zoznam nakupu pre cnc, prosim poradte
57STH76S - krokový 2-fázový motor 1,9Nm 3 kusy
CNC IO Board - oddělovací deska CNC-IO-Board V12 1 kus
M752 - driver pro 2-fázové krokové motory, 75V, 5.2A 3 kusy
PS100-500 napájecí zdroje 100-500W PS 330 / 45 2 kusy
TRMD trapézová matice v domku TRMD2004 3 kusy
SMA uzavřený linearset SMA16 / pre osu Z/ 4 kusy
SMA uzavřený linearset SMA20 / pre osu Y/ 4 kusy
SBR20 podepřené tyče pr. 20mm SBR20 - 1000mm / pre osu X/ 2 kusy
SK uchycení vodících tyčí SK 20 /pre osuY/ 4 kusy
SK uchycení vodících tyčí SK16 /pre osuZ/ 4 kusy
W vodící tyče W20 Délka: 600 mm / pre osuY/ 2 kusy
W vodící tyče W16 Délka: 300 mm / pre osuZ/ 2 kusy
TR trapézové válcované šrouby TR 1604 Délka: 300 mm /pre osu Z/1 kus
TR trapézové válcované šrouby TR 2004 Délka: 1000 mm/ pre osu X/1 kus
TR trapézové válcované šrouby TR 2004 Délka: 900 mm/ pre osu Y/1 kus
SRJ25-C - pružná sp. 4Nm SRJ-25-C-6,35-6,35/ pre osi XYZ/ 3 kusy
Mikrospínač MSW-0 3 kusy
SME20 - otevřený linearset pr. 20mm /Pre osu X/ 4 kusy
BF - ložisková jednotka, volné uchycení BF12 6kusov
Frezu a kable chcem riesit neskor
Tuto masinku by som chcel na rezanie dielcov z protipoziarnej dubovej alebo bukovej 10 az 12 mm preglejky, pripadne dreva.
Chcem sa Vas poradit ci v tomto zozname nieje nieco zle co sa tyka KM alebo driverov, ci niesu slabe alebo popripade zle vybrane drivery alebo oddelovacia doska pre tie KM? Alebo hocico ine. Brat je strojar s elektrikou to bude horsie
Este jedna dolezita vec. Ak chcem aby osa Y a Z niesla os X je potrebne dat 2 KM na obe starany tak ako to ma Wolf alebo CZ_Pascal alebo staci iba jeden KM na pravu stranu ako to ma Ferguson, Bojim sa ze pri zabere to musi krizovat aj ked to bude vsetko pevne. Myslim si ze je asi lepsie dat 2 KM na obe strany osi X a ked nie tak nechat iba jeden a prepojit to ozubenym remenom cez spanovaciu kladku ( samozrejme trapezy na obe strany)
Za akekolvek rady vam velmi pekne dakujem
CNC IO Board - oddělovací deska CNC-IO-Board V12 1 kus
M752 - driver pro 2-fázové krokové motory, 75V, 5.2A 3 kusy
PS100-500 napájecí zdroje 100-500W PS 330 / 45 2 kusy
TRMD trapézová matice v domku TRMD2004 3 kusy
SMA uzavřený linearset SMA16 / pre osu Z/ 4 kusy
SMA uzavřený linearset SMA20 / pre osu Y/ 4 kusy
SBR20 podepřené tyče pr. 20mm SBR20 - 1000mm / pre osu X/ 2 kusy
SK uchycení vodících tyčí SK 20 /pre osuY/ 4 kusy
SK uchycení vodících tyčí SK16 /pre osuZ/ 4 kusy
W vodící tyče W20 Délka: 600 mm / pre osuY/ 2 kusy
W vodící tyče W16 Délka: 300 mm / pre osuZ/ 2 kusy
TR trapézové válcované šrouby TR 1604 Délka: 300 mm /pre osu Z/1 kus
TR trapézové válcované šrouby TR 2004 Délka: 1000 mm/ pre osu X/1 kus
TR trapézové válcované šrouby TR 2004 Délka: 900 mm/ pre osu Y/1 kus
SRJ25-C - pružná sp. 4Nm SRJ-25-C-6,35-6,35/ pre osi XYZ/ 3 kusy
Mikrospínač MSW-0 3 kusy
SME20 - otevřený linearset pr. 20mm /Pre osu X/ 4 kusy
BF - ložisková jednotka, volné uchycení BF12 6kusov
Frezu a kable chcem riesit neskor
Tuto masinku by som chcel na rezanie dielcov z protipoziarnej dubovej alebo bukovej 10 az 12 mm preglejky, pripadne dreva.
