Soustruh Stenzel

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
Odpovědět
radek111
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2011, 2:55

znate nekdo, ma to vyznam, pujde k tomu neco sehnat kdyztak ?
jde o tohle ... http://aukro.cz/item1422195122_univerza ... struh.html
Krutor
Sponzor fora
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2011, 4:43

Ne že bych v životě viděl nejvíc soustruhů ze všech lidí, ale o značce Stenzel jsem nikdy neslyšel. Určitě to nebude ve zdejších krajích moc rozšířený soustruh, čemuž bude odpovídat i nabídka příslušenství.

Dle ceny, která je v podstatě šrotová, bych usuzoval, že stav bude žalostný. Slovo "funkční" zde asi znamená, že se točí vřeteno a fungují posuvy, bohužel to ne vždy znamená, že se na tom dá rozumně dělat.

Takže lapidárně řečeno - IMHO je to kupa šrotu a nejcennější je na tom ta 20 mm přívodní šňůra :D
Petr Spáčil
jova
Kontaktovat uživatele:

24. 1. 2011, 6:04

Ten název mi sice také nic neříká, ale když jsem viděl tu fotku, tak mi to dost připomíná „staršího brášku“ co mi stojí v garáži. http://www.volny.cz/jova1/dilna/soustruh/soustruh.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Ten můj je také z rajchu a dotáhl jsem ho za 23tisíc od Chomutova. Já i otec, soustružník ve výslužbě závodu Kovosvit, jsme s ním nadmíru spokojení.
Těžko radit podle fotky, zvlášť když si ho člověk nemůže osahat, ale pokud o něj máš zájem, domluv se zajeď tam a uvidíš. Jasně není to už stroj do firmy na sériovou výrobu, ale pokud není něco důležitého rozsypaného v převodovce a pokud ho máš jenom do garáže, tak ho trochu umyješ, namažeš a ještě tě přežije.
Bacha ať se nelekneš. Nemá to řemeny a náhon od motoru přes ozubená kola je hlučnější. :D
Koukám že tvým prvním výrobkem budou muset být noniusy. :(
Ještě mi tam chybí páka na ovládání spojky vřetena. Mění se jí směr otáčení a rozjezd. Já je mám na té nejspodnější tyči. Jinak převodová skříň se zdá stejná, na suportu tomu chybí automatický příčný posuv.
Naposledy upravil(a) jova dne 13. 1. 2016, 12:08, celkem upraveno 1 x.
Petr Bratřík

24. 1. 2011, 10:06

Moc záleží, co na tom potřebuješ dělat, fakt to jako žádný zázrak nevypadá. Ale zase, když to porovnáš třeba s tímhle:
http://www.naradips.cz/soustruhy/soustr ... m-250e.htm
Jestli máš pro něj místo ... jestli "nějaký" soustruh potřebuješ a máš hluboko (třeba jako já) do kapsy, bude to možná lepší, než nemít nic.
Jestli běží, není vysypaná skříň atd, tak soustruh toho dokáže dost udělat i sám pro sebe.
ARTOS

24. 1. 2011, 10:21

myslím ,že na běžný garážový žudlání bude asi dobrý, ale já bych soustruh ,který nemá na suportu nonius nebral.
soustružník

25. 1. 2011, 12:36

Typ to možná není špatný, ale ten kus na obrázku se mi nějak nezdá. To už možná tenhlehttp://stroje.inzeraty.cz/inzerce/53851 ... auert.aspx vypadá funkčněji a ta cena je pěkná.
radek111
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2011, 8:20

no uvidime ... kdyz to klapne tak se svezu s klukem co jede do rise pro auto a zajedu se na nej podivat, udajne z nej je neco sundane kvuli mistu - nejake paky a tak

ze nema pricnej posuv sem koukal, ty noniusy sem si neuvedomil :( co se da delat ...

mam to do dilny na prilezitostne pouziti kolem starejch aut a motorek
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2011, 9:33

Ty nonisy budou možná problém. Já mám ty šrouby palcové takže ta stupnice, co tam někdo vyryl přede mnou je dost divoká - 6mm a pár desetin na otáčku. Pracovat se s tím dá, jen se musí občas nonius při dolaďování průměru přetočit na nulu.
Třeba budeš mít štěstí a bude tam metrika. Koukla jsem na ty moje tabulky (viz příloha) a zřejmě tam budeš mít jiná kolečka protože ta stoupání se zdají odlišná.
Mrkni se také jestli je ta převodová skříň vřeteníku upevněná na ploše pomocí šroubů a ne na rybinách lože. Mě to bez koníka soustružilo do kužele, až jsem přišel na to že je ta skříň hnutá a musel jsem jí dorovnat vůči loži. Dlouhá kulatina a hodinky v suportu to lehce napravily.
Tím tě nechci odrazovat, pouze upozorňuji. Je to přeci jenom už dědeček, tak bude chtít vlídné zacházení a trochu ho poladit.
Přílohy
soustruh.xls
(23.5 KiB) Staženo 273 x
Petr Bratřík

25. 1. 2011, 10:54

Na čtvrtém obrázku je tabulka posuvu (Planvokschūbe), Ta mi připadá jako originál, a je v mm.
jova
Kontaktovat uživatele:

25. 1. 2011, 11:04

To ano, ale to je podélný posuv, který se dá nastavovat převodovkou na metriku nebo palce.
Všechny šrouby ( u příčného posuvu, podélného jemného na suportu a koníka), jsou u mého soustruhu řešené pomocí závitů s palcovým stoupáním. Proto ani ten automatický příčný posuv už v mé tabulce nevychází v celých mm na otáčku.
Petr Bratřík

30. 1. 2011, 3:12

Takže ho někdo vydražil za 21 100,-
Podle obrázků se mi to zdá už dost velká částka, ale asi jen klamou, a v tak beznadějném stavu to nebylo. Doufám že si ho pamatuju dobře, že se jednalo o ten samý, kdyžtak mě prosím někdo opravte, ale v minulé aukci byl vystavený tuším za 15000 a nikdo to nechtěl. A teď se o něj přetahovali hned 4 zájemci.
radek111
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2011, 10:03

myslim ze jo ...
sem prave myslel ze by mohl bejt za +- vyvolavacku coz bych dal , ale tohle me prislo dost :(
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“