Ahojte,
som tu novy, teda citam to tu uz asi pol roka, ale este som sa aktivne nezucastnoval. Isty cas som rozmyslal o kupe CNC z Ciny (OK, poznam vsetky uskalia tejto cesty, cital som o skusenostiach aj na americkych forach), ale ked som sa stretol s kamaratom a povedal som mu, ze definitivne chcem tento rok mat vlastne CNC, tak mi rovno navrhol aby sme ho postavili... On je strojar, ja som informatik a som dost zabehany aj v strojarskych otazkach, a co neviem si viem rychlo nastudovat. Som obklopeny kopou kamaratov a znamych z roznych oblasti strojariny aj elektroniky, takze by nemal byt problrm to dat dokopy svojpomocne.
O co mi ide...
Potreboval by som poradit ake komponenty pouzit na ten stroj a kolko ten material asi vyjde, nejake indicie uz mam, ale necham si ich zatial pre seba aby som neovplyvnoval. Rozpocet na samotne kupovane hotove komponenty by som obmedzil tak na 2000E mozno 3000E. Rasej priplatim ak sa to naozaj oplati.
Ak sa vam vidi, ze niekto nieco take uz robil, dajte link, nech sa nieco poducim od druhych...
tu je strucny suhrn:
Opracovavat by to malo hlavne drevo a plasty, ale nebranime sa makkym kovom.
Pracovna plocha 800x1200mm (moze sa mierne upravit, ak by to bolo vhodne)
Pracovna vyska 150mm (menej asi nie)
rychlost cca 5m/min ? alebo kolko bude s danou konstrukciou mozne
presnost <0.1mm alebo <0.05mm to by bol ideal
opakovatelnost <0.05mm
Konstrukcia portalova
Ram zvarane zelezo, hruby ram dokola stroja, aky material by ste odporucili?
kolajnice pre portal by boli bud na urovni stola, alebo navrchu tej konstrukcie,
aby bol portal nizsi/lahsi.
bude to bez pevnej pracovnej plochy,
resp. odnimatelna a vymenna za dosku s pripravkami
pre moznost upnutia vyssich obrobkov popod stol (toto budeme urcite potrebovat)
Portal Hlinik/dural, pripadne zelezo? (co bude lepsie?)
Linearne vedenie X 1500mm kolajnica
Linearne vedenie Y 1000mm kolajnica
Linearne vedenie Z 300(400)mm kolajnica (ake? HIWIN, 16mm, 20mm, 30mm?)
pohony XYZ gulickove sroby, predpnute matice
Serva 2x na osi X, po jednom na Y,Z
Aky vykon a parametre? (staci slabsie na X, ked je zdvojene?)
na Z treba podopriet tazsie vreteno plynovou strunou?
elektronika ? (rad by som bol ak by to slo napojit na NB)
asi nieco hotove, alebo jednoducho poskladatelne z komponentov
Vreteno nieco menej hlucne ale silne (na vacsie zabery v dreve) toto nemusi vojst do rozpoctu, co som uviedol.
Mozno tie cinske vodou, ci vzduchom chladene
(ak sa vymenia loziska nie je to vraj najhorsie)
asi nie klasicku frezku, tie vrestia ako dive.
Snazil som sa pozistovat ceny komponentov a mne to vychadza, ze do 2000E bez vretena by sa to dalo dostat s celkom slusnymi komponentami, dalsich 1000E ci tak by slo asi do materialov na ram a veci okolo toho, co vy na to.
Dik,
Adrian
Pomoc pri kalkulacii a navrhu CNC
- Krutor
- Sponzor fora
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj, bohužel za více než dva roky, co toto fórum sleduji, jsem nezaznamenal, že by někdo na podobně komplexní dotaz dostal také komplexní odpověď. Protože Ty po nás chceš v podstatě návrh profi CNC portálky, a to se nedá nacpat do pár příspěvků, a zadarmo to nikdo fundovaný také neudělá. My tu řešíme většinou spíš jenom dílčí problémy.
Nicméně myslím, že pokud se při takto relativně velké frézce a kvalitních komponentech chceš vejít do 3000 EUR, budeš muset strávit hóóódně času na e-bay atd. No a samozřejmě ta cena vyžaduje, aby se všichni Tví kamarádi, co Ti budou pomáhat, vzdali nároku na finanční odměnu
Hodně stěstí.
Nicméně myslím, že pokud se při takto relativně velké frézce a kvalitních komponentech chceš vejít do 3000 EUR, budeš muset strávit hóóódně času na e-bay atd. No a samozřejmě ta cena vyžaduje, aby se všichni Tví kamarádi, co Ti budou pomáhat, vzdali nároku na finanční odměnu

Petr Spáčil
- garulus
- Kontaktovat uživatele:
Nenechaj sa zastrašiť
určite si zaregistroval toto vlákno: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=6239
Mňa celkom inšpiroval tento typek (odporúčam pozrieť všetky jeho videa)
http://www.youtube.com/user/Marcelmx3
Je pravda že máš veľa otázok, ale keď zaukoluješ aj svojich známych, tak to musí isť.
V mojom okolí nikoho CNC nezaujíma.

určite si zaregistroval toto vlákno: http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?f=15&t=6239
Mňa celkom inšpiroval tento typek (odporúčam pozrieť všetky jeho videa)
http://www.youtube.com/user/Marcelmx3
Je pravda že máš veľa otázok, ale keď zaukoluješ aj svojich známych, tak to musí isť.

