O postrocesorech toho je opravdu hodne a nerad bych rozebiral jednotlive fce jen jednoho programu , je to zbytecne. Ja to docela zvladam protoze jsem nekolikrat procetl hafo prirucek a pak jsem to fyzicky testoval na strojich co programuju ja.
Tech funkci a moznosti je opravdu mnoho to neni na kratkou debatu.

V podstate si kazdy program vytvori z kresby a na ni vami zvolene technologie soubor ktery obsahuje vsechny mozne i nemozne informace o obrabeni, komentare a popisy.
Postrocesorem si vybirate s toho souboru pouze to co vam vyhovuje a pri tom dbate aby byl dodrzen spravny syntax G_kodu pro vas stroj(system).
RADEK
QNX píše:"s" nejsou v CNC programu (tam je postprocesor nahradí těmi komentáři), ty "s" jsem vyčetl v postprocesoru a nerozumím tomu, jak to funguje. Kde se tam berou ty "s" a jak jsou provázány komentáře k nástrojům v postprocesoru s knihovnou nástrojů v SurfCamu Já už se v tom postprocesoru trochu hrabal, pár parametrů jsem upravil a opatřil to českým komentářem, takže to bude trochu srozumitelněší. Ještě musím otestovat co to dělá a jak se na to bude tvářit MACH (alespon bez stroje). Pokud si někdo troufne pár programů pustit ve vzduchu i na stroji, tak se pak můžem dohodnout a já nějaké připravím.