ale preba poznamenet ze to fungovalo ako zazrak ziadna deformacia vplivom obrabania sa neprejavila co bolo dovtedy kazdodennym problemom.
to je prece duvod k zihani srazit pevnost, pripadne odstranit pnuti.. nebo sem nekde neco nepochopil?prochaska píše:Nevím, jestli je žíhání hliníku podomácku dobrý nápadDá se tím dost podstatně srazit pevnost.
Já to pochopil naopak, že chce odstanit jen pnutí, ne tu pevnostRaS píše:to je prece duvod k zihani srazit pevnost, pripadne odstranit pnuti.. nebo sem nekde neco nepochopil?prochaska píše:Nevím, jestli je žíhání hliníku podomácku dobrý nápadDá se tím dost podstatně srazit pevnost.
Ono je to s hliníkem dost divné. U některých slitin ano, u některých ne. Ale obvykle tam bývá stárnutí, buď přirozené nebo umělé. A nesmí se to s tím stárnutím přehnat, protože pevnost roste jen určitou dobu a pak dalším stárnutím zase klesá (u některých slitin). Jestli jsem to dobře pochopil, tak je to děsná alchymiebobik píše:Já mám za to, že zíháním se pevnost duralu zvyšuje. Zhruba se dá říci, že tepelné operace neželezných kovů mají opačný účinek než u ocele.