Chcem sa Vas poradit ci v tomto zozname nieje nieco zle co sa tyka KM alebo driverov, ci niesu slabe alebo popripade zle vybrane drivery alebo oddelovacia doska pre tie KM? Alebo hocico ine. Brat je strojar s elektrikou to bude horsie
Este jedna dolezita vec. Ak chcem aby osa Y a Z niesla os X je potrebne dat 2 KM na obe starany tak ako to ma Wolf alebo CZ_Pascal alebo staci iba jeden KM na pravu stranu ako to ma Ferguson, Bojim sa ze pri zabere to musi krizovat aj ked to bude vsetko pevne. Myslim si ze je asi lepsie dat 2 KM na obe strany osi X a ked nie tak nechat iba jeden a prepojit to ozubenym remenom cez spanovaciu kladku ( samozrejme trapezy na obe strany)
Za akekolvek rady vam velmi pekne dakujem
“I haven't failed, I've found 10,000 ways that don't work” Thomas Edison
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
pouzij radsi 3f pohony budes to mit rychlejsi dynamictejsi spolehlivejsi, jednodussi a taky samozrejme trochu drazsi (3f nemusis mit tak silne takze neco usetris na tom)
vyhodou je ze se minimalizuje ruzne ladeni rezonanci odstranovani drnceni v urcitych rychlostech, pripadne ladeni mechaniky tak aby byl co nejmensi odpor
na tech pohonech si muzes dovolit spoustu nectnosti protoze dik absenci rezonance nemaji ten nahly neprijemny pokles momentu v charakteristice
rozhodne se to ve finale vyplati
ale to muze posoudit pouze ten kdo si nejdriv projde pataliemi s 2f krokaci a pak zkusi 3f
to same s machem
o tom ani neuvazuj a zrovna zkus EMC
kdyz to EMC na tebe bude moc slozite zkus gravos
vyhodou je ze se minimalizuje ruzne ladeni rezonanci odstranovani drnceni v urcitych rychlostech, pripadne ladeni mechaniky tak aby byl co nejmensi odpor
na tech pohonech si muzes dovolit spoustu nectnosti protoze dik absenci rezonance nemaji ten nahly neprijemny pokles momentu v charakteristice
rozhodne se to ve finale vyplati
ale to muze posoudit pouze ten kdo si nejdriv projde pataliemi s 2f krokaci a pak zkusi 3f
to same s machem
o tom ani neuvazuj a zrovna zkus EMC
kdyz to EMC na tebe bude moc slozite zkus gravos
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
myslis ze bude stacit 573S15 - krokový 3-fázový motor 1,3Nm namiesto 57STH76S - krokový 2-fázový motor 1,9Nm, alebo este lepsie SET 3osy 1,3Nm + 2Nm
Diky moc
Pracuje EMC s Windows, kde si mozem stiahnut demo? alebo to je azda freeware?
Diky moc
Pracuje EMC s Windows, kde si mozem stiahnut demo? alebo to je azda freeware?
otazka pro blby je kdyz mam 3fazovy motory vstupni napětí potřebuju 380V ?
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
omlouvam se ale seknulo se PHP a s tim se stala nejaka chyba v casovych udajich a je prehozene poradi prispevku 
3F motory jsou sice 3F ale pracuji s malym napetim stejne jako 2F
v nekterych pripadech i trosku vetsim ale neznamena to ze to potrebuje 3F pripojku na 380 jen to ze ten motor nema 4 nebo 6 vyvodu ale pouze 3 a driver je 3F tedy ma take 3 svorky pro motor a jinak se to v nicem nelisi pouze v kvalite a spolehlivosti viz vyse

3F motory jsou sice 3F ale pracuji s malym napetim stejne jako 2F
v nekterych pripadech i trosku vetsim ale neznamena to ze to potrebuje 3F pripojku na 380 jen to ze ten motor nema 4 nebo 6 vyvodu ale pouze 3 a driver je 3F tedy ma take 3 svorky pro motor a jinak se to v nicem nelisi pouze v kvalite a spolehlivosti viz vyse
NeFcuk1 píše:Pracuje EMC s Windows ...
Je pod GPL, takže volně včetně zdrojových kódů: http://linuxcnc.org/. Doporučuji začít s live CD.Fcuk1 píše:...kde si mozem stiahnut demo? alebo to je azda freeware?
