Měnič Siemens Micromaster 440 provozovaný na DC

QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2011, 4:42

Je možné provozovat měnič Siemens Micromaster 440 na stejnosměrný proud? To znamená připojením stejnosměrného proudu přímo na svorky stejnosměrného meziobvodu (vstupní usměrňovač by zůstal nevyužitý). V manuálu jsem takové zapojení nenašel. Pokud je to možné, je nějak omezená spodní hranice vstupního DC napětí. Například .......... můžu MM440 napájet ze zdroje 70V DC a pohánět z něj 3f motor pro napětí 48V AC ?
.xxx.

11. 1. 2011, 5:40

no ono to funguje tak, ze menic napajis jmenovitym AC vstupnim napetim (1 ci 3 fazove), nebo - umoznuje li to menic, tak adekvatnim DC (odpovidajicimu usmernenemu (AC v danem rozsahu jaky dovoluje vyrobce)

... rozsah napeti na vystupu pak menis primo v nastaveni menice, a to v rozsahu, v jakem to menic dovoluje - mnohdy je to nastavitelne od 0 po max.

' samozrejme, pokud to menic umoznuje, tak muzes vypnout kontrolu podpeti a pak se treba dostanes se vstupnim napetim o neco nize - ale pochybuju ze se napr. z 540V DC dostanes na in 48V DC to je podle me utopie
QNX
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2011, 7:21

Předpokládám, že podpětí to měří jako napětí na meziobvodu. Pokud to tak je, tak měnič nepozná, jestli ho napájím AC jak je běžní, nebo DC do meziobvodu? Pak je asi nesmyslné omezení Input 47-63 Hz, ne? Měniči by pak neměla vadit ani jiná frekvence, usměrňovač si s ní přece poradí.
MM440 může nastavit výstupní napětí od 0V, tak to je v pohodě.
Spodní limit podpětí neznám, jediné co jsem našel je parametr P0210 "Napájecí napětí měniče" a tam je uvedeno 0-1000v (ale v hranaté závorce je napsáno 240 nebo 400V).
Mám to chápat tak, že můžu nastavit napájecí napětí měniče na jaké chci? Samozřejmě nečekám, že měnič bude pracovat od 0V, ale třeba těch 70V už mu bude stačit?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

11. 1. 2011, 10:23

jeste dodam ze vetsinou ty menice maji definovane vystupni napeti jako 0-Uvstupni, tedy neumi zvysovat
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pajda

11. 1. 2011, 10:29

Takhle..

silovému obvodu (usměrňovač - DC meziobvod - střídač/PWM regulátor) ať už u frekv. měniče, nebo u regulátoru otáček DC motoru je celkem jedno jakým napětím co do velikosti jej napájíme (prakticky je dolní mez cca 15V pro budič kvůli dostatečnému otevření výkonových tranzistorů střídače).

Je ale dobré si uvědomit, že jak FM, tak DC regulátor mají i řídící elektroniku, pro kterou je potřeba vytvořit stabilizované napětí (5V, 3,3V apod.) ideálně galvanicky oddělené od silové části měniče (řídící elektronika se silovou pak komunikuje přes optočleny). Tzn. Kdyby mělo fungovat napájení měniče z pouze DC meziobvodu, tak v něm nutně musí být spínaný zdroj (to je dnes již časté řešení). Ale i kdyby tam spínaný zdroj byl, tak ten sám o sobě většinou funguje až tak od 70V. Mimochodem všechny "rozumné" frekvenční měniče si nízké napětí v DC meziobvodu hlídají (a většinou to nejde ovlivnit) jak spodní mez, která bývá cca 150V pro 1.f napájený měnič, tak samozřejmě i horní mez.

Zároveň bych se vůbec nedivil, kdyby tam MM440 (ten už ostatně něco pamatuje) měl ještě pouze obyč. trafo, což by pak logicky toto řešení úplně znemožnilo.

čili jedna věc je od jakého napětí ožije (to by mohlo být těch cca 70V) a druhá od jakého napětí přestane hlásit chybový stav.
.xxx.

11. 1. 2011, 10:44

ps. jeste je treba si uvedomot - ze plati P=UxI , kde Imax je dam menicem napr. 3f - 380V / 0.75KW ma Imax na vystupu rekneme 2.3A - takze 48AC x 2.3A = pouze 110W na vystupu
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 12:20

Jasně, počítám s tím, že to bude snižující měnič a také s omezením výkonu. Normální trafo pro napájení řídicí elektroniky v MM440 být nemůže. Našel jsem u Siemense dokument popisující napájení jednoho měniče ze sítě a druhý je na něj pověšený pouze propojením stejnosměrných meziobvodů. Takže běží pouze na DC. Otázkou zůstává od jakého napětí měnič naběhne a jak má ošetřené hlídání podpětí. To asi budu muset změřit.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 12:24

daleko sofistikovanejsi menice se pouzivaji na fotovoltaiku ty jsou schopne i prifazovani na sit, zajimalo by me jak je tohle resene
pajda

12. 1. 2011, 2:14

no sofistikovanější... jestli ti připadá jako sofistikované řešení otočit měnič střídačem k síti, tak to potom jo.. :wink: protože jinak se se hardwarově vůbec v ničem neliší. Tedy samozřejmě tím myslím ty větší měniče, které nemají funkci zvyšování napětí - ostatně proč taky, když není problém zapojit dostatečný počet 24 Voltových FV článků do série na napětí min 400V(1.f), resp. 600V(3.f). Navíc díky vyššímu napětí v kabeláži od FV článků k měniči dochází k nižším ztrátám.

