problem s obrabenim
Uz nejakou dobu laboruju s postupem obrabeni ..... kdyz dam v camu zacatek ve stredu reliefu a pokracovani po spirale k okraji tak je vse naprosto dokonaly. Ale jakmile dam posuv jen v ose X nebo Y a delam pismena ktery jsou kulaty nebo i reliefy tak ze strany kde najizdi frezka k pismenu je hrana tak jak ma byt ale z druhe strany uz neni tak ostra a vypada to jako by se jen vreteno svezlo z dlouhyho kopce ..... Je to chyba v machu , camu nebo v masince? Pouzivam smoothstepper a 2f KM 2.7NM , drivery m542.
pokud ti to od středu jede normálně tak bych to ve stroji neviděl, mach si někdy dělá co chce ale pokud se ti to opakuje za stejných podmínek tak to tím asi taky nebude, viděl bych to na cam, a jaký používáš? LAZYcam?
pokud ano tak bych se moc nedivyl, já jej používám jen na vyřezávání nebo gravírování a to v modu plasma jinak jsem snim měl problémy, zkus jiný cam
pokud ano tak bych se moc nedivyl, já jej používám jen na vyřezávání nebo gravírování a to v modu plasma jinak jsem snim měl problémy, zkus jiný cam
ted jsem zkousel artcam .... a co se divam na yutube na videa tak kazdej reilefy frezuje klasicky a maji je paradni ..... je mozny ze artcam to nejak zkresluje? stahl jsem si demo vcarve , tak zkusim jeste neco ztoho pokud tam jsou veci na zkousku a uvidim
ja jej používám a jsem spokojen , a to i v plnem 3D , ještě mě napadlo že to vypadá jako by ti vázla Z ková osa , ale proč? jakou máš nastavenou rychlost obrábění? jakou jedeš hloubku? jakou frezou? otáčky? záběr ?
je možné že by se ti nestihla fréza tak rychle zanořit do matroše? a proto je sestup z hrany tak pozvolný? teda pokud jsem tě dobře pochopil co ti to dělá?
je možné že by se ti nestihla fréza tak rychle zanořit do matroše? a proto je sestup z hrany tak pozvolný? teda pokud jsem tě dobře pochopil co ti to dělá?
- Gulliver64
chyba je v nastavení machu. sám jsem se s něčím podobným potýkal. pokud máš vysokou rychlost obrábění a nízkou akceleraci, tak se to projevuje přesně takto. co používáš za verzi macha? pokud 2.63, tak tam se dá nastavit parametr který toto přímo eliminuje, pokud máš starší verzi tak jedině snížit feed nebo zvětšit akceleraci a nebo oboje.jimkrum píše:Uz nejakou dobu laboruju s postupem obrabeni ..... kdyz dam v camu zacatek ve stredu reliefu a pokracovani po spirale k okraji tak je vse naprosto dokonaly. Ale jakmile dam posuv jen v ose X nebo Y a delam pismena ktery jsou kulaty nebo i reliefy tak ze strany kde najizdi frezka k pismenu je hrana tak jak ma byt ale z druhe strany uz neni tak ostra a vypada to jako by se jen vreteno svezlo z dlouhyho kopce ..... Je to chyba v machu , camu nebo v masince? Pouzivam smoothstepper a 2f KM 2.7NM , drivery m542.
- Gulliver64
nechci rejpat, ale mohu se zeptat kolik toho máš nafrézováno s machem?packa píše:pokud ti to od středu jede normálně tak bych to ve stroji neviděl, mach si někdy dělá co chce ale pokud se ti to opakuje za stejných podmínek tak to tím asi taky nebude, viděl bych to na cam, a jaký používáš? LAZYcam?
Mam posledni verzi machu (Mach3Version3.042.020) . Kdyz frezuju od stredu spiralove tak jedu naplno rychlosti ..... a vse je presne tak jak ma byt. 3D model sedi. Ale jakmile jedu jinak tak to dela chyby a kopce atd.....
A kde se da nastavit tohle eliminovani? Nejsem si ted uplne jist ale akceleraci mam myslim 50mm/s a rychlost kolem 3500..... zkousel jsem stim trochu laborovat , ale efekt to zmirni jen trosku .... aji kdyz jedu hodne pomale tak to tam dela chyby
A kde se da nastavit tohle eliminovani? Nejsem si ted uplne jist ale akceleraci mam myslim 50mm/s a rychlost kolem 3500..... zkousel jsem stim trochu laborovat , ale efekt to zmirni jen trosku .... aji kdyz jedu hodne pomale tak to tam dela chyby
Nahrubo ofrezuju 12kou rovnou frezou ziletkovou. Nacisto 3.2 kulata freza.Uber do hloubky max 5mm (pred hrubovanim) a uber do boku 0.38mm.
Posuv u spiraly mam naplno u ostatnich natom skoro nezalezi na rychlosti....
Posuv u spiraly mam naplno u ostatnich natom skoro nezalezi na rychlosti....
já se s machem potýkal dost dlouho a nemůžu říct že bys emi nelíbyl, je tam pár zajimavých vychitávek, jenže když pak člověk 3 hodiny v kuse frézuje a najednou má jednu osu fuč třeba o 10mm tak to nas...
přešel jsem na EMC a hle mašina je schopna jezdit víc než opolovinu rychleji než s machem a ten zvuk motoru to je něco, jen si hrajou, V EMC je přímo G kod pro čtyři osy který hraje, zkus si jej přehrát na machoj- mě to na něm jen drnčelo, protože to co mě lezlo z macha na port nebyly pulzy ale obludy, Ale vím že pár lidí s machem spokojeně frézuje, je to hodně o tom jakej chitneš komp.
přešel jsem na EMC a hle mašina je schopna jezdit víc než opolovinu rychleji než s machem a ten zvuk motoru to je něco, jen si hrajou, V EMC je přímo G kod pro čtyři osy který hraje, zkus si jej přehrát na machoj- mě to na něm jen drnčelo, protože to co mě lezlo z macha na port nebyly pulzy ale obludy, Ale vím že pár lidí s machem spokojeně frézuje, je to hodně o tom jakej chitneš komp.
se smoothstepprem asi pujdu tezko na emc..... A kdyz jsem to zkousel tak to bylo horsi nez s machem... ale dnes jsem zkousel jeden relief nekolika zpusoby obrabeni a pokazdy jinak..... jen spirala ho udelala presne , 3d ofset tak na 90% a raster x y.... no proste hruza
neee ze jsem to zkousel na emc hned jak jsem zapjil elektriku a nic moc tak jsem koupil mach a zkousel snim a ted jsem jeste poridil smoothstepper
- Gulliver64
pokud to motory snesou, tak nastav akceleraci tak na 250-300. ještě jeden dotaz, jakou máš nastavenou feed při té spirále a jakou při tom paralelením obrábění? a pokud jsou feed stejné, jede stejnou rychlostí při spirále a při paralelu i mašina?
dobre skusim nastavit vetsi akceleraci (ted mam myslim 90) Jede to stejne rychle ale vysledek je odne rozdilnej...... spirala to dela presny a raster v ose x nebo y silne zajizdi.... jenze vsechny reliefy nejdou obrabet jen spiralou. Co jsi myslel za nastaveni v machu? Aby vsechny tri osy stihali co maji a nedelali takovou paseku