Riadenie krokovych mot. s TA8435
jsou funkcni a odzkousene. Kwili18 píše:Zdravim Vás.
Chcel by som sa spýtať či má niekto skusenosti s riadenim krokových mot. s obvodom TA 8435 H , prípadne vaše názory.
Zapojenie som nasiel na http://maczaka.webz.cz/deskata.htm.
Dakujem
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ma to cenu v dnesni dobe jeste neco vyvijet leptat a osazovat kdyz drivery stojej kolem 1500 bipolarni s mikrokrokama, powerdownem, 4A (profi fabricka vyroba)?
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Rozhodne ma,protoze je prospesnejsi pouzivat vice mozek nez penezenku.
Tazko povedat ci ano ci nie, podla mna kto stavia cnc by mal mat zlanosti aj z elektroniky a veci okolo pohonov, ale druha otazka je,ci ho to bavi doma amatersky vyrabat, leptat, osadzovat a testovat. Samozrejme co sa tyka ceny, da sa to za menej aj amatersky, ale to chce uz skuseneho navrhara. Ja osobne mam moznost vyvijat veci doma, cas ma nejak netlaci, takze sa obcas venujem ako navrhu tak aj vyrobe. Toto vsetko plati ale skor pre pohony s KM, so servami je to uz kus ina kava.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no nejsem si uplne jistej protoze vetsina prispevovatelu zde na foru ma hluboko do kapsy a vyvoj driveru s temito funkcemi urcite vyjde draz nez 1500 a to uz jen v soucastkach cas ktery je nejdrazsi vubec nepocitam
samozrejme 4A mustek na 300mA motor asi bude makat ale kdyz budete bastlit 4A mustek na 4A motor tak se budete divit co se tam deje
bez osciloskopu nevite vubec nic jen se muzete domnivat a parazitnich jevu je tam pozehnane
na jednu osu date trosku delsi kabel a ejhle najednou to hori kdyz to na stole fungovalo
nakonec je s tim nekolik let prace a v podstate kazdej koho znam co se do toho pustil to nakonec musel vzdat (nemluvim o te predimenzovane variante viz vyse)
co se tyce cviceni mozku, myslim ze se behem stavby najde vice mnohem zajimavejsich veci kde se clovek potrapi a nepujde to obejit tim ze si objednate nejakej koncovej stupen na internetu
hlavne me prekvapuje ze si spousta lidi uz na zacatku zacne pridelavat praci tim ze vymysli vymyslene a pritom vubec netusi co ho ceka napr. v mechanice a dynamickem chovani stroje
spousta zacinajicich povazuje za nejslozitejsi otacet motory ale vzdyt to je jen stavebnice, bud jako H1 nebo cokoli jineho
mnohem zajimavejsi je pozdeji resit nejaky pouzitelny vykon stroje
zatlumeni vibraci a ztuzeni stroje
ve finale takovy stavitel nic nepostavi protoze jakmile to udela hned to rozebira a kompletne meni koncepci protoze udelal chybu
zkuste si merit dynamicke parametry doma v obyvaku
to je ten pravej orisek pri stavbe NC stroje
samozrejme 4A mustek na 300mA motor asi bude makat ale kdyz budete bastlit 4A mustek na 4A motor tak se budete divit co se tam deje
bez osciloskopu nevite vubec nic jen se muzete domnivat a parazitnich jevu je tam pozehnane
na jednu osu date trosku delsi kabel a ejhle najednou to hori kdyz to na stole fungovalo
nakonec je s tim nekolik let prace a v podstate kazdej koho znam co se do toho pustil to nakonec musel vzdat (nemluvim o te predimenzovane variante viz vyse)
co se tyce cviceni mozku, myslim ze se behem stavby najde vice mnohem zajimavejsich veci kde se clovek potrapi a nepujde to obejit tim ze si objednate nejakej koncovej stupen na internetu
hlavne me prekvapuje ze si spousta lidi uz na zacatku zacne pridelavat praci tim ze vymysli vymyslene a pritom vubec netusi co ho ceka napr. v mechanice a dynamickem chovani stroje
spousta zacinajicich povazuje za nejslozitejsi otacet motory ale vzdyt to je jen stavebnice, bud jako H1 nebo cokoli jineho
mnohem zajimavejsi je pozdeji resit nejaky pouzitelny vykon stroje
zatlumeni vibraci a ztuzeni stroje
ve finale takovy stavitel nic nepostavi protoze jakmile to udela hned to rozebira a kompletne meni koncepci protoze udelal chybu
zkuste si merit dynamicke parametry doma v obyvaku
to je ten pravej orisek pri stavbe NC stroje
Na tom,ze lidi zpocatku bastli nesmysly,ma hlavni podil internet,kde jsou stovky podobne zbastlenych konstrukci s tycemi a lozisky.Protoze se kazdy zakonite domniva,ze kdyz se to publikuje,tak to taky funguje,je situace jasna.Teprve praxe ukaze,ze je to stroj na divani a ne na praci.