U těch mrňavých 1.fázových, kde se logicky nepočítá se zapojením většího počtu článků, tj. nedosáhneme v sérii aspoň těch 400V pro přímý provoz, pak samozřejmě uvnitř musí být buď zvyšující DC/DC měnič, nebo zvyšující spínaný zdroj (ten poskytuje navíc i galvanické oddělení).

opět je zde otázka, kde vzít napájení pro řídící elektroniku... V podstatě se logicky musí vzít ze sítě (tedy u síťových FV měničů), což také není žádný problém, prostě se paralelně vedle střídače vloží opět buď trafo, nebo malý neřízený usměrňovač a spín. zdroj.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 5:26

jo a kdyz otocis obyc menic a pripojis k siti a bude mit 50.1Hz a sit 50Hz??
jak to nafazujes

beznej motor/generator ti sit spomali kdyz se bude snazit bejt moc rychlej
kdezto ten menic bude tlacit konstantni kmitocet takze se po urcity chvili proste musi dostat do protifaze a 800V proti sobe...
fotovoltaicky menice prave maji sledovani kmitoctu site a tlaci se to hadam fazovym posunem proti ni ale kmitocty musi perfektne sedet
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 6:49

Moje měniče ve FV systému nejsou napájené ze sítě, ale z DC vstupu. Elektronika funguje i bez sítě (když je dost světla), jenom je odpojená silovka ........ a ta se odpojí i při podpětí, přepětí frekvenci a impedanci mimo normu :(
Přifázování snad není problém, vždyť si ten měnič může tu sinusovku ochmatat a tu svojí posunout podle ní, ne? (ale navrhovat bych to nechtěl. Problém to není pouze pro nás teoretiky :-)
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 6:51

ne kazdej motorovej menic umi ochmatat sit
nektery maji funkci ze se umi prifazovat na roztoceny motor, mozna by to slo pouzit
Kilovolt
Sponzor fora

12. 1. 2011, 7:10

Zkusím to vzít popořadě :D mm440 trafo (aspoň ne na 50Hz) nemá a dle výrobce : Napájení / Výkon: 1x200 ÷ 240V±10% / 0,12 ÷ 3 kW a stejnosměrem to pujde napájet.Invertor na fotovoltaické elektrárně potřebuje napětí zvenčí-ze sítě-bez něj se nepřifázuje.A nakonec TG (turbogenerátor) se fázuje tak,že se musí srovnat napětí nabuzením a generátor se nemá točit rychlejc ,než síť tj síť generátor "popožene" na synchronní otáčky-je to menší náraz,než když ho síť zbrzdí.Byl jsem přítomen fázování 60MW TG a dotyčnému se povedlo sepnout spínač pozdějc (normálně se fázuje 5min před celou na synchronoskopu-todle šlo po celý) a byla to šupa,až se otřásla strojovna. :D
Elektrika je potvora-nejni vidět a kope jak divoká mula.
"Učíme se po celý život. Až na školní léta" - Gabriel Laub
pajda

12. 1. 2011, 7:56

byl jsem nepochopen = blbě jsem to napsal :) Samozřejmě běžný motorový měnič není možné pro toto použít (ikdyž ty hodně velké motorové měniče s řízeným usměrňovačem na vstupu - tj. mají vlastně střídač na obou stranách rekuperovat umí).

Já to myslel tak, že vlastní střídač je zapojený součástkově a obvodově jak ve FV měniči tak motorovém měniči obecně úplně stejně, tj. jsou tam stejné tranzistory, stejné budiče... Liší se prakticky pouze v řídícím algoritmu a logicky jak píšeš té zpětné vazbě, kterou si musí umět "změřit síť", aby se přifázoval.
QNX
Kontaktovat uživatele:

12. 1. 2011, 8:17

Já nechci MM440 připojovat obráceně (fázovat ho na síť), já ho chci použít bez sítě. Proto to DC napájení. Jenom nevím, jaké jsou meze napětí na meziobvodu. Určitě to není pouze 200 ÷ 240V±10%. Někde jsem našel, že maximální napětí na meziobvodu je 1000V. Také jsem našel, že při výpadku sítě (to je asi podpětí na meziobvodu?) může využít generátorovou funkci motoru (snižuje mu otáčky) a tím si dobíjí meziobvod, aby zabránil okamžitému výpadku. Je to ochrana proti krátkému poklesu napětí (výpadku sítě) ..........ale nevím, kde je spodní hranice napětí při které se úplně vypne.
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“