prípravok na sústručenie sférickych povrchov

Odpovědět
mc

25. 12. 2010, 10:30

Neukameňujte ma, cesta k CNC bude pre mňa dlhá a tŕnistá. Najprv musím zvládnuť konvenčné obrábanie.
Také som si vyrobil pre Quantum D250x550 a napodiv ( som kancelárska krysa) funguje. Dal som to namiesto lunety, lebo nožovú hlavu som sa neodvážil rozoberať.
Je to podľa vzorov z Youtube a hlavný vzor inšpirácie bol výkres nájdený na http://www.projectsinmetal.com/

Obrázek
Uploaded with ImageShack.us
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

25. 12. 2010, 9:22

Takže to nejde posouvat spolu s příčným posuvem? Tedy to umí soustružit jen rádiusy, jejichž střed je v ose výrobku? Sice méně univerzální, ale zase více tuhé, než kdybys to dal až na místo nožového držáku. Pěkná práce.
Petr Spáčil
mc

26. 12. 2010, 7:41

Ďakujem za pochvalu, od manželky som sa nedočkal :-)

áno, je to obmedzené, vycentrované na hrot koníka. Plánujem, ale až sa odvážim raz dať dole priečny support, urobiť aj posuvný.
Teraz mi to súrilo, mal som "zákazku" na zopár matíc s guľatou hlavou a so vôbec rád, že to fungovalo. Tak som našiel asi najjednoduchšie riešenie umiestnenia.
Inak "zákazka" z rodiny, takže som peniaze nebral, a učil som sa na tom.
Najviac problémov som mal s čelným zápichom "klznej plochy", doteraz neviem aký nôž na to použiť. Mordoval som sa s upichovákom, vnútorným na zápichy, každý zavadzal držiakom noža. (zápich 5 mm priemeru 40mm).
peter1

26. 12. 2010, 8:26

..kamoš na ten zapich na tom pripravočku ti žiaden zapichovaci nôž netrebalo take niečo urobiš aj zo stranovym nožom dobre do špica nabrusenym a spravne nastaveným ..to je len odlachčovaci zapich a pri takych zapichoch sa netrap s nejakimi presnymi rozmermi a ani tvarom toho zapichu presnejšie tolerované zapichi sa robia na segerky alebo na tesniace gumički napriklad..
sustruh sv18 ,vrtačka
mc

26. 12. 2010, 4:39

Malo to byť takto - kruhová časť je zapustená do základne aby neviklala. Však ono som to ani nejako veľmi presne nezvládol, ale nevikle sa to.
Žiadny nôž sa mi tam nechcel vojsť, všetky držiakom zadierali o okraj zápichu a "ničiť" originál nôž som nechcel.

Obrázek
Uploaded with ImageShack.us
Naposledy upravil(a) mc dne 27. 12. 2010, 6:48, celkem upraveno 1 x.
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

26. 12. 2010, 8:18

Pokud jde o odmontování nožového (šikmého) suportu tak, aby bylo možné na příčné saně něco přišroubovat, tak se není třeba ničeho bát, stačí odšroubovat dvě matky viz foto a celý šikmý suport i s nožovým držákem vyndat ze středící díry. V kulaté T-drážce v příčném suportu zůstanou dva šrouby, a přes ně lze přimontovat jakékoliv alternativní zařízení, třeba i svěráček na frézování.

Na fotce je soustruh Optimum D320x920, ale myslím, že je to u všech soustruhů Optimum/Quantum principiálně stejné.
Přílohy
kde_odmontovat_sikmy_suport.jpg
Petr Spáčil
mc

27. 12. 2010, 6:50

Ďakujem za info, skúsim sa na to pozrieť. mám akurát obavy, či po spätnom namontovaní to bude osadené presne ako bolo (kolmo, v osi...), lebo pomerať to asi nebudem vedieť.
sidonie

27. 12. 2010, 8:02

mc píše:Ďakujem za info, skúsim sa na to pozrieť. mám akurát obavy, či po spätnom namontovaní to bude osadené presne ako bolo (kolmo, v osi...), lebo pomerať to asi nebudem vedieť.
Myslím, že jsou tam rysky, pokud by i ty rysky nebyli, dá se upnout kus materiálu a ten ručně osoustružit příčným suportem, poté změřit ideálně hodinkami (úchylkoměrem) pro hrubé nastavení by měla stačit posuvka. Podívej se do tématu jak se soustruží kužel MKIII, tuším, že tumlík tam nastavuje natočení příčného suportu laserem, to by bylo nejrychlejší a dostatečně přesné nastavení.
RaS

28. 12. 2010, 12:34

otazkou je jak moc přesně potřebuješ ten malej suport rovnoběžnej.. hrubé nastavení podle rysky máš hned a na většinu věcí asi i stačí případně vzít nějakou přesnou kulatinu a sjet ji hodinkami a ustavit to přesně je otázkou několika minut..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
mc

28. 12. 2010, 12:40

"Primeranú" presnosť. čiže žiadne milióntiny milimetra. Aj tak sa mi nikdy nedarí zrobiť presnejší rozmer ako na 0.1 mm, Alebo mám "chujovú" šubleru, lebo keď to odmeram 3x tak mám 3x iný výsledok. (digitálna). S klasickou tento problém nemám. Čiarky poriadne nevidím, takže mi to mozog "zaokrúhli" na desatiny a som spokojný. Mikrometre mám, ale strašne nerád ich používam. A ani som doteraz nerobil nič, čo by to vyžadovalo.

Sústruh je zatiaľ v stave ako som ho kúpil, ani otáčky som nemenil, lebo som lenivý prehadzovať remene. Asi preto sa mi nechce rozoberať ten suport.
Až budem potrebovať stranové oblúky, tak to možno rozoberiem, prakticky mi stačí urobiť novú základňu a zbytok sa dá použiť - ak výškovo bude sedieť.

Zatiaľ je to stále iba hobby a relax. Neviem si predstaviť, že by som sa mal niečim podobným živiť - odkiaľ zákazky a tak...
jova
Kontaktovat uživatele:

14. 1. 2011, 1:12

prípravok na sústručenie sférickych povrchov

Tak tohle video je přesně o tom "přípravku" :D

http://www.youtube.com/watch?v=7EnERnbr ... re=related
Odpovědět

Zpět na „výrobky a obrobky“