Jak na komoru pro tavné lepidlo
Moderátor: sysel
Ahoj lidičky, je to sice absolutně mimo obor CNC, ale třeba mi poradíte je tu hodně chytrých lidí z různých oborů. Rád bych si postavil olepovačku na ABS hrany a jediný problém s kterým neumím hnout je jak vyřešit tavnou komoru na lepidlo. Na stávajícím olepováku se olepované díly staví na hranu a lepidlo se nanáší z vaničky pod dílcem. Rád bych to měl otočené o 90° tak jako to je na profi olepovačkách kde je dílec vodorovně. Jenže řeším jak udřet tekuté lepidlo nanesené na nanášecím válečku a jak ho dostat zpět do tavné komory když při nečinnosti stroje samovolně steče dolů. Lepidlo je celkem husté a jeho provozní teplota se pohybuje okolo 190°. Přikládám fotky jak to je řešené na stávajícím stroji. Další nevýhodou stávajícího stroje je, že při menší frekvenci používání se lepidlo začne přepalovat. Proto mě napadlo použít na novém stroji nějaké čerpadlo které by lepidlo co steče z nanášecího válce dolů přečerpat zpět do tavné komory, jenže problém je teplota lepidla. Nějaké nápady?
Můj návrh - svislý rotující válec, zubovým čerpadlem se žene lepidlo na vršek válce. Stírací lišta udržuje konstantní vrstvu lepidla. Pod válcem je vanička s odtokem, kudy lepidlo stéká zpět do nádoby. Zde je samozřejmě problém teploty lepidla. Nádoba vyhřívaná s míchadlem, regulace ohřevu buď termostat nebo lépe teplotní sonda a nějaký regulátor. Otázka je, jestli nebude potřeba vyhřívat i válec - nevím, co je to za lepidlo a jaké má vlastnosti.
Na profi olepovačkách jsou dva druhy vaniček - horní, nebo spodní. Ta horní je konstrukčně jednodušší, používaly to třeba staré TOS a pod. Jde o to, že váleček je přímo ve stěně vaničky, je samozřejmě rýhovaný a stírají do planžety. Problém je v tom, že pokud je lepidlo nahřáté nad cca 160°C, MUSÍ se váleček točit, jinak lepidlo okolo válečku vyblije. Totéž při vypínání, nejlépe vypnout topení, nechat běžet váleček a po zchladnutí na těch 160°C se musí vypnout. Jenže to musí být celkem přesně, jelikož když vypneš brzo, vyteče lepidlo, když pozdě, tak se mrší pohon válečku. Vanička vespod pod válečkem je v tomto lepší, rostě vypneš a lepidlo steče do vaničky, problém je v tom, že na váleček podává lepidlo takový šnek, pokud je to čistý, pohoda, jak se to přepálí, nebo zahnojí nečistým lepidlem (piliny a pod) tak to je pak práce na zabití, čistit součástky o teplotě 150 a víc. (nejlépe v létě v horku). Každopádně bych doporučoval nebastlit, ale normálně zavolat firmám kšeftujícím s ojetinama ( Carbe, Epimex, Panas a spoousta dalších) jestli nemají vaničku z nějakýho vraku. Mívají vadná tělesa, ale to se dá napravit - ETA - pardon, nyní Backer
Jinak si myslím, že díky krizi jsou ceny mašin tak nízko, že se fakt nevyplatí něco bastlit, pokud to chceš fakt na práci, ne na hraní, šáhni po slušné ojetině a máš klid.

Jinak si myslím, že díky krizi jsou ceny mašin tak nízko, že se fakt nevyplatí něco bastlit, pokud to chceš fakt na práci, ne na hraní, šáhni po slušné ojetině a máš klid.
To PavelZ : sorry, viděl jsi někdy olepovačku?? Míchadlo nemá žádná mě známá, vyhřívání válečku se používá u těch typů se spodní vaničkou, typicky dvouzónově - vanička bývá cca 180°C, váleček (spíše tedy komora okolo válečku, v něm těleso není) bývá dle druhu lepidla 195°C až 210°C
PavelR - přiznávám, že neviděl. Taky píšu, že nevím vůbec nic o tom lepidle. Mám zkušenost pouze s nanášením lepidla na etiketovacích strojích (pivní láhve) a HOTMELT. Je jasný, že každý typ lepidla a každý proces nanášení lepidla vyžaduje specifickou technologii.Pavel R píše:To PavelZ : sorry, viděl jsi někdy olepovačku?? Míchadlo nemá žádná mě známá, vyhřívání válečku se používá u těch typů se spodní vaničkou, typicky dvouzónově - vanička bývá cca 180°C, váleček (spíše tedy komora okolo válečku, v něm těleso není) bývá dle druhu lepidla 195°C až 210°C
Ještě mě napadlo - pokud Ti jde opravdu JEN o nanášení lepidla, prodávají se olepovačky Miniprof, což je ve své podstatě vanička s válečkem a pohonem.
http://miniprof.cz/index.php?option=com ... &Itemid=25
http://miniprof.cz/index.php?option=com ... &Itemid=25
Díky všem za rady, s těma ojetinama je to pravda zkusím poptat už hotovou vanu. Osobně se mě líbí miniprof 100 ale starší se prodávají okolo 100 tis a to ted fakt nemám. A jelikož na konstrukci miniprofu 100 není nic moc složitýho říkám si proč to po večerech nepostavit. Kdyby někdo věděl o starší nanášecí vaničce tak na mě myslete.
Ten Miniprof 100 mě přijde tak pořád na půl cesty k mašině na práci. Na takové to domácí olepování, to jo.
Ale vážně, zrovna nedávno jsem kámošovi instaloval pěknou jetou mašinku - nějaká italka, ale pěkná. Jinak profimašinky jdou sehnat i celkem zalevno - třeba tenhle Bi-matic má i brusný agregát !
http://drevoobrabeci-stroje.sbazar.cz/a ... 96968.html
Ač to nevypadá, je to stroj do nepohody, má spodní vaničku, dva pilové agregáty a pod. Zažil jsem ji na dílně, kde jela opravdu dvě směny denně a přežila tam snad 12 let, opravy celkem minimální - nějaký koncáky a tlačítka, topné tělísko...

