Mn80

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Jirkas4

16. 1. 2011, 6:15

Ahoi,
mám nabídku na soustruh Mn80 za 10 000Kč, asi se to vyplatí co?Chybí na něm ale univerzálka a příruba.Myslíte že se to dá sehnat?
sidonie

16. 1. 2011, 6:35

Univerzálka určitě a přírubu si někde necháš nahrubo vyrobit. Po namontování na vřeteno si přírubu přímo na stroji přizpůsobíš pro upnutí tvého sklíčidla.
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2011, 7:28

Sidonie promin, tve rady jsou dobre. ALE: mas MN80, leta na ni pracujes, vis o ni vse?
Za 10t. je to vyborny kup, pokud nema zlomeny loze. Dobrou a funkcni jen blazen za ty penize prodava.
Byl to mlada leta muj muj sen a stal se realitou. Total generalka, kamaradi z fabrik taky pomohli pred 30ti lety.
Udelala me a udelala Gravos, nikdy na ni nedam dopustit. Byl to muj treti soustruh, mam ho rad, nikdy me nezklamal
a nikdy ho neprodam. Pamatuji, kdy jsem po "revoluci" jezdil do Celakovic a "vyskemraval" v regalech zbytek prislusenstvi.
Rodi se nam tu novy pupak, brouk pytlik. Vsude byl, vsechno videl, vsemu rozumi. Promin.
To je asi ten rozpor. My, co o tom trosku vime, radsi uz skoro nepisem, abychom se nespletli a nemuseli se hadat.
Mladi vedi vse. a to je dobre. Maji sanci to zkusit.
Ferrit

16. 1. 2011, 7:53

Strašné --- uražená ješitnost nebo pánský klimax? Nebo mi něco uniklo?
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
motorovy

16. 1. 2011, 7:57

Mirek-Gravos píše:Sidonie promin, tve rady jsou dobre. ALE: mas MN80, leta na ni pracujes, vis o ni vse?
Za 10t. je to vyborny kup, pokud nema zlomeny loze. Dobrou a funkcni jen blazen za ty penize prodava.
Byl to mlada leta muj muj sen a stal se realitou. Total generalka, kamaradi z fabrik taky pomohli pred 30ti lety.
Udelala me a udelala Gravos, nikdy na ni nedam dopustit. Byl to muj treti soustruh, mam ho rad, nikdy me nezklamal
a nikdy ho neprodam. Pamatuji, kdy jsem po "revoluci" jezdil do Celakovic a "vyskemraval" v regalech zbytek prislusenstvi.
Rodi se nam tu novy pupak, brouk pytlik. Vsude byl, vsechno videl, vsemu rozumi. Promin.
To je asi ten rozpor. My, co o tom trosku vime, radsi uz skoro nepisem, abychom se nespletli a nemuseli se hadat.
namiesto rozdúchavania vášní by som skôr od majiteľa, čo na ňom roky pracuje a vie o ňom všetko čakal rady na čo si dať pozor pri kúpe. napr. či tie zlomené lože vidieť hneď, alebo s tým treba pohnúť a pod. :wink:
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2011, 8:00

Mirek-Gravos píše:Rodi se nam tu novy pupak, brouk pytlik. Vsude byl, vsechno videl, vsemu rozumi. Promin.
Mirku, Ty máš dneska nějakou rýpavou, ne? Do mě ses tuším opřel v tématu "Stará dobrá klasika", že se musím za každou cenu ke všemu vyjádřit, a teď jsi naprosto zbytečně napadl Sidonia, že si hraje na všeználka. Ale on jen napsal, že není problém sehnat univerzálku, a poradil jak vyrobit přesnou přírubu, což na zmiňované MN80 chybí. Proti tomu snad nelze nic mít, ne?

A myslím, že to poslední, co bysme tu potřebovali, je válka "staří" x "mladí", kterou bys svým příspěvkem mohl vyvolat. Měli jsme tu Windows x Linux, Mach x EMC, ale tohle, to by teda bylo něco :D
Petr Spáčil
Mirek-Gravos
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2011, 8:18

Tak s pokorou. Uz to tu zije. Nikoho jsem se nechtel dotknout, Samo ze se priruba nemusi delat a da se koupit. 80ka univerzala taky a hned obe jsou potreba
(3ka i 4ka). Ten generacni problem tu asi bude. Forum nebylo a ja si musel vse vybojovat sam, nevyucenec, samouk. Rad poradim a pomuzu, a jako se nesnesu s klukem (synem) tak mam problem i tady. Robokop me zna dobre a mozna se do diskuze zapoji.

