Otáčkoměr
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jestli máš na mysli ten laserový, co mám já, tak upozorňuju na šílenou spotřebu proudu. Je tam 9V baterka a při mých pokusech se spalovacím motorem mám vždy jednu na jedno odpoledne. Nedokážu odhadnout kolikrát jsem měřil. Holt ten laser bere dost proudu. Nicméně na nějaké občasné změření je to dobré.Kopi. píše:2OskarB: Pokud nabízíš ten digitální otáčkoměr, jeden s vážnym zájmem koupím.
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
- magi
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Jo to je řešení. Pak by nebyl problém. Já ho používám spíš jako terénní měřák a zařízení kde potřebuju měřit otáčky trvale už je osazené otáčkoměrem na bázi PLC, které mi hned zapisuje do tredů na PC.Kopi. píše:JJ, myslim ten laserový. Jestli žere moc proudu, nevidim problém to předělat na adaptér... A na baterku jenom krizovka kde neni zásuvka.
Zároveň mi tohle PLC měří a zapisuje 6 nezávislých teplot.
viz: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?p=55374#55374
Dle úpravy hnojiště poznáme hospodáře, dle výsledu voleb jakýchkoliv duševní úroveň voličů.
To že to není můj kůň je výraz na správném místě. Byl bych rád to nějak rozchodit, ale vypadá to tak, že nakonec použiju celou desku na rozchození toho otáčkoměru.HonzaCh píše:Hmm. Moc tam toho nevidím. Vrátil jsem se zpátky i k původním obr...a bude to složitější. Připadá mi to asi takto (můžu se mýlit):
Na zdroji je stabilizátor 5V, to asi víš. Z toho se to napájí.
Ten snímač je jen LEDka a fototranzistor. O buzení LED se stará omezovací odpor R2 v sérii. Bílá je zem (společné pro diodu i trand), červená anoda LEDky, černá kolektor fototranzistoru.
Tranzistor je přemostěn kondem C6, v kolektoru má R3. Z jejich uzlu se budí asi signál KEY (není tam vidět, chtělo by to propísknout ohmmetrem).
Povídám, je to jen odhad podle těch fotek.
Soudě podle dotazu, elektronika nebude Tvůj kůň. Ale bez téhle části obvodu to nebude chodit. Není to nic složitého, dá se to snadno ubastlit, možná i jako vrabčí hnízdo na té desce s čítačem.
HTH,
H.

Kdybych neměl už udělanou krabičku na ten zobrazovač, uvažoval bych o koupi nového otáčkoměru i se snímačem na výše toho odkazu.
Ještě mě napadla taková šíleně děsná prasárna
...co tak to vyříznout z tý zdrojový desky? (nebijte mě) Lupenkovou pilkou nebo tak něčím (a bacha na případný zkraty na řezu).
Zhruba asi podle přílohy. Stabilizátor U1 vyhodit, stabilizovaných 5V třeba na ten elektrolyt (C5) nebo J2.
To už by se ti někam vejít mohlo, ne?
HTH,
H.
PS: Myšleno stabilizovaných 5V proti zemi (GND), dva dráty ze stávající řídicí elektroniky.

Zhruba asi podle přílohy. Stabilizátor U1 vyhodit, stabilizovaných 5V třeba na ten elektrolyt (C5) nebo J2.
To už by se ti někam vejít mohlo, ne?
HTH,
H.
PS: Myšleno stabilizovaných 5V proti zemi (GND), dva dráty ze stávající řídicí elektroniky.
Naposledy upravil(a) HonzaCh dne 27. 9. 2010, 9:26, celkem upraveno 1 x.
- Zdenek Valter
Deska otáčkoměru s optozávorou je samostaná záležitost. Pokud to potřebuješ rozchodit zvlášť tak to přeci není problém. Externě to ptřebuje jen 5 voltů!potraviny píše:Potřebuji radu elektrotechniků. Mám starou elektroniku ze soustruhu ASIST a potřeboval bych použít ten otáčkoměr vřetene. Na dig.ukazateli jsou konektory označeny 1-5 CLK, GND, KEY, GND, +5V a na snímači jsou tři kabely červanej, bílej a černej. Přívod napětí 5V bych měl z trafa. Jak s tím naložit.
Konektor má klíč a nejde to otočit.
Třípinový je k čidlu.
Pětipinový k ukazateli.
Zdenku s těmi konektory je to jasné kam tří a kam pěti, ale jak to rozchodit bez desky? Zkoušel jsem snad všechny varianty propojení.Zdenek Valter píše:Deska otáčkoměru s optozávorou je samostaná záležitost. Pokud to potřebuješ rozchodit zvlášť tak to přeci není problém. Externě to ptřebuje jen 5 voltů!potraviny píše:Potřebuji radu elektrotechniků. Mám starou elektroniku ze soustruhu ASIST a potřeboval bych použít ten otáčkoměr vřetene. Na dig.ukazateli jsou konektory označeny 1-5 CLK, GND, KEY, GND, +5V a na snímači jsou tři kabely červanej, bílej a černej. Přívod napětí 5V bych měl z trafa. Jak s tím naložit.
Třípinový je k čidlu.
Pětipinový k ukazateli.
- Zdenek Valter
O.K. Tak Ti udělám mezikus - abys nemusel štípat konektorypotraviny píše:Zdenku s těmi konektory je to jasné kam tří a kam pěti, ale jak to rozchodit bez desky? Zkoušel jsem snad všechny varianty propojení.Zdenek Valter píše:Deska otáčkoměru s optozávorou je samostaná záležitost. Pokud to potřebuješ rozchodit zvlášť tak to přeci není problém. Externě to ptřebuje jen 5 voltů!potraviny píše:Potřebuji radu elektrotechniků. Mám starou elektroniku ze soustruhu ASIST a potřeboval bych použít ten otáčkoměr vřetene. Na dig.ukazateli jsou konektory označeny 1-5 CLK, GND, KEY, GND, +5V a na snímači jsou tři kabely červanej, bílej a černej. Přívod napětí 5V bych měl z trafa. Jak s tím naložit.
Třípinový je k čidlu.
Pětipinový k ukazateli.

