Databáze písmen v DAT
-
- Kontaktovat uživatele:
Stáhl jsem si z netu pro svoji řezačku databázi profilů ve formátu DAT. Vzhledem k jednoduchosti práce s nimi jsem se začal rozhlížet po dalším a to písmenech nebo nápisech. Zatím jsem nic nenašel. Neporadíte? Nebo jak to děláte vy když chcete udělat nějaký nápis (zkoušel jsem to sám nakreslit v Corelu, ale byl velký problém s pospojovanými křivkami, prostě jsem začátečník a ještě mi to moc nejde)
Díky za radu
Díky za radu
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
V písmenech je obrovský bordel. Sám jsem nějaká sháněl, i tady na konfeře se ptal, ale stále nejsem spokojený s tím co jsem sehnal.daniel píše:Stáhl jsem si z netu pro svoji řezačku databázi profilů ve formátu DAT. Vzhledem k jednoduchosti práce s nimi jsem se začal rozhlížet po dalším a to písmenech nebo nápisech. Zatím jsem nic nenašel. Neporadíte? Nebo jak to děláte vy když chcete udělat nějaký nápis (zkoušel jsem to sám nakreslit v Corelu, ale byl velký problém s pospojovanými křivkami, prostě jsem začátečník a ještě mi to moc nejde)
Díky za radu
Corel má asi písmenka nejprecizněji vykreslená (spolu s Pagemakerem, ten by je měl mít dobrá přímo z definice

V současnosti mám takový pocit, že kvalitní specializované fonty pro gravírování pravděpodobně neexistují a použití obecných fontů je nemožné pro technické problémy

Aleš Procháska
Sám jsem používal TTF fonty prostřednictvím SurfCAMu a fungovalo to dobře. Naštěstí jsem dělal písmena cca 50mm, takže jsem se nesetkal s problémem neobrobitelnosti tvaru běžných TTF písem (dokončování jsem dělal 2mm frézou). SurfCAM dkonce obsahuje i pár speciálních fontů určených pro frézování.
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Právě že Corel je v pohodě, ale exporty a importy blbnou. Když to vyexportuju z Corela v HPGL nebo SVG a napůl ručně převedu do G kódu tak je výsledek přijatelný. V pohodě nejsou CADy a CAMy protože s těmi písmeny (ať už importovanými nebo vlastními) zacházejí strašlivým způsobem (používají zjevně jiné spline než předpokládá TTF a Adobe). Nejspíš všichni používají stejnou (špatnou) knihovnu.robokop píše:vhodnou kombinaci software neni problem pouzit treba systemove TTF fonty
co se tyce corelu neni to CAD ani CAM a proto to taky tak vypada
Aleš Procháska
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
trosku nechapu jak muze byt corel v pohode kdyz kruznici rozseka na 6 krivek a v exportu je posklada vselijak jen ne za sebou , zacatky a konce krivek nevyjimaje a kolikrat se ty krivky i prekryvaji
s timhle se opravdu da uz pak malo co delat
na fontiky je myslim rychlej a intuitivni gravostar
parkrat jsem si s tim hral a je to suprove rychle a graviruje to perfektne
nezdrzuje to zbytecnymy parametry a otazkami
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si s tím ted zase trochu pohrál a došel jsem k tomuto: Když jednotlivá písmena vytvořím v Corel 12 (prostě ho jen převedu na křivky) a vyexportuji do DXF verze ACad 10 tak mi to program řezačky (GMFC) načte v pohodě. Pohraji si jen s nulovým bodem a jeto!
Takže jednotlivá písmena jsou v již pohodě ted budu zkoušet spojování do nápisu.
Takže jednotlivá písmena jsou v již pohodě ted budu zkoušet spojování do nápisu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem si stáhl to volné demo toho Gravostaru a nějak to nejede. Nebo to je tím demem? Napíši text, dám entr a? Nic!robokop píše:trosku nechapu jak muze byt corel v pohode kdyz kruznici rozseka na 6 krivek a v exportu je posklada vselijak jen ne za sebou , zacatky a konce krivek nevyjimaje a kolikrat se ty krivky i prekryvaji
Mám takovou představu: Bud vytvořím nebo importuji z Corelu nápis a zvolím bod 0 a postupuji po mnou zvolené trase a zadávám body až po koncový. Existuje takový program?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Gravostar zkusim. Corel rozseka kruznice ale pismenka ne, na ty ma jinej algoritmusrobokop píše:trosku nechapu jak muze byt corel v pohode kdyz kruznici rozseka na 6 krivek a v exportu je posklada vselijak jen ne za sebou , zacatky a konce krivek nevyjimaje a kolikrat se ty krivky i prekryvaji

Aleš Procháska
Já na to svého času používal Corel snad verze 4 nebo 5, který byl zdarma k inkoustu do HP. Vyexportoval obrysy do DXF importoval k dodělání (výplň šrafy) a dalsí geometrie do AutoCADu LT 1.5 nebo 2 a znovu export do laseru. Je pravda, že někdy ty křivky nešly parádně po sobě, ale pro tento účel to nijak nevadilo. Tato knfigurace verzí fungovala bezvadně. Corel v8 už ne. Fonty už nějak jinak převáděl na DXF.
Proč to pořád ženete přes Corel a DXF? Není lepší v nějakém CAD/CAM SW použít TTF font, který se rozloží do křivek a následně dokonale přesně podle těchto křivek vyfrézuje?
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám Autosketch 9 a ten TTF tam najdu jak? Napsal jsem písmeno a zkoušel různé věci i fonty jsem našel, ale TTF tam nebyl.QNX píše:Proč to pořád ženete přes Corel a DXF? Není lepší v nějakém CAD/CAM SW použít TTF font, který se rozloží do křivek a následně dokonale přesně podle těchto křivek vyfrézuje?
-
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Kdyby to šlo tak mě ani nenapadne to dělat takovouhle šílenou oklikou. Na obrázku je první písmeno vygenerované v SolidWorks 2007, druhé v Corelu 11. Rozdíl mezi interpretací spline křivek je krásně vidět v odlehčení A, SW udělal bouli, CDR to nakreslil jak autor mínil. Jiná písmena dostanou na frak ještě daleko hůř, bohužel nemám SW po ruce abych to názorně předved.QNX píše:Proč to pořád ženete přes Corel a DXF? Není lepší v nějakém CAD/CAM SW použít TTF font, který se rozloží do křivek a následně dokonale přesně podle těchto křivek vyfrézuje?
Není to jen problém SW, setkal jsem se s tím u několika programů které jsem testoval.
A takhle jak to ty programy zmršej se to fakt nedá použít. Člověk ani nemusí být typograf aby ho to tahalo za oči.
- Přílohy
-
- a.gif (5.4 KiB) Zobrazeno 8078 x
Aleš Procháska