Otáčkoměr

HonzaCh

17. 10. 2010, 8:38

PC-maniak píše:...78L05 WS A 5v
'se mi to nechce zas reverzinžinýrgovat, ale...esli nebude problém v tom, že 78čky potřebujou minimálně plus 2 až 3 volty na stabilizaci. Jinými slovy -- když to potraviny chce (chcou? :? :o zas*ný skloňování, husa aby toho Husa kopla) napájet rovnou z 5V, chodit to nemůže (resp. buď je tam ta 78 víc než zbytečná, nebo je to třeba napájet aspoň cca 8V [max. tuším 30V]; více viz datasheet). Krom toho, když už, 78* mají rády filtr na výstupu, a těch 10 mikro (C5) jako elektrolyt nemusí vždy stačit.

Jinak ty napsané hodnoty vypadají OK.

Na těch původních ne zcela jednoznačných a jasných fotkách mi připadá, že fototranzistor spíná KEY, což je PROSTŘEDNÍ pin na pětipinu, ne krajní (CLK). Původně píše 1-5=CLK/Gnd/KEY/GND/+5V.

HTH,
H.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

17. 10. 2010, 9:40

HonzaCh píše:
PC-maniak píše:...78L05 WS A 5v
'se mi to nechce zas reverzinžinýrgovat, ale...esli nebude problém v tom, že 78čky potřebujou minimálně plus 2 až 3 volty na stabilizaci. Jinými slovy -- když to potraviny chce (chcou? :? :o zas*ný skloňování, husa aby toho Husa kopla) napájet rovnou z 5V, chodit to nemůže (resp. buď je tam ta 78 víc než zbytečná, nebo je to třeba napájet aspoň cca 8V [max. tuším 30V]; více viz datasheet). Krom toho, když už, 78* mají rády filtr na výstupu, a těch 10 mikro (C5) jako elektrolyt nemusí vždy stačit.

Jinak ty napsané hodnoty vypadají OK.

Na těch původních ne zcela jednoznačných a jasných fotkách mi připadá, že fototranzistor spíná KEY, což je PROSTŘEDNÍ pin na pětipinu, ne krajní (CLK). Původně píše 1-5=CLK/Gnd/KEY/GND/+5V.

HTH,
H.
PIN KEY je bez pripojeni.. je slepej.. mam tu desku tady a zapojeni 5pinu sem udelal stejnej.. =)

kty 78.. na puvodni desce je pouzita ta sama 78 a pres ni to funguje.. zem 5voltu a vsecko fici jak ma.. =( ale napadla me stejna myslenka jako vas a zkousel sem 78vynechat a stale 0 vubec nepocital =(... no hodnoty sem bral z originalni desky.. podle barev/kodoveho oznaceni na kondikach

ale uz sme se s potravinou :D dohodly ze to zitra posilam z5 tak snad se mu to podari sprovoznit.. popripade mu v tom nekdo zdatnejsi pomuze =) ja sem uz v koncich sem si jistej ze to je 100% spravne :-/
HonzaCh

18. 10. 2010, 10:26

Hmmm, už to odešlo zpátky, tak nic. I tak ... na první (no, tak ve skutečnosti na několikátý) pohled mi to připadá celkem OK. Tak když to nechodí, je to třeba oživovat per partes.
potraviny
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2010, 9:42

Jedno to vcelku není :lol: , velmi rád bych to rozchodil, už jen kvůli že mám tu mechanickou část hotovou. :wink:
HonzaCh

19. 10. 2010, 8:05

Teď poněkud pracovně padám na hubu, nic nestíhám, tak Ti přímou pomoc nenabízím... Snad tak za měsíc, pokud vydržíš a nenajde se nějaká jiná dobrá duše.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

19. 10. 2010, 10:19

ja drzim palce at se povede =)! ja osobne uz nemohu nijak prispet :-/ uz nevim kde by mohla byt chyba ale jestli se povede prosim o zverejneni =) docela by me to zajimalo =)
Zdenek Valter

19. 10. 2010, 11:28

Já ještě oměřím odpory v originálu.

