TR 16x1,5
Rád bych osadil frézku asist novým šroubem osu Y. Původní je 16x1,5 L a nějak nemůže najít včetně bronz. matice. Nevíte náhodou někdo na koho se obrátit, kde sehnat? V horším případě tam dam 16x4P, ale nevím co to udělá při frézování. Aby se to silou frézování samovolně nepohybovalo. Jedu nadále kličkama. I když bych raději dal levý, nikdo neví co to udělá se zvykem opačného točení kličkou. 

- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Pravý šroub bych tam nedával, protože z toho zmagoříš, když budeš točit obráceně než na ose X. Jiné stoupání by vyžadovalo udělat nový nonius, a samozřemě že s větším stoupáním ztratíš na přesnosti polohování. Že by to ale nebylo dostatečně samosvorné, toho bych se nebál.
Myslím, že sehnat trapéz 16x1.5, a navíc levý, nebude lehké. Snad by byla šance od někoho, kdo podobnou mašinku přestavěl na CNC a dal tam kuličkové šrouby.
Snad by to šlo i vyrobit, přemýšlím jestli Ti to mám nabídnout
Ale proč to nezkusit, nabízím cenu 1800 Kč za komplet šroub s obrobeným koncem a mosaznou matici, včetně poštovného.
Myslím, že sehnat trapéz 16x1.5, a navíc levý, nebude lehké. Snad by byla šance od někoho, kdo podobnou mašinku přestavěl na CNC a dal tam kuličkové šrouby.
Snad by to šlo i vyrobit, přemýšlím jestli Ti to mám nabídnout

Petr Spáčil
Což o to, ty konce jsem schopen si udělat dle svého, ale pak ta cena toho šroubu cca 450mm včetně matice, nevím nevím. 

- tumlik
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Dal bych zas levý závit když jseš na to jednou zvyklej tak to neměň, matici bronzovou. Pokud by ses nedomluvil s Krutorem (nechci kazit kšeftpotraviny píše:Rád bych osadil frézku asist novým šroubem osu Y. Původní je 16x1,5 L a nějak nemůže najít včetně bronz. matice. Nevíte náhodou někdo na koho se obrátit, kde sehnat? V horším případě tam dam 16x4P, ale nevím co to udělá při frézování. Aby se to silou frézování samovolně nepohybovalo. Jedu nadále kličkama. I když bych raději dal levý, nikdo neví co to udělá se zvykem opačného točení kličkou.

Myslím, že ani stoupání 2mm pokud by 1,5mm nešlo by se dalo použít a nonius se dá udělat jakej chceš

http://www.tumlikovo.cz/
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
Popularizační web nástrojařství a kovoobrábění
S noniusem si poradím to není zas takový jumšt, vždyť víš, mám na to takový seper ozubený kola k dělení.tumlik píše:Dal bych zas levý závit když jseš na to jednou zvyklej tak to neměň, matici bronzovou. Pokud by ses nedomluvil s Krutorem (nechci kazit kšeftpotraviny píše:Rád bych osadil frézku asist novým šroubem osu Y. Původní je 16x1,5 L a nějak nemůže najít včetně bronz. matice. Nevíte náhodou někdo na koho se obrátit, kde sehnat? V horším případě tam dam 16x4P, ale nevím co to udělá při frézování. Aby se to silou frézování samovolně nepohybovalo. Jedu nadále kličkama. I když bych raději dal levý, nikdo neví co to udělá se zvykem opačného točení kličkou.), tak já můžu z vlastní zkušenosti doporučit FERDU. Práce 1A a takový stoupání umí určitě vyválcovat, povrch je jak z brusky protože to dělá s láskou k práci a s materiálem se doslova mazlí
![]()
Myslím, že ani stoupání 2mm pokud by 1,5mm nešlo by se dalo použít a nonius se dá udělat jakej chceš

No musím s tím něco udělat, mám to rozhozený a šroub křivý jako prase, lítá mi tam 1mm a v natici značná vůle a sevření matice nepomáhá. Tím je pouze větší tření a v ose stejně vůle. Počítám že je na vině hlavně matice. Po sevření matice vzniká doslova ovál. Po sevření té matice jde v určitém bodě ztuha točit, myslím že to bude i tou křivou záv.tyčí. Prostě KO.
Zkoušl jsem kontaktovat FERDU a zatím je to u ledu a tak jsem něco polaboroval a stačila by mi pro začátek jen ta matice z bronzu, ale kde vzít a nekrást. Pokud by někdo věděl jak na matici TR16/1,5 nákres bych poslal. Ta původní je navíc pouze 15mm široká a dumám o matici alespoň 30mm.
no vzhledem k tomu že takovej zavitník asi neseženeš neboť to není nic běžného tak zbejvá řezat a to by asi neměl bejt problém sehnat někoho kdo disponuje takovým pidi vnitřním nožempotraviny píše:Zkoušl jsem kontaktovat FERDU a zatím je to u ledu a tak jsem něco polaboroval a stačila by mi pro začátek jen ta matice z bronzu, ale kde vzít a nekrást. Pokud by někdo věděl jak na matici TR16/1,5 nákres bych poslal. Ta původní je navíc pouze 15mm široká a dumám o matici alespoň 30mm.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Jó domluvám se s FREDOU,
ale jen tak na okraj, dá se někde sehnat do budoucna takovej malej vnitřní závitník pro TR.

což o to malý trapézový závitník koupíš běžně i třeba 10x2, ale 16x1,5 prostě není v normální řadě závitníku to je atyp.. běžnej dostupnej je až 16x4, někdo má i 16x3 ale podle mě nic s menším stoupáním neseženeš.. pokud to teda nebude dělat někdo na zakázku...potraviny píše:Jó domluvám se s FREDOU,ale jen tak na okraj, dá se někde sehnat do budoucna takovej malej vnitřní závitník pro TR.
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
Počkej, myslel jsem sehnat kudlu pro vnitřní TR, což by měl mít břit úhel 30 stupnů a možnost ho narvat do díry alespoň 13mm Samotný závitník nechci.
- Kilovolt
- Sponzor fora
vyrábí se taková,nebo si ji člověk musí vybrousit-kámoš si na mě vymyslel 2mm vnitřní trapéz 

Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
Tak mi ho vybruš z radecaKilovolt píše:vyrábí se taková,nebo si ji člověk musí vybrousit-kámoš si na mě vymyslel 2mm vnitřní trapéz