CNC plasma table
Ahoj..chtel bych se zeptat tech zkusenejsich jestli je roztec voziku 25mm na 1,5 m rameni dostatecna, tak aby se portal nekrizil. Bocnici jsem chtel vyrobit z 5 mm plechu s vyztuhama. Protoze je uz stul svareny (to modry) chtel bych se zeptat zda nema nekdo napad jak usadit vedeni k jeklu (100x60x3)..uz jsem to tady videl nekolikrat ale vzhledem k rozmerum 3 x 2 m neni frezovani drazky dost dobre realizovatalny ale aspon nevim jak.
Jedna se o vedeni Hiwin HGW15CC ZA (CNC shop)
Pohyb pomoci ozubenych hrebenu
vaha Z nepresahuje 4kg
vaha portalu by mela byt co nejmensi potrebujem aby to jezdilo co nejrychleji
Jedna se o vedeni Hiwin HGW15CC ZA (CNC shop)
Pohyb pomoci ozubenych hrebenu
vaha Z nepresahuje 4kg
vaha portalu by mela byt co nejmensi potrebujem aby to jezdilo co nejrychleji
mezera mezi vozikama, ktere jsou na prisroubovane na bocnici, je 25cm...a pohanena bude jen jedna strana...tak mam prave strach aby se to cely nekroutilo, kdyz zabere motor vlivem setrvacnosti..uvazovali jsme o pouziti plechu tl. 10mm na tu bocnici ale bylo by to moc tezky, proto me zajima jestli je bocnice z tl. 5 mm s vyztuzenim lepsi varianta..
druha bocnice neni nakreslena ale bude tam
promin moje vyjadrovani asi nebude nejlepsi..muzu to nakreslit
druha bocnice neni nakreslena ale bude tam

promin moje vyjadrovani asi nebude nejlepsi..muzu to nakreslit
To rozhodně to chce pohon po obou stranách. Nebo jeden veprostřed. Jeden na kraji ti ten portál roviklá. Ty vozíky ti kladou taky nějaký odpor při pohybu, a samotná setrvačná hmota bude nepříznivě působit také. Prostě tak dlouhý portál se ti bude mrskat jen od pohybu. A jestli chceš opravdu velké rychlosti pojezdu, tak se přidá i odpor vzduchu. 

no s tim druhym pohonem je prave problem, protoze je k dispozici tohle cnc:
http://www.steeltailor.com/atwork/work.html
a majitel se rozhodl postavit stul, tak ze by se z CNC mela vyndat elektronika vcetne motoru a hrebenu a namontovat na mechaniku noveho stolu
a tam bohuzel je jen jeden motor na kazdou osu..ty motory bych podle velikosti odhadoval kolem 1Nm..portal by mel podle Inventoru vazit kolem 25 - 30 Kg..nevim jestli je to dostatecne..
http://www.steeltailor.com/atwork/work.html
a majitel se rozhodl postavit stul, tak ze by se z CNC mela vyndat elektronika vcetne motoru a hrebenu a namontovat na mechaniku noveho stolu
a tam bohuzel je jen jeden motor na kazdou osu..ty motory bych podle velikosti odhadoval kolem 1Nm..portal by mel podle Inventoru vazit kolem 25 - 30 Kg..nevim jestli je to dostatecne..
1Nm motor je na vetsi rychlosti malo
jinak pokud chces pouzit jenom jeden motor tak se to este resi dlouhou hrideli pres portal a ta zabira do ozubenech hrebenu na obou stranach a vaha portalu by nemela presahnout 15 kg ten inventor to sebou nemuze vozit to by bylo strasne tezky a liny
nahon jedne strany bych zavrhl budou s tim jenom problemy
jinak pokud chces pouzit jenom jeden motor tak se to este resi dlouhou hrideli pres portal a ta zabira do ozubenech hrebenu na obou stranach a vaha portalu by nemela presahnout 15 kg ten inventor to sebou nemuze vozit to by bylo strasne tezky a liny
nahon jedne strany bych zavrhl budou s tim jenom problemy
Přesně tak, dej si říci. Dva pohony nejsou zase taková cenová darda, díky nim můžeš zachovat stávající koncepci tvého "papírového" portálu. Rozhodně z toho odkazu cos uvedl, kdy hořák je na jednom vyloženém raměni, nemůžeš čekat žádnou přesnost polohování, budeš rád za +-0,5 na metr. Když zachováš klasickou portálovou koncepci, dostaneš se možná i na +-0,1/m.