To prostě jít musí !

Jinak Díky PC maniaku za zprávu že to v původní desce maká.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

22. 10. 2010, 2:42

Zdenek Valter píše:Já ještě oměřím odpory v originálu.

To prostě jít musí !

jojo odpory sem v origu meril taky a namerene hodnoty odpovidaly tem z karkulatoru (+-2ohmy..) a kondiky nemam tak citlivej merak aby to vzalo takovy maly svinky tak ty jsem vzal podle kodu

no drzim palce potom prosim o napsani kde byla bota klidne SZ dost me to zajima =)
Zdenek Valter

24. 10. 2010, 10:01

PC-maniak píše:

To prostě jít musí !

jojo odpory sem v origu meril taky a namerene hodnoty odpovidaly tem z karkulatoru (+-2ohmy..) a kondiky nemam tak citlivej merak aby to vzalo takovy maly svinky tak ty jsem vzal podle kodu

no drzim palce potom prosim o napsani kde byla bota klidne SZ dost me to zajima =)
Tak nevím jak jsi to měřil ;-)

Odpor k LED má 470 Ohmů R2
Odpor v kolektoru fototranzistoru je však 10 K ;-)

Mám to doma a dělám na to Jirkovi malou desku s klasickými odpory.
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

25. 10. 2010, 3:13

Zdenek Valter píše:
PC-maniak píše:

To prostě jít musí !

Tak nevím jak jsi to měřil ;-)

tak to je vazne divne i karkulator na internetu podle barev spocital stejnou hodnotu ja konkretne nameril 118ohmu ?? tak to uz je asi jasne kde byla bota =) tak drzim palce =)
Zdenek Valter

25. 10. 2010, 8:02

PC-maniak píše:
Zdenek Valter píše: Tak nevím jak jsi to měřil ;-)

tak to je vazne divne i karkulator na internetu podle barev spocital stejnou hodnotu ja konkretne nameril 118ohmu ?? tak to uz je asi jasne kde byla bota =) tak drzim palce =)
118 ohmu je na kolektorový odporu téhle optozávory dost málo ;-)
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

31. 10. 2010, 7:25

Zdenek Valter píše:
PC-maniak píše:
Zdenek Valter píše: Tak nevím jak jsi to měřil ;-)

118 ohmu je na kolektorový odporu téhle optozávory dost málo ;-)
=) tak to pak dej vedet jak si dopadl =)
Zdenek Valter

21. 11. 2010, 9:42

Tak to fachá alespoň u mne na stole a u Potraviny taky.

Ještě jsem přišel na zajímavou věc připojený zobrazovač pokud měl uzemněný vývod KEY - prostřední z pětipinového konektoru-tak ukazoval jen samé nuly.
Udělal jsem mu destičku i se zdrojem.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
PC-maniak
Kontaktovat uživatele:

21. 11. 2010, 10:09

Zdenek Valter píše:Tak to fachá alespoň u mne na stole a u Potraviny taky.

Ještě jsem přišel na zajímavou věc připojený zobrazovač pokud měl uzemněný vývod KEY - prostřední z pětipinového konektoru-tak ukazoval jen samé nuly.

no tak alespon se povedlo =) me porad vrta hlavou jakje mozne ze soft i multimetr udavaly spatnou hodnotu tech odporu :shock: jaka je tedy finalni hodnota odporu/kondiku?
Zdenek Valter

22. 11. 2010, 10:17

PC-maniak píše:
Zdenek Valter píše:Tak to fachá alespoň u mne na stole a u Potraviny taky.

no tak alespon se povedlo =) me porad vrta hlavou jakje mozne ze soft i multimetr udavaly spatnou hodnotu tech odporu :shock: jaka je tedy finalni hodnota odporu/kondiku?
Kondíky jsou nepodtstané. Odpory jsem použil stejné jako jsou v originále - 470 Ohm (LED) a 10kOhm (odpor v kolektoru fototranzistoru).
Viz moje první poznámky.
Hobbík - obráběč i 3D tiskař začátečník - strojní park je konečně instalován
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“