Optická vlákna

Pravidla fóra
toto forum vyzaduje schvaleni prispevku moderatorem
QNX
Kontaktovat uživatele:

26. 1. 2011, 8:49

Potřeboval bych cca 100m optického vlákna, nebo i kratší svazek (potřebuju kusy 0,3-1,5m) s větším počtem vláken. Požadavky na kvalitu minimální, má to sloužit pouze jako světlovod (žádný přenos dat). Neválí se to doma někomu? Nebo nějaký nápad kde to za rozumné peníze pořídit?
ferguson

26. 1. 2011, 9:09

mam taky docela debilny napad, ale keby si behol do rybarskych potrieb a kupil silon? a ten si nastrihal na potrebnu dlzku a v potrebnom mnozstve? mohlo by to vyjst docela lacno.
RaS

26. 1. 2011, 9:26

optiku už ani cikáni nekradou :)
zkus nějakou firmu co pokládá optiku v tvém okolí.. ale 100m odřezek je celkem dost..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Ferrit

26. 1. 2011, 10:47

QNX píše:Potřeboval bych cca 100m optického vlákna, nebo i kratší svazek (potřebuju kusy 0,3-1,5m) s větším počtem vláken. Požadavky na kvalitu minimální, má to sloužit pouze jako světlovod (žádný přenos dat). Neválí se to doma někomu? Nebo nějaký nápad kde to za rozumné peníze pořídit?
I světlovod pro světlo má svůj útlum a na 100m už bude značný. Použití nahrážek jako je silon patří do říše pohádek pro dospělé.
Světlovody se používají(používaly) v nemocnicích jako zdroj studeného světla. Nějaký vyřazený s půlkou tmavých vláken (zlomených) by jsi možná mohl vyprosit tam.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
ledvinap

27. 1. 2011, 1:44

QNX píše:Potřeboval bych cca 100m optického vlákna, nebo i kratší svazek (potřebuju kusy 0,3-1,5m) s větším počtem vláken. Požadavky na kvalitu minimální, má to sloužit pouze jako světlovod (žádný přenos dat). Neválí se to doma někomu? Nebo nějaký nápad kde to za rozumné peníze pořídit?
Nevim, zda je opticke vlakno (aspon so se pouziva na site) to prave, co potrebujes. Vlastni vlakno je dost tenke (150um u multimode) a je problem do nej svetlo dostat. Co vim, tak s optickym patch-kabelem je videt jen svetla tecka, kdyz je druhy konec namireny na slunce. A tri trose laborovani s laser diodou bez optiky (~50mW) to take nebyla zadna slava, ale je fakt, ze jsem to zkousel jen stelovat v ruce.

Zkus si nekde pujcit ten patch-kabel a vyzkousej to. Pripadne v Plzni urcite najdu nejaky zbytek na vyzkouseni.
kraljan

27. 1. 2011, 6:24

Zalezi jak velky potrebujes finalni prurez, ja osobne bych nekoukal po standartnich optickych vlaknech, protoze jsou jak uz napsali jini moc tenka a budes jich potrebovat strasne moc. Navic kdyz se vezme vlakno z opt. kabelu, tak to co je videt, jeste neni samotne vlakno, ale ruzne ochranne vrstvy, ktere svetlo nevedou.
Podle me je potreba hledat svetelny kabel s oznazenim POF. Zacina se to prodavat mezi normalnimi potrebami pro firmy, ktere delaji opticka propojeni mezi PC. Cena je sice "zavratna" cca 50Kc i vice od metru, ale jednak jsou v metru vlakna dve, druhak maji uz relativne spravny prumer (jinymi slovy jsou docela tlusta), takze by nemuselo byt potreba je skladat a za dalsi jedna se o normalni plast, takze se to nakraji nozem jak je potreba.
jova
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 6:39

Kup si ozdobnou lampu se světlovodnými kabely. Je to takový střapec se žárovkou vespod. Viděl jsem jí kdysi v kamenném obchodě a naposledy za pár kaček tuším u větnamců. Třeba to těch 30cm dá.
Pruduch

27. 1. 2011, 7:31

Jo ty světelný "ocasy" maj teď v Lidlu za 50Kč, je to dlouhý cca 26-27cm a je to vlastně vlákno POF bez "izolace".
Bobes