SABLE-2015
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
ano je to zcela volne a pracuji na tom vyvojari z celeho sveta zcela dobrovolne a siri se to zdarma
viz vlakno EMC odvalovka je to softwarova skladacka ktera umoznuje prakticky cokoli co si vymyslis
funci stroje si sestavis z jednotlivych komponent jako je:
uzivatelske rozhrani (nekolik na vyber)
interpolacni viceose jadro (mozno volit z nekolika kinematik)
vstupne vystupni moduly jako stepgeneratory na LPT nebo hardwarove stepgeneratory na bazi hradlovych poli viz velmi zajimavy hardware od MESA
pripadne PID smycky resene softwarove tudiz mas k dispozici kompletni zpetnou vazbu
v grafickem rozhrani si pomoci pyvcp muzes definovat vlastni okna a ovladaci prvky na vselicos co si vymyslis a muzes si to navazat na hardwarovy panel kde budes mit prepinace a potenciometry rucni kolecka treba pro kazdou osu jedno atd...
proste muzes cokoli
ma to jen jednu zato dost zasadni nevyhodu
musis to pochopit a umet jinak to jen tak nerozchodis
v zakladu se naucit alespon minimum z linuxu a pak dukladne EMC HAL aby jsi dokazal sestavit a nadefinovat stroj
jsou urcite wizardy ktere to delaji "sami" ale bez rucniho zasahu nebo znalosti toho co vlastne chces a co delas se to stejne neobejde
viz vlakno EMC odvalovka je to softwarova skladacka ktera umoznuje prakticky cokoli co si vymyslis
funci stroje si sestavis z jednotlivych komponent jako je:
uzivatelske rozhrani (nekolik na vyber)
interpolacni viceose jadro (mozno volit z nekolika kinematik)
vstupne vystupni moduly jako stepgeneratory na LPT nebo hardwarove stepgeneratory na bazi hradlovych poli viz velmi zajimavy hardware od MESA
pripadne PID smycky resene softwarove tudiz mas k dispozici kompletni zpetnou vazbu
v grafickem rozhrani si pomoci pyvcp muzes definovat vlastni okna a ovladaci prvky na vselicos co si vymyslis a muzes si to navazat na hardwarovy panel kde budes mit prepinace a potenciometry rucni kolecka treba pro kazdou osu jedno atd...
proste muzes cokoli
ma to jen jednu zato dost zasadni nevyhodu
musis to pochopit a umet jinak to jen tak nerozchodis
v zakladu se naucit alespon minimum z linuxu a pak dukladne EMC HAL aby jsi dokazal sestavit a nadefinovat stroj
jsou urcite wizardy ktere to delaji "sami" ale bez rucniho zasahu nebo znalosti toho co vlastne chces a co delas se to stejne neobejde
S tím úplně nesouhlasím. Díky live CD s tím tříosou frézku rozjede bez jakékoliv znalosti Linuxu jen naklikáním konfigurace z průvodce. Používal jsem to tak cca 2 měsíce. Do HALu jsem musel šahat až když jsem chtěl zkusit MESA kartu.
SABLE-2015
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
to jsi treba mohl mit stesti na hardware a konfiguraci
kazda masina nemusi byt presne jako ta tvoje
u me treba napriklad s mesou ten wizard uplne havaroval takze jsem ho vpodstate ani nemohl pouzit
ale rozhodne dluzno podotknout ze existuji konfigurace pocitace a stroje ktere lze rozchodit snadno a bez problemu
btw ja osobne bych o EMC bez mesy ani neuvazoval
kazda masina nemusi byt presne jako ta tvoje
u me treba napriklad s mesou ten wizard uplne havaroval takze jsem ho vpodstate ani nemohl pouzit
ale rozhodne dluzno podotknout ze existuji konfigurace pocitace a stroje ktere lze rozchodit snadno a bez problemu
btw ja osobne bych o EMC bez mesy ani neuvazoval
prave stahujem Ubuntu 10.04&EMC2 Live CD diky robokop, moooc hodnej admin
este sa vratim k mojej uvodnej sprave... skopirujem to
Este jedna dolezita vec. Ak chcem aby osa Y a Z niesla os X je potrebne dat 2 KM na obe strany tak ako to ma Wolf alebo CZ_Pascal alebo staci iba jeden KM na pravu stranu ako to ma Ferguson, Bojim sa ze pri zabere to musi krizovat aj ked to bude vsetko pevne. Myslim si ze je asi lepsie dat 2 KM na obe strany osi X a ked nie tak nechat iba jeden a prepojit to ozubenym remenom cez spanovaciu kladku ( samozrejme trapezy na obe strany)
co si o tom myslite?
este sa vratim k mojej uvodnej sprave... skopirujem to
Este jedna dolezita vec. Ak chcem aby osa Y a Z niesla os X je potrebne dat 2 KM na obe strany tak ako to ma Wolf alebo CZ_Pascal alebo staci iba jeden KM na pravu stranu ako to ma Ferguson, Bojim sa ze pri zabere to musi krizovat aj ked to bude vsetko pevne. Myslim si ze je asi lepsie dat 2 KM na obe strany osi X a ked nie tak nechat iba jeden a prepojit to ozubenym remenom cez spanovaciu kladku ( samozrejme trapezy na obe strany)
co si o tom myslite?