dělal jsem dost strojů s hřebenem a každopádně to chce bud dva motory na X nebo je propojit hřídelí která povede v portálu Y, Docela zajímavě a reletivně levně to mají řešené tady
http://www.jdcut.fr/
http://www.jdcut.fr/
Panove v zasade s vama ve vsem souhlasim jen sem si nebyl jisty jestli nejsou moje obavy prehnany, kdyz se jedna jenom o plasmu, kde nepusobi zadné vybrace a pod...obcas mam sklony resit problemy tam kde nejsou 
JA: ten Inventor jsem myslel kreslici 3D program
..dostat se pod 15 Kg bude dost obtizny protoze jen samotne THC, ktere jsem delal vazi 4Kg a tam uz to niz nepujde...a spojovaci jekl 80x60x3 podle Inventoru 10Kg
Dotaz mimo misu: Krouti se hlinik pri svarovani?? Mozna by bylo dobre udelat cely portal z hliniku.
Bobik: kdyby si to videl tak by ses smal ... SteelTaylor uvadi v papirech presnost 0,1 myslim..to nechapu jak to dosahli, protoze kdyz bylo to rameno vysunuty na maximum pri zrychleni litalo +-10mm..ale tomu se ani nedivim cela konstrukce je z 2mm plechu a prična osa jezdi v plastovych koleckach. Ale abych ho jen nehanil je to levnej stroj urcenej pro obcasny vypaleni neceho a to zvladne dobre..vcelku i ridici jednotka je dobre udelana.
Lubos: ta konstrukce vypada dobre, ale problem je ze bych musel udelat drzaky pro hreben v urovni ramena nebo je ruzne ozubenejma koleckama zavezt az dolu...ta konstrukce ma slouzit pro paleni na zakazku takze se bude casto menit material a to by se tam ty bocni drzaky pletly
nejlepsi asi bude ten druhej motor...jenomze by to podle me chtelo koupit oba stejny se stejnym driverem ze?

JA: ten Inventor jsem myslel kreslici 3D program

Dotaz mimo misu: Krouti se hlinik pri svarovani?? Mozna by bylo dobre udelat cely portal z hliniku.
Bobik: kdyby si to videl tak by ses smal ... SteelTaylor uvadi v papirech presnost 0,1 myslim..to nechapu jak to dosahli, protoze kdyz bylo to rameno vysunuty na maximum pri zrychleni litalo +-10mm..ale tomu se ani nedivim cela konstrukce je z 2mm plechu a prična osa jezdi v plastovych koleckach. Ale abych ho jen nehanil je to levnej stroj urcenej pro obcasny vypaleni neceho a to zvladne dobre..vcelku i ridici jednotka je dobre udelana.
Lubos: ta konstrukce vypada dobre, ale problem je ze bych musel udelat drzaky pro hreben v urovni ramena nebo je ruzne ozubenejma koleckama zavezt az dolu...ta konstrukce ma slouzit pro paleni na zakazku takze se bude casto menit material a to by se tam ty bocni drzaky pletly
nejlepsi asi bude ten druhej motor...jenomze by to podle me chtelo koupit oba stejny se stejnym driverem ze?
každopádně pokud budeš mít dva motory na X tak by chtělo je mít stejné, pravděpodobně bude muset častěji referovat protože se to může rozdjíždět ( když bude mašina vyplá někdo se na jedné straně opře a tak). Já z toho rozjídění byl dost otrávenej a u takhle velkého stroje který bude asi taky dost "živej" bych o tom propojení vážně uvažoval.
tak jsem dneska mluvil s majitelem a rikal ze mu staci rychlost 4000mm/min to je 66 mm/s..prumer kolecka u KM je 15mm takze obvod priblizne 45 mm..to znamena ze mi staci 1,5 ot/s u KM podle mych dosavadnich zkusenosti to zvladaji slusne..
bocnice budou 8 mm nebo 10 mm s perforovanim kuli odlechceni..pokud budou potreba tak vyztuhy..
