Potřeboval bych trochu poradit se 4-rotační osou. Nyní už mám doma všechny komponenty a už jen je sesadit, ale mám jediný problém, a to jak vyřešit spojení převodovky s přírubou sklíčidla. Jako nejjednodušší mi přišlo dát to vedle sebe viz. foto a nahánět to ozubeným řemenem, řemenice na přírubě sklíčidla by byla mezi ložisky. A zde je můj problém, šíře řemenice může být pouze 20mm, případně kdybych odsoustružil (pokud to vůbec pujde) ten konus co je na přírubě před prvním ložiskem, tak bych se dostal na šířku řemenice asi 30mm. Jaký je váš názor na pohon řemenem? vím že se to hodně používá, ale zde se bojím té malé šířky, bojím se aby to při obrábění nějak nepružilo, kdybych tam mohl dát šířku alespon 50mm tak to řešit nebudu , ale těch 20/30mm se mi zdá málo, možná se pletu a bude to dobrý. řenenice by měla pr. cca60-70mm, oboje stejné (1:1) a byly by co nejblíže u sebe, takže volný řemen ve vzduchu by byl asi 70-80mm .
děkuji za rady
4-rotační osa
sklíčidlo je 100-ka a koupil jsem zde http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 0355341241 , převodovka je 1/4 59Nm, krokáč 3F 8N.
převodovku s motorem spojím na přímo, v převodovce je spojka a celé to pasuje do sebe, takže to problém není, jen přesně nevím jak udělat spojku z té příruby na motor (na motor to je jasný ale nevím jak to chytit na přírubu), ale nějak to snad vyřeším, ten řemen by byl nejjednuší, ale taky se mi nelíbilo. V přírubě je zezadu nějaký vnitří závit. Jediné řešení mě ted napadá udělat hřídel, na jednom konci vytočit závit co je ve vnitř v té přírubě, a hřídel do ní našroubovat, zajistit maticí, a případně tu hřídel ještě zalapit. Pak tu hřídel přetočit aby to běželo v ose a pak už jen motor spojit spojkou, tak toto snad půjde
převodovku s motorem spojím na přímo, v převodovce je spojka a celé to pasuje do sebe, takže to problém není, jen přesně nevím jak udělat spojku z té příruby na motor (na motor to je jasný ale nevím jak to chytit na přírubu), ale nějak to snad vyřeším, ten řemen by byl nejjednuší, ale taky se mi nelíbilo. V přírubě je zezadu nějaký vnitří závit. Jediné řešení mě ted napadá udělat hřídel, na jednom konci vytočit závit co je ve vnitř v té přírubě, a hřídel do ní našroubovat, zajistit maticí, a případně tu hřídel ještě zalapit. Pak tu hřídel přetočit aby to běželo v ose a pak už jen motor spojit spojkou, tak toto snad půjde
nech si do té příruby navrtat přesnou díru , a nejlepší by bylo tam nechat zaprskat nebo vyštouchat dréžku na pero, a zalísovat případně zalepit, řemen by ti tam dělal paseku to by bylo tak na plasty a dřevo , a to bys tam mohl tu převodovku uplně vypustit, ten tvuj motor by to dal i bez ni.
než drážku s perem tak je lepší to naříznout a udělat to jako svěrné pouzdro..packa píše:nech si do té příruby navrtat přesnou díru , a nejlepší by bylo tam nechat zaprskat nebo vyštouchat dréžku na pero, a zalísovat případně zalepit, řemen by ti tam dělal paseku to by bylo tak na plasty a dřevo , a to bys tam mohl tu převodovku uplně vypustit, ten tvuj motor by to dal i bez ni.
nicméně já osobně bych se nevázal na tu přírubu co tam je ale udělal bych ji novou abych nemusel řešit kompromisy..
pokud to uděláš takhle jak zajistíš ty ložiska? stejně tu celou hřídel budeš muset předělat a to už je pak asi lepší to udělat rovnou pořádně..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU