krokove motory 57STH76 nevladzu pri rychlosti 1500mm/min

Odpovědět
grinoCNC

19. 9. 2010, 2:47

Zdravim,

Potreboval by som poradit s krokovymi motormi. Na mojom routeri mam 3x krokove motory 57STH76 a driver je : http://www.mechapro.de/step3d-e.html

Frezujem na nom len drevo, ale pri obrabani to niekedy niektory z motorov ( X, alebo Y ) neutiahne, freza zastane na chvilu, ajked motory idu a zvysok si isto viete domysliet. Pri tom nefrezujem nejak extra rychlo. Max. 1700 mm/min. Vie ma to dost vytocit, ked mam vyrobok skoro hotovy, a na konci sa to pokazi. Skusal som znizit rychlost na 1500 mm/min a aj pri tejto rychlosti sa to stalo. Nechce sa mi uz moc znizovat tie rychlosti. Neviete mi niekto poradit co sa s tym da robit?

Zistil som ze driver ide na half-step. Myslite ze ked to prehodim na full-step a upravim parametre v EMC samozrejme, tak by to mohlo pomoct? ma vplyv half/full step na silu tych motorov?

Dakujem za rady
misox

19. 9. 2010, 4:15

Nenapísal si nič o mašinke , aký máš zdroj ....
pajda

19. 9. 2010, 4:22

Ahoj, podle mne používáš jak driver, tak i motor už dost na hraně.
Jednak v dokumentaci toho driveru píšou max. 2,1A na fázi a ty motory 57STH76 mají jmenovité 2A v sériovém zapojení a 4A paralelně.
A za druhé ta rychlost... 1500mm/min na přejezdy proč ne, ale na frézování touto rychlostí mi přijde 1,9Nm už celkem málo, při této rychlosti otáčení už ten moment u tohoto motoru nebude nic moc, obzvláště v sériovém zapojení.

Takže nejjednodušší řešení bych viděl snížit obráběcí rychlost tak na 800mm/min, a problém by měl zmizet.
...ale to asi nechceš slyšet, takže dále zapojit motor paralelně a s tím pravděpodobně bude nutné vyměnit driver za silnější, a pokud to nepomůže, tak vyměnit i motor za 3-4Nm.
sejosef

19. 9. 2010, 4:40

Mozna by bylo dobre jeste rict jake srouby pouzivas a zda je mezi srouby a motorem nejaky prevod?

Setkal jsem se take s problemem ze se matka utahla na trapezovem stroubu po chvilce behu stroje, protoze byla delana ze spatneho plastu. Rychlost v tom pripade nehrala temer zadnou roli.

Nastaveni co nejjemnejsiho krokovani je lepsi takze bych nechal Half step. Najdi si na netu charakteristiku motoru v zavislosti na rychlosti a skus zjistit jakou pri te rychlosti 1500mm/min ma silu.

Jeste me napada ze ti muze padat DC napeti pro napajeni motoru. Jake napeti pouzivas? Jaky pouzivas zdroj? Vetsi je lepsi ale pozor na maximum driveru.
grinoCNC

19. 9. 2010, 5:21

ten stroj som nerobil, az tak zasa do toho nevidim :). len som ho kupil uz urobeny, nemam ho dlho, ale tie sroby tusim su 16x3mm. Prevod neviem ci tam je, nepozeral som este ako su spojene sroby s motorom. Zdroj je tam tam vmontovany ( asi tiez nemecky ) a napatie skusim zmerat ci neklesa. Trochu som dufal, ze bude mat na silu aj vplyv ten half-step, ale ak je to takto lepsie tak to teda neham tak. A neviete nahodou ci su aj nad 2Nm priruby NEMA23 ? ak by som sa teda rozhodol pre vymenu.
Odpovědět

Zpět na „Krokové motory“