Nicmene kazda zkusenost,i ta negativni ,ma svou hodnotu.Kdo si hraje, nezlobi a nezaklada politickou stranu.Fakt je jedno.Konkurovat v oblasti driveru komercnim produktum je opravdu tezke.Kazdy rok se objevi nove chytre svabiky,ktere resi vse,co clovek pracne vymyslel lepe a radostneji,ale hlavne levneji.Nicmene je tu urcite volne pole pusobnosti v oblasti ridicich jednotek a pod.
Nicmene kazda zkusenost,i ta negativni ,ma svou hodnotu.Kdo si hraje, nezlobi a nezaklada politickou stranu.Fakt je jedno.Konkurovat v oblasti driveru komercnim produktum je opravdu tezke.Kazdy rok se objevi nove chytre svabiky,ktere resi vse,co clovek pracne vymyslel lepe a radostneji,ale hlavne levneji.Nicmene je tu urcite volne pole pusobnosti v oblasti ridicich jednotek a pod.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no a to je to
je spousta lidi co stavi krokacove drivery ale malo tech co dokaze vymyslet a udelat interpolator a to je to co tu chybi
kazdej se upina na mach ktery je na rozumnou praci skoro nepouzitelny at uz filozofii (LPT)
nebo proste programatorskejma chybama
je spousta lidi co stavi krokacove drivery ale malo tech co dokaze vymyslet a udelat interpolator a to je to co tu chybi
kazdej se upina na mach ktery je na rozumnou praci skoro nepouzitelny at uz filozofii (LPT)
nebo proste programatorskejma chybama
O tomhle prave delsi dobu uvazuju.Oprasit Metawindows,aby to melo graficky rozhrani a na bazi nejakyho Mikro PC udelat poradny rizeni.
Nechat to bezet pod cistym Dosem a bylo by po problemech.Neni na to potreba zadny vyvojovy prostredi,chce to jen najit silu a cas.Ani Linux me nelaka.Je to vsechno zbytecna komplikace na tak jednoucelovou zalezitost.DOS bohate staci.100MB flash a musi to chodit jak z praku.
Nechat to bezet pod cistym Dosem a bylo by po problemech.Neni na to potreba zadny vyvojovy prostredi,chce to jen najit silu a cas.Ani Linux me nelaka.Je to vsechno zbytecna komplikace na tak jednoucelovou zalezitost.DOS bohate staci.100MB flash a musi to chodit jak z praku.
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ja bych ten linux nezahazoval
protoze ten linux se da velmi snadno a bez prace soupnout do jednocipoveho procaku i s hotovym 6tiosym rizenim proste se veme par zdrojaku a misto na I386 se to prekompili na neco jineho
akorat si s tim dat tu praci a sestavit tu stavebnici
dal neni problem ridit periferie jako je dotykovy displej atd...
pod tim dosem se to musi teprve napsat a periferije jsou v podstate nerealne
protoze ten linux se da velmi snadno a bez prace soupnout do jednocipoveho procaku i s hotovym 6tiosym rizenim proste se veme par zdrojaku a misto na I386 se to prekompili na neco jineho
akorat si s tim dat tu praci a sestavit tu stavebnici
dal neni problem ridit periferie jako je dotykovy displej atd...
pod tim dosem se to musi teprve napsat a periferije jsou v podstate nerealne
Ja Linux nezahazuju,ja ho proste jen neznam a nechci ztracet cas studiem neceho,bez ceho se dokazu obejit.Je pravda,ze dotykovy display pod Dosem asi neobslouzim,ale to me momentalne trapi dost malo.Jde mi o system,ktery se bude chovat predvidatelne a nebude me denne prekvapovat nejakou svinarnou.Windows opravdu nejsou na RT aplikace idealni a chce to jit jinou cestou.Dos se mi momentalne jevi jako nejschudnejsi reseni.Takze krome casu mam jinak vse,co potrebuji
.

Na zdrojaky EMC2 jsem se jednou dival.Myslim,ze by mi trvalo tak dvakrat tak dlouho pochopit jak to maka,nez to vymyslet cely znova.
Linux a C++ neni moje parketa.
Linux a C++ neni moje parketa.