jak uchytit řezný drát
srouby Tr 12x3, matice na Y zelezny a na X bronzovy. Jen ty vysuvy jsem mel vzit delsi, pri plnem vysunuti to ma preci jen vuli, co az tak neva na presnost, ale spis na ten trapez, kterej pak musis trochu poladit aby se nekousal
čím dál tím víc neumím :)
Aha,
já použil na X plnovýsuvy Hettich 700mm (delší se snad ani už nedělají) a vůle jsou u nich neznatelné až tedy na vertikální osu, kde když ho zmáčkneš, tak zapruží - to ale dělají všechny plnovýsuvy, protože jsou složeny ze 3 částí.
Osobně u takto malých mašinek preferuji metrickou závitovou tyč před trapézem, ze dvou důvodů.
1) si mohu vyříznout "bezvůlové" matice ze silonu běžným "lepším" závitníkem.
2) používám zásadně M8 kvůli tomu, že pěkně vleze do ložiska 608ZZ a z obou stran ho utáhnu obyč. maticí, takže tyč není třeba soustružit kvůli uložení. A navíc když ty ložiska zapustím z venkovní strany do obou čel konstrukce, tak se ta tyč pak dá jednoduše předepnout utahováním matic a tak vymezit vůle v ložiskách.
já použil na X plnovýsuvy Hettich 700mm (delší se snad ani už nedělají) a vůle jsou u nich neznatelné až tedy na vertikální osu, kde když ho zmáčkneš, tak zapruží - to ale dělají všechny plnovýsuvy, protože jsou složeny ze 3 částí.
Osobně u takto malých mašinek preferuji metrickou závitovou tyč před trapézem, ze dvou důvodů.
1) si mohu vyříznout "bezvůlové" matice ze silonu běžným "lepším" závitníkem.
2) používám zásadně M8 kvůli tomu, že pěkně vleze do ložiska 608ZZ a z obou stran ho utáhnu obyč. maticí, takže tyč není třeba soustružit kvůli uložení. A navíc když ty ložiska zapustím z venkovní strany do obou čel konstrukce, tak se ta tyč pak dá jednoduše předepnout utahováním matic a tak vymezit vůle v ložiskách.
jsem si blbec koupil jen 500mm a pak jsem je musel upravit na 900mm, tj. aby chodily i na druhou stranu. Přece jen tyčka je tyčka, ikdyž ty výsuvy pochytaj i nějakou tu nepřesnost při výrobě
Holt to bylo moje první dílo, příště, příště se již poučím a budu to dělat úplně jinak
:D

čím dál tím víc neumím :)