Po O,5 otáčkách za minutu
-
Dobrý den. Chtěl bych Vás požádat o návrh elektromotoru s regulací otáček. Chtěl bych si vyrobit soustruh na dřevo o výkonu přibližně 2 kilowat. Plánuju poháněnou hřídel spřevodovat připližně v poměrech 1:16, 1:4, 1:1, 1*1,5. S motorem o 2800 ot/min? Představoval bych si ideální stav v řízení v málych otáčkách až po 0,5 ot/min, v rozmezí 0-100. Stím bych i musel zvýšit první převodový poměr do pomala. Nedokážu si zatím představit co frekvenční měnič vše dokáže. Jaký je ideální stav pro toto zařízení? Existuje i jiná možnost jak tohoto docílit? Máte k tomu prosím Vás nějaký nápad a připomínky? Jak motor dobře chránit? Zatím jen vím, že budu potřebovat cizí chlazení. Přál bych si mít displej s otáčkama, které budou snímány s poháněné hřídele. Pomozte prosím. Děkuji.
-
Jaký výkon bude mít motor při 50 otáčkách? Zničili jste někdy frekvenční měnič? Čtu si zrovna destruktivní testy motoru. A pecka. Pokud mám fr. měnič na 2,2kw můžu připojovat jakékoliv menší motory?
Naposledy upravil(a) Milan zo Sniny dne 24. 11. 2010, 8:23, celkem upraveno 1 x.
To bych rád pochopil jak mohou mít krouták od 0 otáček, pokud kroutící moment je u motoru (AC, DC) dán výkonem a otáčkama tak nemohou mít plný kroutící momet v 0 otáčkách?
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
-1500Kč, -520Kč, -1čokoláda, - 28000Kč
www.freeair.cz www.rotexelectric.eu www.retrofitcnc.cz
IQ156
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
tak to zkus narazit na krokac, to je vlastne AC motor i kdyz specificky
kroutak je proste sila na nejake vzdalenosti od osy rotace a ta muze pusobit i staticky
pak je ovsem vykon 0 protoze se z hlediska fyziky nekona prace paklize se motor netoci
hlavne nic to nemeni na tom ze ten motor ma kroutak od 0 jinak by se nedal pouzit
kroutak je proste sila na nejake vzdalenosti od osy rotace a ta muze pusobit i staticky
pak je ovsem vykon 0 protoze se z hlediska fyziky nekona prace paklize se motor netoci
hlavne nic to nemeni na tom ze ten motor ma kroutak od 0 jinak by se nedal pouzit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
Jasně to mi je jasné že má krouták od 0, ale z praktického hlediska se při daném příkonu chovají motory lépe pokud jsou zpřevodované. Myslím že nelze porovnávat AC , DC servo s krokáčem protože oba systémy i když jsou podobné tak mají průběh kroutícího momentu opačný.
XpertMill, Gravos, Ninos, Galaad
IQ156
IQ156
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no vpodstate asi ano protoze z hlediska trvale zateze servo musi vytopit dost ztratoveho vykonu s klesajicimi otackami
nicmene v praxi se to absolutne potira diky charakteristice zateze
(velky kroutaky pri nizkych otackach se vyzaduji velmi kratkodobe)
a verim ze kdyz napisou na motor treba 2Nm tak trvale da 2Nm pri 0 otackach (a tu ztratu hrave vytopi)
spickove vsak da treba i 10Nm!!!
co se tyce prevodovani serv tak je to to nejhorsi co servu muzes udelat
zavedes do systemu chybu diky pruznosti remenu
pruznost remenu nebo hridelove spojky u serva vyvola chovani ktere neni schopna PID smycka kvalitne resit, system ma tendence k zakmitum ktere se pinkaji mezi ""pruznosti PID" a pruznosti remenu/spojky, stejny problem je mechanicka vule v polohove smycce (u masin s pravitky)
paklize je to tedy alespon trochu mozne tak se vyhni remenu mezi servem a sroubem
v realu jde o velmi male chyby ale dokazi se projevit
nicmene v praxi se to absolutne potira diky charakteristice zateze
(velky kroutaky pri nizkych otackach se vyzaduji velmi kratkodobe)
a verim ze kdyz napisou na motor treba 2Nm tak trvale da 2Nm pri 0 otackach (a tu ztratu hrave vytopi)
spickove vsak da treba i 10Nm!!!
co se tyce prevodovani serv tak je to to nejhorsi co servu muzes udelat
zavedes do systemu chybu diky pruznosti remenu
pruznost remenu nebo hridelove spojky u serva vyvola chovani ktere neni schopna PID smycka kvalitne resit, system ma tendence k zakmitum ktere se pinkaji mezi ""pruznosti PID" a pruznosti remenu/spojky, stejny problem je mechanicka vule v polohove smycce (u masin s pravitky)
paklize je to tedy alespon trochu mozne tak se vyhni remenu mezi servem a sroubem
v realu jde o velmi male chyby ale dokazi se projevit
-
Ach jo. Já tomu vůbec nerozumím. Já si vyřezávám figurky ze dřeva, dokažu ještě upnout nožík do nožové hlavy najít si rychlost pomocí pruměru, ale o elektroniku jsem se naposled zajímal v 8 letech, když jsem si k posteli přilepil sluchátka z rádia.
Odměním se za pomoc při návrh mé aplikace. Kde hledáte informace o těch tzv. servopohonech? a hodí se to na takový tip stroje. Jak se řídí otáčky? A jaká může být orientační cena? Děkuju vám
Odměním se za pomoc při návrh mé aplikace. Kde hledáte informace o těch tzv. servopohonech? a hodí se to na takový tip stroje. Jak se řídí otáčky? A jaká může být orientační cena? Děkuju vám
- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
no tezko rict vsude mozne
kde se da
ale fakt je ze uz ty informace sbiram par let
paklize to chces na vreteno a jeste aby to bylo male tak tam vazne prdni nejake male servo z ebaye. V tvem pripade absolutne nehraje roli remen protoze nejde o presne polohovani
a male servo bude dost levne
servo ti zaruci daleko lepsi prubeh kroutaku nez asynchronak s vektorovym menicem
je fyzicky daleko mensi a odpadnou ti vsechny prevodovky
vpodstate tam jen povesis potenciometr a natocis si jaky chces otacky
ja jsem si na BF20 adaptoval asynchronak a mel jsem tam dat servo pac nejmensi asynchroni motor co se vesel stejne nema dost kroutaku a servo by to spraskalo
jako druhou variantu bych volil asynchronak a vektorovej menic (vektorovej je podminkou)
kde se da
ale fakt je ze uz ty informace sbiram par let
paklize to chces na vreteno a jeste aby to bylo male tak tam vazne prdni nejake male servo z ebaye. V tvem pripade absolutne nehraje roli remen protoze nejde o presne polohovani
a male servo bude dost levne
servo ti zaruci daleko lepsi prubeh kroutaku nez asynchronak s vektorovym menicem
je fyzicky daleko mensi a odpadnou ti vsechny prevodovky
vpodstate tam jen povesis potenciometr a natocis si jaky chces otacky
ja jsem si na BF20 adaptoval asynchronak a mel jsem tam dat servo pac nejmensi asynchroni motor co se vesel stejne nema dost kroutaku a servo by to spraskalo
jako druhou variantu bych volil asynchronak a vektorovej menic (vektorovej je podminkou)
-
ESM 125C 1.5KW, 20001/min, 7,2 Nm, IRC čidlo 2500imp./ot, konektory 17.520
Toto si koupím? vytáhnu dva drátky na potenciometr a OK?
Jaký je rozdíl? Co by se hodilo? A proč.
- asynchronních servomotorů VM
- bezkartáčových stejnosměrných motorů BLDC
- bezkartáčových synchronních servomotorů ESM
http://aee.xf.cz/
Toto si koupím? vytáhnu dva drátky na potenciometr a OK?

