třeba chce postavit draka, byl jsem na drakiádě a jeden chlapík lítal za drakem 2-3m vysoko.. pak ho vždycky povolil a šel k zemi.. si říkam velký drak uvázat tchýni a je klid
Díky za informace. Vyrábím vjezdové brány a potřebuju zhruba znát zatížení větrem - kvůli dimenzování kontrukce, pantů, upevnění pantů a nakonec i vhodné nastavení pohonů. Do teď jsem to dělal citem (18 let praxe), ale ČOI je jiného názoru
Aha, vybavení budovy Tak na to mají architekti tabulky a myslím, že odkaz na použití těch tabulek zajistí, že úřady budou držet ústa. Jinak referenční výpočty jsou v ČSN EN 1991 - zatížení konstrukcí větrem.
Ono to právě vybavení budovy není. Je to součást oplocení. Ale v podstatě se nic neděje. ČOI chce dodat výpočet zatížení větrem (což se údajně přidá k prohlášení o shodě). Ten papír jim dodám. Oni to dle zkušeností stejně nekontrolujou, ale chtěl jsem se o něco opřít a necucat si to z prstu. Nakonec to spraví pokuta 3-5 tis. a zase bude na nějakej rok vystaráno a pojede se dál
Podle toho, co říkali , je v podstatě jedno kolik to vydrží. Ale to KOLIK musí být uvedeno v návodu k používání. Samozřejmě nějaká rozumná mez (třeba 60-80 km/h). Po překročení toho KOLIK, by brána již zákazníkem neměla být používána. Sice si nedovedu představit jak bude někdo před otevřením brány měřit sílu větru, ale budiž. Chtějí to - budou to mít - já s tím problém nemám ......
Když tak v té normě viz výše jsou uvedeny rychlosti větru které musí vydržet bez poškození stavební konstrukce a je to i podle umístění - pro většinu ČR je tam myslím 24 m/s (86 km/h). Ale ta rychlost větru do jaké se to smí otvírat bude asi něco jiného.