Sháním 3mm a 6mm frézy na pvc

Odpovědět
gloom

5. 10. 2010, 5:30

Zdravím, neměli byste prosím tip, kde sehnat frézy na plexi, pvc, pom apod?
Pracuji na 3D fréze Gerber a zaměstnavatel objednává frézy pravděpodobně z Německa od fa Hoffmann Group a to garant a holex.
Jelikož spolu nejsme extra kámoši a nafasovat nové frézy je celkem kunšt a kór pro soukromé účely, rád bych si jich pár objednal sám. Většinou používáme 3mm a 6mm dvoubřité frézy na jednoduché výřezy v materiálu.
Nedoporučili byste mi nějaké frézy za rozumnou cenu a dodavatele?
Případně nějaké stránky jak který materiál obrábět? Tj rychlost posuvu, otáček apod pro ten či onen materiál? Dělám totiž frézaře, ale vyučen jsem elektikář, takže nějaké finty a tipy by se hodily. :-D
Děkuji moc
kalin.oleg
Kontaktovat uživatele:

5. 10. 2010, 7:20

Do plastov sa hodia frezy JEDNOBRITE a poriadne ostre- vlastna skusenost.
Nakupujeme frezy na plasty u http://www.frezovacinastroje.cz/ a velka spokojnost so servisom, poradenstvom, skladovymi polozkami...
Telefonat naozaj stoji za to. Otazka je, ci budu vyhovovat ceny.
Počas práce s CNC možno fajčiť...
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

5. 10. 2010, 9:12

Já zase jednobřité frézy nepoužívám vůbec, na POM a plexi používám dvoubřité (od 8 mm výš tříbřité) monolitické tvrdokovové frézy univerzální nebo na hliník. Kupuju je u Hoffmanna (značky Holex a Garant, ale to nejsou výrobci, to jsou jen obchodní značky - něco jako máslo Tesco :-)). Například povlakovaná tříbřitá univerzální fréza 8x19 mm typ 202080 stojí 357 Kč. Co se týká řezných podmínek tak je to asi nejlepší vyzkoušet :-) Já jsem si zvyknul, že na POM používám nízké otáčky (nižší než katalogové, třeba pro 16 mm frézu je to 5500 otáček), velkou hloubku záběru a normální posuv, na PMMA vysoké otáčky, malou hloubku záběru a velmi vysoký posuv.
Aleš Procháska
gloom

7. 10. 2010, 7:28

Díky za rady. Já s jednobřitýma taky nemám moc dobrou zkušenost. Nikdy se mi nepodařilo dosáhnout takového povrchu, jako s dvoubřitýma. Ale třeba je chyba na mé straně. Dostal jsem se k frézování jako slepý k houslím. :-) U nás jediné, co se objednává a používá, jsou na plexi 6mm dvoubřité jakési zlaté frézy carbidové.
Na krabičce je napsáno Gerber Gold 2flute, 6mm, 19mm shank, L.O.C
P/N P50901B :-)

Navíc si šéf asi myslí, že s jednou frézou budu fungovat snad celý měsíc, takže s ostrostí je to kolikrát na štíru a frézovat plexi s tupou frézou je pak velmi vzrušující, když chtějí krásný povrch, plexi se škvaří na frézu a místo jemného prášku všude okolo lítá drď zapečených granulí. :-)
No mrknu na vaše odkazy. Jelikož je to pro mé potřeby a zlatem mě neplatí, tak koukám hodně i na ceny.
Ještě jednou díky. :-)
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

7. 10. 2010, 7:39

Natavování špon může být způsobené i neoptimálními řeznými podmínkami, zrovna tak předčasné otupení frézy. Ve skutečnosti to bude asi kombinace všeho, ale myslím, že laborováním s řeznými podmínkami by se dal najít nějaký rozumný "pracovní bod". Je tu pár lidí co se frézovním plexi živí, třeba by moh někdo poradit :-) Jinak jemný prášek také není v pořádku, nejlepší jsou jemňounké "hoblinky" :-)
Aleš Procháska
PetrNC
Sponzor fora

7. 10. 2010, 7:52

Když frézuji PMMA, tak chladím nástroj v místě styku s materiálem stlačeným vzduchem. Používám jednobřité frézy a jsou úplně v pohodě. Jemný prach ukazuje na příliš vysoké otáčky nástroje.
gloom

26. 10. 2010, 6:53

prochaska píše:Jinak jemný prášek také není v pořádku, nejlepší jsou jemňounké "hoblinky" :-)
Aha, díky. Jak říkám, z elektonika udělali frézaře a já se řídím jen podle zvuku a měl jsem za to, že čím jemnější šponky, tím je to lepší. :-) Bojím se moc ubírat na otáčkách, pač se mi už několikrát stalo, že byť vše vypadalo v pořádku, tak fréza ustřelila a bylo po ni. Když mám zase vysoké otáčky, tak je brzy tupá. No jsem z toho na hlavu. :-D

PetrNC: Mě při "zaškolování" radili chladit vodou, ale jak to tak sleduju, tak to pro odsávání a motor není moc ideální.
Odpovědět

Zpět na „pro frézku“