Jaký je rozdíl? Co by se hodilo? A proč.
- asynchronních servomotorů VM
- bezkartáčových stejnosměrných motorů BLDC
- bezkartáčových synchronních servomotorů ESM
http://aee.xf.cz/
Na co bude dobrá regulace 0-100 ot/min po 0,5 ot/min? Na soustru na dřevo jsem pár let dělal (většinou větší průměry 30-50cm), ale takovou regulaci jsem nikdy nepotřeboval. Chápal bych, kdyby se na tom soustruhu počítalo i s frézováním, ale na samotné soustružení?
-
Počítá se i s frézováním
Ale už s ručním pohybem frézy. Bůch ví co mě do něj jednou napadne upnout. Je to moje hračka.
A díky Vám za pěkný stránky.

A díky Vám za pěkný stránky.

- robokop
- Site Admin
- Kontaktovat uživatele:
kom serva tam muzes dat i BLDC v tvem pripade to je jedno
chova se to jako servo s hrubym encoderem (protoze to ma hrube odmerovani)
ale hur se shaneji a asi nebude levnejsi nez to servo z ebaye
chova se to jako servo s hrubym encoderem (protoze to ma hrube odmerovani)
ale hur se shaneji a asi nebude levnejsi nez to servo z ebaye
mozem ti poskytnut toto servo...
Mozes s tym potom sustruzit aj hrube buky...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=5179
Mozes s tym potom sustruzit aj hrube buky...
http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=8&t=5179