Zlomene loze se pozna, kamaradovi se MNa na voziku v zatacce prevrhla a prerazil. Tim navazuji na tema creepu. Budto to je cele a rovne a nebo se to prerazi.
Ale to si jen myslim, nic netvrdim.
Tak se omlouvam.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2011, 8:25

treba je to vcasne upozorneni pro Sidonie, nedavno jsem tu komentoval jeden prispevek kterej skutecne zavanel pupakovinou
je moc dobre kdyz tu jsou lidi kteri se snazi poradit a pomoc ale melo by se vychazet z faktu a domenky a uvahy uvest jako domenky a uvahy

Sidonie:
prosim komentare jen overene nebo oznacene nebo formulovane tak ze se jedna o domenku jak by to mohlo jit
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
sidonie

16. 1. 2011, 9:35

Omlouvám se za svoji velkou neznalost, máte pravdu MN 80 nevlastním, rád bych, ale nemám. Svoje poznatky s vytočením příruby přímo na stroji mám z mnou a otcem repasovaného volmana, kterého jsme vytáhly ze šrotu když mě bylo osum let, asi se od té doby svět změnil a na soustruhu už příruba pro danou univerzálu upravit nejde. Máte pravdu, občas poradím rychle a neuváženě, ale jen na základě v tu dobu dostupných informací a mých předešlých zkušeností s řešením podobných věcí. Člověk se nestačí někdy divit co se kolem děje, vysloveně nesnáším, když mi někdo nutí jednu jedinou, zaručeně správnou cestu a proto milerád nabídnu minimálně jednu alternativu na výběr. Velmi rád se zapojuji do diskuzí, poslední dobou je to moje jediná možnost studia a prohloubení povědomí o určitých věcech, pokud tu někomu překážím, myslím, že má možnost si mě dát do nepřátel a pokud jsem pochopil systém správně, tak po této volbě budou mé příspěvky ignorovány na takto upraveném profilu. Pokud jsem ale natolik nežádoucí osoba, jistě jsou i jiné možnosti.
soustružník

16. 1. 2011, 10:30

Možná píchnu do vosího hnízda a rovnou podotýkám, že o MN 80 rozhodně nevím vše. Jen chci napsat, že asi před rokem jsme v práci na Mn 80 kupovali nové sklíčidlo a chtěli jsme i přírubu. Bohužel z několika oslovených firem dodávajících nástroje nám byli schopni dodat jedině neopracovaný odlitek od firmy Röhm. Nakonec jsem ji dělal sám na jiném soustruhu. Také přesné obrobení dosedací plochy příruby pod sklíčidlo přímo na stroji na kterém bude používána pokládám za naprostou samozřejmost.
prochaska
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

16. 1. 2011, 10:43

Úmyslně se vyhnu metaproblémům :D a rovnou přejdu k těm přírubám: že se příruba přetáčí na stroji pro který je určena jsem vždycky považoval za běžnou praxi, ale jak je to u CNC soustruhů (myslím profi)? Stejně nebo jsou plně zaměnitelné mezi stroji?
Aleš Procháska
martinodipraga

17. 1. 2011, 12:56

Příruby na MN80 vyrábí Tumlík (i když se určitě musí srovnat na stroji na kterém budou pracovat) a ví o MN80sátkách určítě hodně protože jí kompet renovoval,jinak stačí podívat na jeho stránky Tumlíkovo,jinak za 10000 bych jí možné vzal i s tím prasklým ložem který mám doma.

Martin
Naposledy upravil(a) martinodipraga dne 17. 1. 2011, 10:44, celkem upraveno 1 x.
sidonie

17. 1. 2011, 8:48

Všimnul jsem si nabídky stolu od MN 80 http://aukro.cz/item1415439523_stul_od_ ... _mn80.html
gnat
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2011, 10:32

Kdybys jí za těch 10kKč nechtěl, tak dej vědět, skáču do auta a jedu hned pro ní, i kdyby to mělo být přes celou republiku.
SABLE-2015
MJ
Kontaktovat uživatele:

17. 1. 2011, 11:33

prochaska píše:Úmyslně se vyhnu metaproblémům :D a rovnou přejdu k těm přírubám: že se příruba přetáčí na stroji pro který je určena jsem vždycky považoval za běžnou praxi, ale jak je to u CNC soustruhů (myslím profi)? Stejně nebo jsou plně zaměnitelné mezi stroji?
Dobrý den,
u CNC produkčních soustruhů s kuželem DIN 55026 a se silovými sklíčidly se vyrábí už nahotovo. Příruby jsou pak ocelové, kvůli zatížení.
Máme je v katalogu část 2 : http://www.zjp.cz/cz/sortiment/text.html
Jsou zaměnitelné mezi stroji i sklíčidly různých výrobců (pochopitelně pokud jsou ve stejné normě a velikosti)
Dá se říct že 95% CNC produkčních soustruhů se silovým sklíčidlem má normu kuželu DIN55026, ale vím i strojích kde je DIN 55027 Bajonet - to však není běžné řešení.. s mezipřírubami je to pak složitější.
Co se týče přírub na klasická sklíčidla, tak na nové mašiny máme mezipříruby vyrobené komplet nahotovo nebo hotové s přídavkem na přetočení nebo polotovary.

MJ
ZJP, s.r.o. - tech support
www.zjp.cz
[b]Upínací technika BISON
Tvrdokovové nástroje[/b]
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“