínu a pucovat mašiny ve skladu. Ale hlavně - opět žádné cenovky, ani žádné listy s přehledem parametrů. Prostě stará známá pohádka s tajnými cenami, dotažená k dokonalosti. Ale všichni víme, že jsou drazí jak koňský vejce. Jinak nářadí a nástroje zde nehledejte. Takže pokud se tam někdo chystáte, tak to zvažte, a pokud to máte třeba z ruky, tak netruchlete, o moc jste nepřišli.
Nejvíc špon bylo tradičně u DATRONu, tam vždycky dlouho slintám, ale cena je samozřejmě úplně out.
Potěšilo mě pár firem, které měly katalog i s cenami, zklamali mě Ti, kterým musí člověk kvůli cenám pořád volat nebo psát. To je věčné téma. Ceny tradičně vzorně uvádní BOW-Optimum-Quantum, ale zdá se mi, že letos šly docela nahoru. Zaujal mě prototyp strojního posuvu osy X na BF 20 pomocí krokového motoru, cena asi 12 tisíc.
Jinak MSV je samozřejmě rok od roku míň a míň pro kutily, je to o profi CNC centrech atd. Na druhou stranu jsou tam k vidění za nemalý peníz i CNCéčka, která se v porovnání s nejlepšími stroji některých zdejších mistrů mohou jít zahrabat.
Na závěr lehké OT: Jistě mnozí z vás také dostali pozvánku do skladu použitých strojů Fermat v Neslovicích. Já to mám asi 12 km, tak jsem zavítal, ale byl jsem silně zklamán. Spousta obrovských, pro běžného člověka nesmyslných strojů, pár větších soustruhů a frézek. Vše alespoň na pohled v poměrně bídném stavu. Ti kravaťáci ze stánku Fermatu na MSV by si raději měli vzít modráky, nafasovat kanystry technickýho benzínu a pucovat mašiny ve skladu. Ale hlavně - opět žádné cenovky, ani žádné listy s přehledem parametrů. Prostě stará známá pohádka s tajnými cenami, dotažená k dokonalosti. Ale všichni víme, že jsou drazí jak koňský vejce. Jinak nářadí a nástroje zde nehledejte. Takže pokud se tam někdo chystáte, tak to zvažte, a pokud to máte třeba z ruky, tak netruchlete, o moc jste nepřišli.
Petr Spáčil
Řekl bych, že proti loňsku je taky méně vystavovatelů. Výstavní plocha drahá, tak i ti co přijeli se příliš neroztahovali a velikánské stroje ukazovali na modelech. Vyjde to levněji. To, že stroje jezdí nad obrobkem je nasnadě, to by museli vyrobit několik nepotřebných ukázkových kusů. Ty obrábí zpravidla první, nejpozději dopoledne druhý den. Pokud projevíte vážný zájem o stroj, rádi vám to předvedou ve firmě nebo zastoupení.
Jen pro zajímavost jsem šel k plstikářům, na co se letos stojí fronty. Malé platové krabičky jsem chápal, ale větší fronta byla na něco, co jsem nepochopil, jak to může někdo chtít, a to byly PLASTOVÉ krígly na pivo!!!
Fuj hnus! Jediné, co mne kapánek ulkidnilo, že forma patřila slovenské firmě. Snad do nikdo nedude dovážet a prodávat hospodským. Na takové zboží by měli uvalit pořádné clo i uvnitř EU.
Jen pro zajímavost jsem šel k plstikářům, na co se letos stojí fronty. Malé platové krabičky jsem chápal, ale větší fronta byla na něco, co jsem nepochopil, jak to může někdo chtít, a to byly PLASTOVÉ krígly na pivo!!!
Fuj hnus! Jediné, co mne kapánek ulkidnilo, že forma patřila slovenské firmě. Snad do nikdo nedude dovážet a prodávat hospodským. Na takové zboží by měli uvalit pořádné clo i uvnitř EU.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
MSV mě letos totálně zklamal. Nikde dohromady nic, jen každej vystavovatel promítá na velké televizi. Takže jsem si jen u Kinexu koupil za 220,- Kč obyčejnou posuvku a za 180,- Kč úhloměr na vrtáky, asi 40minut jsem koukal na umělou povodeň a ve 14:00 už jsem byl doma. Obvykle vracívám kolem 18 - 19té hod.
Čemu jsem se musel ale smát, tak TOS Olomouc dělá FNK2 (nástrojařská frézka) v provedení CNC, honěná je krokáči ne silnějšími než 6Nm a řízená notebookem, neuměle nabastleným na ramínku u stroje.
Protože jsem na téhle frézce kdysi dělal, tak se tomu musím jen smát, jak hluboko už TOS klesl, že tam nedají ani serva.
Čemu jsem se musel ale smát, tak TOS Olomouc dělá FNK2 (nástrojařská frézka) v provedení CNC, honěná je krokáči ne silnějšími než 6Nm a řízená notebookem, neuměle nabastleným na ramínku u stroje.