V mojom okolí nikoho CNC nezaujíma.

Dik za reakcie,
asi som toho vyklopil prilis vela naraz. To je este pozostatok euforie z toho rozhodnutia stavat
, asi to poznate tiez.
Na americkom fore radili (nie mne, ale podobnym zaujemcom o stavanie CNC), ze treba dopredu premysliet ake to bude a na co sa to bude pouzivat a podla toho volit komponenty... do leta by som chcel mat jasno ako to bude vyzerat a mozno mat nakupene sucasti. (na sucasti by sme vyhradili spolu tych cca 3000E) A v lete to skusime porobit. Nastastie mam dokola dost kamaratov a znamych, co helfnu s niektorymi strojarskymi vecami, co sami nespravime. Vacsinou za babku, ci za nejaku protisluzbu, takze tam usetrime. Vlastne aj svokor je strojar a robi aj sucasti do prudovych motorov v tisicinach, to sa moze hodit
. Kamarat, co to so mnou bude robit uz pred par rokmi robil 3d kopirovaciu frezku na drevo so stolom asi 1,5x2 metre a fungovalo to na vysokej urovni (presnost do dvoch-troch desatin), CNC by nema\lo byt o moc komplikovanejsie po mechanickej stranke.
Takze teraz to zostrucnim, pre zaciatok co sa tyka konstrukcie... Ked budem mat jasnejsie, tak skusim nakreslit a dat sem na posudenie.
Ram by bol z ocele, rozmer priblizne 1400x1000, zvarana konstrukcia, stacil by napriklad profil 50x40x4, na dlhsich stranach navarene plochace a do nich zafrezovane lineary? Ale predpokladam, ze by to chcelo asi nieco silnejsie na 1400mm aby sa to neprehlo? Viem, ze to zavisi aj od vahy portalu, mohli by sme portal pozvarat zo zeleza, alebo vyrobit z hlinika (srobovat, ci zvarat), vacsinou som tu videl hlinik. Je to len pre jednosuchost, ci je to vyhodnejsie usetrit vahu?
Garulus, dik za linky, uz som dost presiel hlavne a CNC-zone akle tu som sa este neprehrabal v starych diskusiach az tak hlboko. Kazdy link na nieco, co suvisi je super.
Skor hladam inspiraciu a mozno nejake varovania abu som sa nedopustil chyb, co ini nadsenci ako ja porobili uz predo mnou. Ak niekto nieco podobne uz staval a su tu o tom nejake diskusie, alebo linky na firmy, co nieco take predavaju, ci vyrabaju.
Myslite, ze do 3000E sa so sucastami nedostanem cez standardny nakup? Co asi mozem za tych 3000E ocakavat ak nechcem sledovat ebay (asi nemam na to tolko casu)?
Dik este raz.
Adrian
asi som toho vyklopil prilis vela naraz. To je este pozostatok euforie z toho rozhodnutia stavat

Na americkom fore radili (nie mne, ale podobnym zaujemcom o stavanie CNC), ze treba dopredu premysliet ake to bude a na co sa to bude pouzivat a podla toho volit komponenty... do leta by som chcel mat jasno ako to bude vyzerat a mozno mat nakupene sucasti. (na sucasti by sme vyhradili spolu tych cca 3000E) A v lete to skusime porobit. Nastastie mam dokola dost kamaratov a znamych, co helfnu s niektorymi strojarskymi vecami, co sami nespravime. Vacsinou za babku, ci za nejaku protisluzbu, takze tam usetrime. Vlastne aj svokor je strojar a robi aj sucasti do prudovych motorov v tisicinach, to sa moze hodit

Takze teraz to zostrucnim, pre zaciatok co sa tyka konstrukcie... Ked budem mat jasnejsie, tak skusim nakreslit a dat sem na posudenie.
Ram by bol z ocele, rozmer priblizne 1400x1000, zvarana konstrukcia, stacil by napriklad profil 50x40x4, na dlhsich stranach navarene plochace a do nich zafrezovane lineary? Ale predpokladam, ze by to chcelo asi nieco silnejsie na 1400mm aby sa to neprehlo? Viem, ze to zavisi aj od vahy portalu, mohli by sme portal pozvarat zo zeleza, alebo vyrobit z hlinika (srobovat, ci zvarat), vacsinou som tu videl hlinik. Je to len pre jednosuchost, ci je to vyhodnejsie usetrit vahu?
Garulus, dik za linky, uz som dost presiel hlavne a CNC-zone akle tu som sa este neprehrabal v starych diskusiach az tak hlboko. Kazdy link na nieco, co suvisi je super.
Skor hladam inspiraciu a mozno nejake varovania abu som sa nedopustil chyb, co ini nadsenci ako ja porobili uz predo mnou. Ak niekto nieco podobne uz staval a su tu o tom nejake diskusie, alebo linky na firmy, co nieco take predavaju, ci vyrabaju.
Myslite, ze do 3000E sa so sucastami nedostanem cez standardny nakup? Co asi mozem za tych 3000E ocakavat ak nechcem sledovat ebay (asi nemam na to tolko casu)?
Dik este raz.
Adrian
Adrian