Načtení programu

Diskuze o softvéru MACH od tvůrců Artsoft všech verzí: dotazy, programování, skripty, poznatky atd...
Odpovědět
vwq

9. 11. 2010, 11:53

Potřebuji poradit.Neřešil jste někdo jak načíst do hlavního progranu jiný program? Případně jestli je možné dopsání interního programu přímo do machu k výměně nástroje?
fupe

9. 11. 2010, 12:44

Ahoj.
Lze si dopsat macro napr pro M6. tusim M6Start.m1s se to jmenuje.

Podívej se na tyhle stránky.
http://www.hossmachine.info/projects_7.html
http://www.hossmachine.info/forum/yaf_p ... anger.aspx

Je to tam pekne popsané a je tam i to macro na vymenu nástrojů.

Moznost napsání vlastniho kodu na vymenu nástrojuů je snad jedina vec co ma mach lip udelany nez EMC. V EMC se po zavolani M6 zablokujou vsechny osy a tim padem nejdou ridit pro posun do dane pozice pro vymenu. Jediny co se da udelat je poodjet na dany souradnice ale nic vic. Takze vymena nastroje jako je treba u plotru zmena pera, kde je potreba najet osama do daneho mista uklidit jeden nastroj a vyndat druhy z jine pozice je v EMC temer nemozne. Nebo to jenom neumim a nekdo uz to zvladnul. Jestli je nekdo takovy, sem s tim, uz s tim delsi dobu zápasím.
Jediny zpusob, jak to zatim dokazu je po zavolani M6 volat O-čkové procedůry a tam si to dopsat. To ma ale nevyhodu, ze je treba editovat v G-kodu kazdou zmenu nastroje a dopsat i ty procedury.

Martin
vwq

9. 11. 2010, 8:06

Děkuju za radu.Jak můžu v machu zaktivovat funkci M6.A jeslipak nemáš zkušenost s úpravou souboru M6Start.m1s?Důležité pro mě je,která z řádek říká,jaký nástroj je právě ve vřetenu.
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

9. 11. 2010, 8:44

fupe píše:Ahoj.
Lze si dopsat macro napr pro M6. tusim M6Start.m1s se to jmenuje.

Podívej se na tyhle stránky.
http://www.hossmachine.info/projects_7.html
http://www.hossmachine.info/forum/yaf_p ... anger.aspx

Je to tam pekne popsané a je tam i to macro na vymenu nástrojů.

Moznost napsání vlastniho kodu na vymenu nástrojuů je snad jedina vec co ma mach lip udelany nez EMC. V EMC se po zavolani M6 zablokujou vsechny osy a tim padem nejdou ridit pro posun do dane pozice pro vymenu. Jediny co se da udelat je poodjet na dany souradnice ale nic vic. Takze vymena nastroje jako je treba u plotru zmena pera, kde je potreba najet osama do daneho mista uklidit jeden nastroj a vyndat druhy z jine pozice je v EMC temer nemozne. Nebo to jenom neumim a nekdo uz to zvladnul. Jestli je nekdo takovy, sem s tim, uz s tim delsi dobu zápasím.
Jediny zpusob, jak to zatim dokazu je po zavolani M6 volat O-čkové procedůry a tam si to dopsat. To ma ale nevyhodu, ze je treba editovat v G-kodu kazdou zmenu nastroje a dopsat i ty procedury.

Martin
V EMC kdyz se podivas do Shovhall , tak zjistis ze mas vsechny signaly pro vymenu co potrebujes k dispozici (vcetne treba i zapolohovani a indexace vretene). Co s nima provedes je na tobe. Obecne nachystat hotove, ten proces pro vymenu nelze , protoze to ma kazdy stroj jinak. Takze MACH v tomto oproti EMC zadne vyhody nema, to je omyl.

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
fupe

10. 11. 2010, 8:02

V EMC kdyz se podivas do Shovhall , tak zjistis ze mas vsechny signaly pro vymenu co potrebujes k dispozici (vcetne treba i zapolohovani a indexace vretene). Co s nima provedes je na tobe. Obecne nachystat hotove, ten proces pro vymenu nelze , protoze to ma kazdy stroj jinak. Takze MACH v tomto oproti EMC zadne vyhody nema, to je omyl.

