Momentálně provozuju jeden krokový motor zapojený sériově (šestivývodový, nezapojený střed obou vinutí).
Co získám a co ztratím zapojením jen polovin vinutí?
Děkuji
Zapojení poloviny vinutí
Sedliacky rozum mi vravi,ze stratis indukcnost (co je dobre), ale stratis i krutiaci moment.
Při zapojení celých vinutí se mi od určité rychlosti ztrácejí kroky.
Chtěl bych prostě jezdit rychleji, což by snížená indukčnost měla umožnit, ale jestli bude moment dostatečný a uveze to... Asi musím vyzkoušet
Chtěl bych prostě jezdit rychleji, což by snížená indukčnost měla umožnit, ale jestli bude moment dostatečný a uveze to... Asi musím vyzkoušet
Jděte s EU do Brusele...
možná tě nechápu ale jak chceš zapojit jen polovinu vinutí?
to je nesmysl!
Můžeš motor zapojit bud seriově nebo paralelně , ale když máš šestivývodový motor tak můžeš jem seriově nebo jej musíš vevnitř rozpojit a přepojit.
to je nesmysl!
Můžeš motor zapojit bud seriově nebo paralelně , ale když máš šestivývodový motor tak můžeš jem seriově nebo jej musíš vevnitř rozpojit a přepojit.
No já od začátku přece říkám "co se stane, když zapojím jen půlky vinutí?" 
A šestivývodový motor je na obrázku nahoře uprostřed, momentálně mám zapojeny svorky 1,3 a 4,6 a dotaz zní co bude lepší a co horší, když zapojím 1,2 a 6,5...

A šestivývodový motor je na obrázku nahoře uprostřed, momentálně mám zapojeny svorky 1,3 a 4,6 a dotaz zní co bude lepší a co horší, když zapojím 1,2 a 6,5...

Jděte s EU do Brusele...
já se do tý diskuse dostal až ted!!!!! a od začátku tvrdím že je to blbost!!
A k otázce co získáš?
získáš jen to že ti to už nepojede vůbec
, motor se bude nejspíš jen cukat a jestli se uráčí točit tak nebudé mít moment ani plynulý krok .
a co stratíš posud sám!
A k otázce co získáš?
získáš jen to že ti to už nepojede vůbec
, motor se bude nejspíš jen cukat a jestli se uráčí točit tak nebudé mít moment ani plynulý krok .
a co stratíš posud sám!
Blbost to nie je, musi to fungovat.
Ale nie je predsa lepsie zapojit tie 2 polovicky cievky paralelne?
To stracanie krokov moze byt sposobene aj nevhodnym driverom, skus blizsie popisat ake motory mas...
Ale nie je predsa lepsie zapojit tie 2 polovicky cievky paralelne?
To stracanie krokov moze byt sposobene aj nevhodnym driverom, skus blizsie popisat ake motory mas...
Zapojit polovinu vinuti by urcite melo jit. Klesne indukcnost, takze se stejnym napetim muzes jet (pri nizkem zatizeni motoru) rychleji. Bohuzel ale prijdes o moment pri nizkych a strednich otackach, to chce vyzkouset.
Pekne je to popsane zde(konec stranky): http://www.nmbtc.com/step-motors/engine ... ation.html
shrnu:
unipolar: proud 100% moment 100%
bipolar series: proud 100%, moment 140% na nizkych otackach
bipolar half: proud 100%, moment 100% (stejne jako unipolarni zapojeni)
bipolar paralel: proud 140%, moment 140% (pres podobny rozsah jako unipolar/half)
Jen mam pocit, ze motory jsou take limitovany sycenim jadra, takze to bude o dost slozitejsi.
Pekne je to popsane zde(konec stranky): http://www.nmbtc.com/step-motors/engine ... ation.html
shrnu:
unipolar: proud 100% moment 100%
bipolar series: proud 100%, moment 140% na nizkych otackach
bipolar half: proud 100%, moment 100% (stejne jako unipolarni zapojeni)
bipolar paralel: proud 140%, moment 140% (pres podobny rozsah jako unipolar/half)
Jen mam pocit, ze motory jsou take limitovany sycenim jadra, takze to bude o dost slozitejsi.