propojeni tyci pres portal by bylo dost slozity a drahy proto jsme se domluvili na KM na obou stranach s tim ze ten druhy se osadi, kdyz to bude potreba..na kazde strane bude 1Nm a na pricnym posuvu 2Nm KM z cncshopu
jeste bych potreboval vyresit usazeni toho lin. vedeni k jeklu na podelnym posuvu (3400mm)..jedna se o HIWIN sire 15 .. jekl se pravdepodobme varenim prohne..zkusime to vyrovnat autogenem, ale asi to nebude stoprocentni..takze nevite jak se to resi?..ofrezovani nepripada u takovyho kolosu v uvahu
napadlo me mezi vedeni a ten jekl dat hlazenku na kterou by se prisroubovalo vedeni
1) hlazenka s osazenym vedenim by se pristoubovala na jeden sroub z obou stran
2) nasazeni portalu
3) s portalem by se rucne jelo dopredu smerem od prisroubovaneho konce
4) po 100mm by se pribodovalo k jeklu tak aby se co nejmene prohralo a tim prohnulo
5) a takhle postupovat az do konce
co na to odbornici pujde to tak?
bocnice budou 8 mm nebo 10 mm s perforovanim kuli odlechceni..pokud budou potreba tak vyztuhy..
propojeni tyci pres portal by bylo dost slozity a drahy proto jsme se domluvili na KM na obou stranach s tim ze ten druhy se osadi, kdyz to bude potreba..na kazde strane bude 1Nm a na pricnym posuvu 2Nm KM z cncshopu
jeste bych potreboval vyresit usazeni toho lin. vedeni k jeklu na podelnym posuvu (3400mm)..jedna se o HIWIN sire 15 .. jekl se pravdepodobme varenim prohne..zkusime to vyrovnat autogenem, ale asi to nebude stoprocentni..takze nevite jak se to resi?..ofrezovani nepripada u takovyho kolosu v uvahu
napadlo me mezi vedeni a ten jekl dat hlazenku na kterou by se prisroubovalo vedeni
1) hlazenka s osazenym vedenim by se pristoubovala na jeden sroub z obou stran
2) nasazeni portalu
3) s portalem by se rucne jelo dopredu smerem od prisroubovaneho konce
4) po 100mm by se pribodovalo k jeklu tak aby se co nejmene prohralo a tim prohnulo
5) a takhle postupovat az do konce
co na to odbornici pujde to tak?
Ahoj tak jsme trochu pokrocili..je hotovej portal a zbyva pridelat hrebeny na X a retezy a natahat kabely.
Docela me prekvapilo, ze jsme se s 1Nm motorama na Y dostali s rychlosti na 12000 a s celym portalem spolehlivejch 5000, ale to byl pridelany jenom jeden 1Nm motor..cekame na 2x2,2Nm tak doufam, ze z toho taky 10000 vymackem
Docela me prekvapilo, ze jsme se s 1Nm motorama na Y dostali s rychlosti na 12000 a s celym portalem spolehlivejch 5000, ale to byl pridelany jenom jeden 1Nm motor..cekame na 2x2,2Nm tak doufam, ze z toho taky 10000 vymackem
Ahoj pokud by jste mi mohl někdo poradit s výběrem motorů byl byl vděčny.
Původně jsem uvažoval sestavu z cnc shopu
2F : 2x2,2 Nm na obě strany portálu a na posun Y 1,9 Nm plus nějaké drivery k tomu ale cenově je to podobné jako sestava 3F
http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm
všude na foru tu píšou,že je 3f lepší ale když jsem porovnával momentové charakteristiky velikostně stejných motorů nijak výrazných rozdílů jsem si nevšiml, krom toho že 3F jsou více do otáček.
při použití 3f motorů stačí použít slabší?
v čem je jejich výhoda?
ta plasma má 3,4m, takže ztrátu kroků si moc nemohu dovolit, bude to lepší s 3F?
Díky za odpověď
Původně jsem uvažoval sestavu z cnc shopu
2F : 2x2,2 Nm na obě strany portálu a na posun Y 1,9 Nm plus nějaké drivery k tomu ale cenově je to podobné jako sestava 3F
http://www.cncshop.cz/set-3osy-1-3nm
všude na foru tu píšou,že je 3f lepší ale když jsem porovnával momentové charakteristiky velikostně stejných motorů nijak výrazných rozdílů jsem si nevšiml, krom toho že 3F jsou více do otáček.
při použití 3f motorů stačí použít slabší?
v čem je jejich výhoda?
ta plasma má 3,4m, takže ztrátu kroků si moc nemohu dovolit, bude to lepší s 3F?