Počkej Zdenku, myslíš, že je to tak jednoduchý. Pokud ano popiš blbci jak bys na to šel.
Ty konektory z kabelu klidně štípnu, ale které spojit.

Zdeňku, nechci prudit, ale ty 2 odpory (a kondík kvůli rušení) tam fakt jsou zapotřebí. Nestačí to jen tak prodrátovat.
A ano, jde to zbastlit na snímač (snad to rušené moc nebude), jak radí paveljuna, nebo na desku otáčkoměru, jak jsem navrhoval v neděli jako vrabčí hnízdo. Není to nic složitého. Hodnoty přibližně podle originálu a pokud udržíš panáka bez rozlití a máš páječku, zvládneš to. Barvy drátu/piny/označení součástek jsem ti popsal taky dřív, se schematem se mi malovat nechce, ale kdybys na tom moc trval, tak se obětuju.
Ale jinak každý svého štestí strojvůdce.
H.
PS: Jestli jsi při těch hokuspokusech pustil do LEDky 5V přímo, tak už asi moc neLight Emitting Diod-uje (R.I.P.)
A ano, jde to zbastlit na snímač (snad to rušené moc nebude), jak radí paveljuna, nebo na desku otáčkoměru, jak jsem navrhoval v neděli jako vrabčí hnízdo. Není to nic složitého. Hodnoty přibližně podle originálu a pokud udržíš panáka bez rozlití a máš páječku, zvládneš to. Barvy drátu/piny/označení součástek jsem ti popsal taky dřív, se schematem se mi malovat nechce, ale kdybys na tom moc trval, tak se obětuju.

H.
PS: Jestli jsi při těch hokuspokusech pustil do LEDky 5V přímo, tak už asi moc neLight Emitting Diod-uje (R.I.P.)

- Zdenek Valter
Spojit podle schematu - všem se omlouvám zatím nebyl čas to překreslit do lepší formy - je to jen od ruky.potraviny píše:Počkej Zdenku, myslíš, že je to tak jednoduchý. Pokud ano popiš blbci jak bys na to šel.Ty konektory z kabelu klidně štípnu, ale které spojit.
Je to jak píšou kolegové odpor je potřeba pro LED !!!
Fototranzistor musí mít také odpor v kolektoru.
- Zdenek Valter
Zaprudils správněHonzaCh píše:Zdeňku, nechci prudit, ale ty 2 odpory (a kondík kvůli rušení) tam fakt jsou zapotřebí. Nestačí to jen tak prodrátovat.
H.

Zdravim chlapy mam tu snimac otacek od "potraviny" na rozchozeni =) bohuzel se nejak nedari nechapu kde muze byt bota prikladam navrh desky (SMD)
hodnoty sem pocital na internetovych karkulatorech (kdo ma taky v hlave databazy barev a jejich hodnot =) ) tak z podezdreni ze mi ta web aplikace lhala o hodnotach sem radeji zkusil pouzit i ty originalni bohuzel ten samy vysledek NULA =) uz nevim kde muze byt chyba nenapada vas neco ? ta konstrukce je tak primitivni ze to doopravdy nechapu
na te puvodni desce to stale maka..
zde je vypis spocitanych hodnot :
R2 =470 ohmu
R3 =120 ohmu
C5 =10uf
C4 = 0.01uF
C6 =100pf
78L05 WS A 5v
hodnoty sem pocital na internetovych karkulatorech (kdo ma taky v hlave databazy barev a jejich hodnot =) ) tak z podezdreni ze mi ta web aplikace lhala o hodnotach sem radeji zkusil pouzit i ty originalni bohuzel ten samy vysledek NULA =) uz nevim kde muze byt chyba nenapada vas neco ? ta konstrukce je tak primitivni ze to doopravdy nechapu

na te puvodni desce to stale maka..
zde je vypis spocitanych hodnot :
R2 =470 ohmu
R3 =120 ohmu
C5 =10uf
C4 = 0.01uF
C6 =100pf
78L05 WS A 5v