Protože jsem na téhle frézce kdysi dělal, tak se tomu musím jen smát, jak hluboko už TOS klesl, že tam nedají ani serva.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
Serva nebo krokáče, tak to je vyšší dívčí a hlavně ranec peněz rozdílu.magi píše:MSV mě letos totálně zklamal. Nikde dohromady nic, jen každej vystavovatel promítá na velké televizi. Takže jsem si jen u Kinexu koupil za 220,- Kč obyčejnou posuvku a za 180,- Kč úhloměr na vrtáky, asi 40minut jsem koukal na umělou povodeň a ve 14:00 už jsem byl doma. Obvykle vracívám kolem 18 - 19té hod.
Nevím jak kdekoliv jinde, ale nástrojař u nás bere šponky co by se sotva vlezlo za okousanej nehet, tak na co serva, navíc ještě jsem neviděl nástrojaře, který by dělat jeden typ výrobku ve větším množství jak tři kusy.
Podle mého nástrojař potřebuje vysoce univerzální a jednoduše nastavitelnou mašinku se kterou udělá maximálně přesnou práci, nepotřebuje masivní hovado na hrubování, tam by ty serva byli potřeba.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Nejde vůbec o šponky a nástrojaře. Na téhle mašině se dá brát špona i 2mm a to i slušným posuvem, pokud máš v hlavě mozek a né houpací křeslo (zvolíš rozumné otáčky vzhledem k okolnostem atd). Jde o celkovou úroveň stroje. Pokud budu Magi a budu se po odpolednách bavit tím, že nekam namontuju krokovej motor, tak to se dá chápat. Ale pokud jsem takovej gigant jako je TOS Olomouc, tak je použití notebooku a krokáču podle mě výsměch a fraška. Tohle řešení je dle mého názoru použitelné u gravírek a pod, ale ne u profi stroje.
Na téhle mašině jsem dělal cca 2roky (nejen na ní, střídal jsem ji s druhou frézkou FGS25, což bylo tuhé hovado) a dva roky jsem ji používal na vše i jako produkční mašinu. Byli jsme sice nástrojařská firma, ale když nebylo do čeho, tak jsme brali i sériové zakázky na kovoobrábění.
Dost se na ní vrtalo, protože má pohyblivé vřeteno na páku, dlouhý přejezd v ose X je taky výhra, ale tuhost je vykoupená obrovskou variabilitou stroje.
Problém serva versus krokáče se tu řešil Xkrát a pořád tu existuje problém zvaný "ztráta kroků". Pohon bez zpětné vazby podle mě není profi řešení.
Říkáš že jsi ještě neviděl nástrojaře, který dělá víc stejných kusů. Můžu tě ubezpečit, že jako bývalý nástrojař jsem dělal i 10 stejných měřících přípravků, 15 stejných lisovacích nástrojů a pod. Krom toho, CNC přece není jen o snadné opakovatelnosti. Častokrát jsem narážel na problém, kdy bylo ptřeba frézovat dva na sebe navazující rádiusy, nedejbože frézovat vačku do vačkového soustruhu na otočném stole. To jsem si konečný tvar víc vymýšlel z hlavy, než se striktně držel výkresu. Mít tam tenkrát CNC se souvislým řízením, tak to bylo vyřešené. Až po 1,5 roce nám s velkou slávou koupili FNGčko s Haidnem.
Na téhle mašině jsem dělal cca 2roky (nejen na ní, střídal jsem ji s druhou frézkou FGS25, což bylo tuhé hovado) a dva roky jsem ji používal na vše i jako produkční mašinu. Byli jsme sice nástrojařská firma, ale když nebylo do čeho, tak jsme brali i sériové zakázky na kovoobrábění.
Dost se na ní vrtalo, protože má pohyblivé vřeteno na páku, dlouhý přejezd v ose X je taky výhra, ale tuhost je vykoupená obrovskou variabilitou stroje.
Problém serva versus krokáče se tu řešil Xkrát a pořád tu existuje problém zvaný "ztráta kroků". Pohon bez zpětné vazby podle mě není profi řešení.
Říkáš že jsi ještě neviděl nástrojaře, který dělá víc stejných kusů. Můžu tě ubezpečit, že jako bývalý nástrojař jsem dělal i 10 stejných měřících přípravků, 15 stejných lisovacích nástrojů a pod. Krom toho, CNC přece není jen o snadné opakovatelnosti. Častokrát jsem narážel na problém, kdy bylo ptřeba frézovat dva na sebe navazující rádiusy, nedejbože frézovat vačku do vačkového soustruhu na otočném stole. To jsem si konečný tvar víc vymýšlel z hlavy, než se striktně držel výkresu. Mít tam tenkrát CNC se souvislým řízením, tak to bylo vyřešené. Až po 1,5 roce nám s velkou slávou koupili FNGčko s Haidnem.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja myslim ze na stroj s temito hmotnostmi a rybinovym vedenim uz 2f krokace opravdu nepatri
jestli to z vas nekdo zkousel jiste vi o cem mluvim...