27. 1. 2011, 7:32

S tym kablom to nebude tak jednoduche. Vacsina kablov, ktore firmy instaluju vo vonkajsom prostredi je typu single mode (mansi utlm na jednotku dlzky pre dane vlnove dlzky). Tych vlakien v ich vnutri nie je az tak vela (od 4 po 256 na kabel). Zaroven konstrukcia kabla rozdeluje dane vlakna do trubiciek (buffer) po 4-12 vlaknach, ktore su pri kvalitnejsich kabloch vyplnene silikonovym gelom. Zaroven su v danom kabli zosilujuce a ochranne konstrukcie, ktore umoznuju jeho zatahovanie/zafukovanie/zaplavovanie do ochrannych trubiek. Vyrobit (zarezat+zabrusit konce) kvalitny svetlovod priamo z taketo kabla bude dost obtiazne. Osobne by som odporucal poobzerat sa op vyrobcovi plastovych vlakien urcenych priamo na vyrobu svetlovodov - kedysi to malo v ponuke aj slovenske VUKI, ale uz som to na ich www nenasiel.
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 3:09

Mám nějaký kus optického kabelu s plastovým vláknem a tlusté je to dost (0,5 mm ? neměřil jsem to) tak taková vlákna bych potřeboval. Těch 100m je celková délka, já bych to nastříhal na menší kousky, tak s útlumem to nebude tak strašné .....ale ten vlasec, nevím, jestli by fungoval. Střapce z lampiček jo, to by použít šlo, podívám se po tom.
Abych upřesnil na co to chci ........ mám v plánu výrobu kuchyňské pracovní desky z betonu se zabudovanou optikou :lol:
Tady nějaké fotky jak by to mohlo dopadnout:
http://www.google.cz/images?hl=cs&q=con ... 24&bih=578
risa

27. 1. 2011, 4:18

hm
takže scháníš koncově svítící vlákno,většího průřezu,pokud možno v bužírce.

dávno jsem poptával vlákna (stranově svítící průměr 3mm) ,ale firmu si nepamatuji,vím jen ,že se specializovala na led osvětlení pro obce,a právě výrobu optických kabelů pro osvětlení(bazény,venkovní chodníky),a průměr 5mm na jedno vlákno nebyl problém.
někdě budu mít ještě pár vzorků

něco jsem našel

http://www.mullerlight.cz/ceny.php?id=3

nebo jsou i tzv.svítící dráty.

http://www.el-lumio.cz/el-kabely-draty.htm

a zaujalo mě i tzv. m-tube u farnellu
nebo
http://www.komplexmedia.cz/komplex-medi ... ici-kabely

a nebo hotový systém
http://www.hdt.cz/fib-150-opticke-vlakn ... /d-213566/
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 7:57

risa: díky za odkazy. potřebuju koncově svítící vlákno o průměru cca 0,2-1mm bez bužírky. To na posledním odkazu je dobré, ale stačil by mi samotný svazek vláken .......... něco jako toto:
http://www.dealextreme.com/p/fiber-opti ... -pack-1937
To je zatím nejlepší cena co jsem našel.
Josef
Sponzor fora

27. 1. 2011, 9:19

Tak to bych já doma nechtěl, ten beton na desce. Už to vidím, jak jsou furt tupé nože, což nesnáším. Je sice pravda, že nůž tu desku poškodí méně, než deska nůž. Ale to rozčilování a ostření by mne zabilo. I kdyby to svítilo, jako Kočkovy kolotoče...
QNX
Kontaktovat uživatele:

27. 1. 2011, 9:48

Josef: nechci do toho moc kecat, ale pokud krájíš přímo na pracovní desce ..................... :roll:
Doma máme na pracovní desce obkladačky a jsme s tím spokojení, určitě je to lepší než nějaká dřevotříska potažená plastovou folií. Žula by také nebyla špatná, ale s tím betonem se dá víc vyřádit :-)
http://www.google.cz/images?hl=cs&q=con ... 24&bih=578
Pár fotek betonových desek (většinou bez světýlek)
Josef
Sponzor fora

27. 1. 2011, 10:29

QNX: já na desce rozhodně nekrájím, ale nejsem doma sám...
Kdyby alespoň ty krájecí prkna použili, a že jich mám nadělaných a v různých velikostech.
Njn... ani po dobrém, ani po zlém. Je to těžké. Škoda, že do nové kuchyně nešla dát na pár týdnů ta stará deska, abych je (hlavně ji) trochu postrašil. Kdysi mne napadla už taková zhovadilost, že budu na truc krájet na ubruse, přímo a velmi ostrým nožem. Nakonec jsem to zavrhl, stejně by to nikam nevedlo. Házet nože do dřezu je taky "dobrý" zvyk. Bývá někdy krve jak na zabíjačce, když tam pak hrábne, ale zaviní si to vždy sama. Já jen ostřím.
Odpovědět

Zpět na „Nákup“