http://drevoobrabeci-stroje.sbazar.cz/a ... 96968.html
Ač to nevypadá, je to stroj do nepohody, má spodní vaničku, dva pilové agregáty a pod. Zažil jsem ji na dílně, kde jela opravdu dvě směny denně a přežila tam snad 12 let, opravy celkem minimální - nějaký koncáky a tlačítka, topné tělísko...
To je sice hezké, ale pracuju sám a mám malou dílnu, takže řeším malý stroj s jednoduchým nastavením pro 0,5 a 2 mm ABS hrany nic víc. Taky si nepořizuješ kamion když potřebuješ rozvážet rohlíky do 10 prodejen 

Rieším podobnu vec, mám olepovacku na ABS hrany ale len s tu s fénom a chcel by som ju prerobit aby mala aj tavnu komoru. Vyrobil som teraz stroj na nanasanie lepidla na ABS hranu a potom ju možem supnut do stroja a ide to paradne, ale žial je to robota navyse a piliny z ofrezovanej ABS hrany sa velmi lepia a zanasaju strasne stroj. Preto by som chcel osadit tavnu komoru priamo na stroj a nanasat lepidlo na hranu dosky.
Poradte ako by sa to dalo vyrobit, mám velmi malo informacii o tejto veci a este som nikdy nevydel taku komoru rozobratu. Rozpraval som sa z viacerími ale nikto mi nevedel povedat ci by to fungovalo. Moj napad je taky že pohanany snekový valec oprety o rovny valec, ktore sa krutia oproti sebe a su namočene v lepidle, tým padom by to mohlo vynasat lepidlo hore, ten rovny valec ho vtlaca do toho sneku a ten to potom vynasa hore. Dalsi vrubkovany valec by som o ne blizko osadený a ten by mal aj nastavovaciu stierku, ktora by urcovala hrubku naneseneho lepidla. Ten vrubkovany valec by bol nanasaci valec na dosku.
Co na to hovoríte? slo by to? musel by sa ten nanasaci valec tocit? ak ani tak urcite rýchlostou posuvu pasu.
Poprosim nejake rady, fungovalo by to vobec? co tam este musi byt ?

Poradte ako by sa to dalo vyrobit, mám velmi malo informacii o tejto veci a este som nikdy nevydel taku komoru rozobratu. Rozpraval som sa z viacerími ale nikto mi nevedel povedat ci by to fungovalo. Moj napad je taky že pohanany snekový valec oprety o rovny valec, ktore sa krutia oproti sebe a su namočene v lepidle, tým padom by to mohlo vynasat lepidlo hore, ten rovny valec ho vtlaca do toho sneku a ten to potom vynasa hore. Dalsi vrubkovany valec by som o ne blizko osadený a ten by mal aj nastavovaciu stierku, ktora by urcovala hrubku naneseneho lepidla. Ten vrubkovany valec by bol nanasaci valec na dosku.
Co na to hovoríte? slo by to? musel by sa ten nanasaci valec tocit? ak ani tak urcite rýchlostou posuvu pasu.
Poprosim nejake rady, fungovalo by to vobec? co tam este musi byt ?

No, pochybuju, že to, co jsi nakreslil, by fungovalo. Každopádně je to zbytečně složitý. Nejjednodušší vaničky mají jen ten vroubkovaný válec, který prochází dnem. Tím, že je poháněný, nabaluje na sebe lepidlo, k němu doléhá stěrka, která jednak určuje tloušťku nánosu a jednak roztírá lepidlo nahoru. Čili funkčně je to jednoduché, má to ale pár háčků - jednak je potřeba použít labyrintové těsnění (většinou sestava Al kroužků) které zabrání protečení lepidla do ložisek válečku. Dále je potřeba použít vícero topných těles - optimum je, když má vana okolo 180°C a váleček okolo 195-205°C, to záleží na lepidlu a taky teplotě dílců. Takže to chce umístit tělěso do toho nanášecího válečku. Dále - vana musí být uložena kyvně a musí mít kopírovací plošku, která jede po dílci a zajišťuje, že mezi válečkem a dílcem bude mezerka. Rýhovaný váleček nesmí jet po dílci, protože by jednak rýhováním narušil lamino a jednak by nános lepidla byl nedostatečný.
Na fotce vidíš ložiskový domek, nad ním je labyrint a z něj trčí rýhovaný váleček.
Na fotce vidíš ložiskový domek, nad ním je labyrint a z něj trčí rýhovaný váleček.