Díky za odpověď
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pokud je mi známo, tak čím silnější motor, tím nižší má maximální otáčky při stejném napětí. Takže jediná možnost je použít větší stoupání šroubu nebo v Tvém případě těžší převod na hřeben. Pro uchování stejné přesnosti však bude třeba zvýšit mikrokrokování, takže otázka je, jestli to bude stíhat generátor pulsů (Mach, EMC?)Paik píše:Docela me prekvapilo, ze jsme se s 1Nm motorama na Y dostali s rychlosti na 12000 a s celym portalem spolehlivejch 5000, ale to byl pridelany jenom jeden 1Nm motor..cekame na 2x2,2Nm tak doufam, ze z toho taky 10000 vymackem
Petr Spáčil
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
spocitej si podle te charakteristiky skutecnou rychlost stroje
zjistis ze kdyby jsi ji mel respektovat tak budes dost pomalej
proto se jezdi co to da
u 3F krokacu to da o dost vic pac prakticky nemaj rezonanci
coz je vec ktera se v tech grafech neobjevuje ale je tam u 2F
tedy pri urcite rychlosti nahly pokles momentu temer do 0
v tu chvili je problem jak to preskocit a dostat se na jeste vyssi rychlost
kdyz je masina dobre udelana a mechanika nerezonuje prave v teto oblasti tak to funguje a dostanes se vys
u 3F tohle vubec nepoznas
z hlediska teorie automatizace jsem slysel jeden vyrok s kterym se stotoznuju:
2F krokace maji mnoho nectnosti prave z duvodu rezonanci
u vetsiny aplikaci jako jsou balici stroje svarovaci automaty atp...
je mozne presunout pracovni bod (pracovni rychlost) a cely mechanizmus posadit do provoznich podminek tak by se to chovalo dobre
v pripade CNC je ale rozsah rychlosti potreba v plnem rozsahu
a to se celkem mlati s vyse uvedenym
takze 2F krokac neni z tohoto pohledu vhodny nebot nelze zarucit stabilni moment v celem rozsahu
z praxe ja udelal 2 aplikace na krokacich a obe me neuspokojili ponevadz jsem ocekval daleko vic (tedy funkcnost a presnost v plnem rozsahu)
takze jsem presedlal na AC serva s feed forwardem ktera to splnila
jako levnou variantu bych duveroval i 3F krokacum protoze prakticky nemaji rezonance , jsou levnejsi a jednodussi na nastaveni a rizeni, maji daleko min dratu atd...
zjistis ze kdyby jsi ji mel respektovat tak budes dost pomalej
proto se jezdi co to da
u 3F krokacu to da o dost vic pac prakticky nemaj rezonanci
coz je vec ktera se v tech grafech neobjevuje ale je tam u 2F
tedy pri urcite rychlosti nahly pokles momentu temer do 0
v tu chvili je problem jak to preskocit a dostat se na jeste vyssi rychlost
kdyz je masina dobre udelana a mechanika nerezonuje prave v teto oblasti tak to funguje a dostanes se vys
u 3F tohle vubec nepoznas
z hlediska teorie automatizace jsem slysel jeden vyrok s kterym se stotoznuju:
2F krokace maji mnoho nectnosti prave z duvodu rezonanci
u vetsiny aplikaci jako jsou balici stroje svarovaci automaty atp...
je mozne presunout pracovni bod (pracovni rychlost) a cely mechanizmus posadit do provoznich podminek tak by se to chovalo dobre
v pripade CNC je ale rozsah rychlosti potreba v plnem rozsahu
a to se celkem mlati s vyse uvedenym
takze 2F krokac neni z tohoto pohledu vhodny nebot nelze zarucit stabilni moment v celem rozsahu
z praxe ja udelal 2 aplikace na krokacich a obe me neuspokojili ponevadz jsem ocekval daleko vic (tedy funkcnost a presnost v plnem rozsahu)
takze jsem presedlal na AC serva s feed forwardem ktera to splnila
jako levnou variantu bych duveroval i 3F krokacum protoze prakticky nemaji rezonance , jsou levnejsi a jednodussi na nastaveni a rizeni, maji daleko min dratu atd...
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)