RADEK
Mach je hračka ikdyž spoustě lidí vyhovuje a plní vše co potřebují. Já sem mach sice před časem zakoupil, ale v zápětí po seznámení s EMC okamžitě opustil. Prostě není vidět dovnitř jak to funguje.
Vždycky budu hajit barvy EMC a budu jedině rád když mi mojí domněku někdo vyvrátí. Proto prosím o vysvětlení následujícího.
Jak pohnu libovolnou osou po zavolání příkazu M6?
Nemám problém vyměnit nástroj u soustruhu. Nadefinuju si vlastní stepgen nezávislý na posuvech, napisu a zkompiluju si logiku vyměny s vlastníma pinama (pootočení, uzamčení karuselu, signál pro dokončení výměny atd), všechno to svážu přes HAL, nadefinuju v INI poodjeti od obráběného místa TOOL_CHANGE_POSITION a vesele měním nástroje pouhým zavoláním příkazu M6.
Ale když budu chtít vyměnit nástroj u frézky tak, že bude potřeba vícero posuvů jednotlivých os (zvednout Z, najed do pozice X Y, odložit nastroj, vyjed z držáku, posunout do další pozice X Y, vyndat nástroj, vratit se do rezu) tak to uz není tak jednoduchý protoze EMC v okamziku volaní M6 zamyka vsechny osy az do ukončení výměny a nastavení pinu tool-changed. Mužu si hýbat vlastíma stepgenama (třeba karuselem nastrojů) ale ne s osama. Leda je přelinkovat na jiny vstupy a po dokončení zase vrátit, ale myslim že by to stejne skončilo following error, nebo něčím podobnym. Nehledě na to že je to trochu krkolomny způsob.

Jediný způsob jak si v tuto chvíli dokážu představit vyměnu nástroje je takový ten otočný přehazovač nástrojů. jeden nastroj vyndá z karuselu a současně druhý z vřetena a pak je přehodí. Tady nepotřebuju hýbat s osama, stačí mi poodjed. všechny ostatní pohyby jsou nezávislé na osách a tím padem je mám plně pod kontrolou.

Martin

Omlouvám se že to píšu do cízího vlákna
fupe

10. 11. 2010, 8:12

vwq píše:Děkuju za radu.Jak můžu v machu zaktivovat funkci M6.A jeslipak nemáš zkušenost s úpravou souboru M6Start.m1s?Důležité pro mě je,která z řádek říká,jaký nástroj je právě ve vřetenu.
Nerozumím otázce. Jak zaktivovat funkci M6? Prostě ji zavoláš v G-kodu
třeba M6 T2 tím říkaž že chceš provést výměnu nástroje a dát do vřetene nástroj číslo 2.
Kdysi sem si s úpravou m6strat.m1s určitě hrál, ale jak sem psal, po objevení EMC sem to všechno radši rychle zapomněl. *.m1s je obyčejný texťák, který můžeš editovat.
A k třetí otázce.....
který řádek říká, který nástroj je ve vřetenu.
Když vezmu ten příklad z těch stránek, tak je to řádek.
SetCurrentTool (NewTool)
Určitě to bude chtít nastudovat tenhle Machový jazyk, dáli se tomu tak říkat. Stačí si projít pár příkladů a pochopit princip.

Není paráda se pořád něco učit?

Martin
vwq

10. 11. 2010, 11:20

Potřeboval jsem zaktivovat v General config,už jsem vyřešil.Dnes jsem si sednul k té úprě souboru M6start a připraven na použití,paráda.
Nevíš ještě jak načíst program do hlavního programu?
fupe

10. 11. 2010, 11:25

vwq píše:Potřeboval jsem zaktivovat v General config,už jsem vyřešil.Dnes jsem si sednul k té úprě souboru M6start a připraven na použití,paráda.
Nevíš ještě jak načíst program do hlavního programu?
Tak daleko sem se s Machem nedostal, ale určitě tu nejací odborníci jsou, kteří znají MACH do hloubky.

Martin
vwq

11. 11. 2010, 7:17

Tak to konečně přineslo ovoce.Už se mi daří načíst podprogram do hlavního programu z jiného adresáře a nebylo to složité :D
Děkuji moc za to info s makrem na M6.
Odpovědět

Zpět na „MACH všech verzí“