staticky odpor pri pohybu tohoto stroje vyzaduje veliky kroutici moment pohonu a dynamicke urychlovani a brzdeni techto hmot se k tomu musi pricist navic rezny odpor je jiste take casto mnohem vetsi nez kdyz clovek frezuje na stroji kde nejvetsi upnutelny prumer nastroje je 7mm
k tomu vsemu nejaka ta rezonance pri vyssich otackach 2f km a je to
nadruhou stranu u tohoto typu stroje clovek nevyzaduje super produktivitu takze kdyz se pojede velmi pomalu muze to obstojne fungovat
jestli to z vas nekdo zkousel jiste vi o cem mluvim...
staticky odpor pri pohybu tohoto stroje vyzaduje veliky kroutici moment pohonu a dynamicke urychlovani a brzdeni techto hmot se k tomu musi pricist navic rezny odpor je jiste take casto mnohem vetsi nez kdyz clovek frezuje na stroji kde nejvetsi upnutelny prumer nastroje je 7mm
k tomu vsemu nejaka ta rezonance pri vyssich otackach 2f km a je to
nadruhou stranu u tohoto typu stroje clovek nevyzaduje super produktivitu takze kdyz se pojede velmi pomalu muze to obstojne fungovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Nedalo mi to, tak jsem se snažil někde najít parametry předělávky toho stroje a nikde nic není. Opravdu to vystavoval TOS Olomouc? nebo to tam měl někdo jen předěláno?
Dvoufázové krokáče na to budou opravdu málo, ale třífázové se dají taky koupit a nám pro nástrojaře by to bylo víc než použitelné. Na co je vám zpětná vazba u serv, když systém tím několikanásobně prodražíte a vše okolo toho? Pokud bude stroj dostatečně osazen krokovými motory, byť i s omezeným pracovním posuvem do 3m/min. , tak je tento stroj několikanásobně rychlejší než nástrojař visící na ručních kolech a investice do tohoto vybavení se vrátí o něco dříve. Pokud by tam byli příslušné serva, tipuji něco kolem 1KW a aby to stačilo, tak to nejsme využitím stroje schopni zaplatit.
Dvoufázové krokáče na to budou opravdu málo, ale třífázové se dají taky koupit a nám pro nástrojaře by to bylo víc než použitelné. Na co je vám zpětná vazba u serv, když systém tím několikanásobně prodražíte a vše okolo toho? Pokud bude stroj dostatečně osazen krokovými motory, byť i s omezeným pracovním posuvem do 3m/min. , tak je tento stroj několikanásobně rychlejší než nástrojař visící na ručních kolech a investice do tohoto vybavení se vrátí o něco dříve. Pokud by tam byli příslušné serva, tipuji něco kolem 1KW a aby to stačilo, tak to nejsme využitím stroje schopni zaplatit.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to s tim prodrazenim servy uz taky uplne tak neplati
ty rozdily v cenach uz nejsou tak velike zvlast u vetsich vykonu kde se prodava malo krokacu a vic serv, tedy vyrobni naklady kledaji s mnozstvim vyrobenych/prodanych kusu
ty rozdily v cenach uz nejsou tak velike zvlast u vetsich vykonu kde se prodava malo krokacu a vic serv, tedy vyrobni naklady kledaji s mnozstvim vyrobenych/prodanych kusu
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Myslím že cena 3 ks servopohonu v porovnaní s cenou stroje už není nic závratného. Ano vystavoval to TOS Olomouc. Na stránkách ji nemá, to už jsem zjistil v pátek, tudíž to asi byl nějaký prototyp, který se teprve chystá do výroby. Lépe řečeno na stránkách ji má, ale holou bez krokáčů.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
K čemu je vlastně dobrá nástrojařská frézka v CNC provedení? Připadá mi, že pokud už je nějaká frézka CNC tak koncepce nástrojařské frézky (tj. s natáčením všeho možného) už je tam nějak nadbytečná. Nebo ne? Nikdy jsem na tom nedělal, jen se ptám 

Aleš Procháska
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Je to tak, že jde o použití na různé "patvary" na přípravcí a formách.prochaska píše:K čemu je vlastně dobrá nástrojařská frézka v CNC provedení? Připadá mi, že pokud už je nějaká frézka CNC tak koncepce nástrojařské frézky (tj. s natáčením všeho možného) už je tam nějak nadbytečná. Nebo ne? Nikdy jsem na tom nedělal, jen se ptám
Já třeba kdysi dělal lineární vačku skoro 800mm dlouhou, měl jsem k dispozici jen klasiku FNK a otočný stůl. Tam by CNC řízení nemělo chybu.
Opakovatelnost má u nástrojařiny pramalý význam, i když se úplně nevylučuje.
U nástrojařiny se většina operací na dílci dělá tzv. "na jedno upnutí".
Tam právě hraje obrovskou roli variabilita a například i možnost vrtání pákou na vřeteníku.
Naposledy upravil(a) magi dne 19. 9. 2010, 12:12, celkem upraveno 1 x.