Mn80

Tovární CNC a apřestavby konvenčních soustruhů
lorch
Kontaktovat uživatele:

20. 1. 2011, 11:47

Chlapi, mě z vás asi šlehne, kdo jste to viděl, že tu píšete takový kraviny ? To byl soustruh sundanej ze stolu a z něj byl z lože sundanej suport, ještě řikal že u toho kdysi někdo čornul univerzálu, tak na tom skoro vubec nedělali, nebo jen co se vešlo do kleštin, když jsem se dival na ty místa, jak je to na suportu vždycky odrbaný od univerzály, tak tam nebyl skoro ani škrábaneček, a co jsem se s nim bavil , tak dává skoro všechno na aukro od koruny, aby se nemusel z nikym dohadovat o cenách,to nejsou překupníci, spíš nějaký likvidátoři, neřešej moc co za to dostanou, hlavně aby to bylo pryč. Přivezl jsem si tam odtud pěknou brusku, moc se mu nechtělo mi ji nechat, řikal at si ji koupim na aukru, ale nakonec si nechal řict.
http://www.truhlarime.cz/ - web zaměřený na ukázky truhlářských postupů, výrobků naší dílny, vysvětlení použití různých druhů nářadí, nabídky truhlářských kurzů a mnoho dalšího
Francotirador

31. 1. 2011, 2:35

No nevím kam přesně můj příspěvek / dotaz zařadit.
Vyrábí se dnes nějaký stolní soustruh (v použitelné kvalitě tj. určením pro elektrodílny či přípravářské dílny atd.) samozřejmě vyjma hoby pseudosoustruhů typu Sieg C3 (a jeho čínské klony) :?: :?: :?:
Něco na způsob MN80, MAHOS 22, SU-16 z naší produkce, které už se nevyrábí :( ? V ČR o ničem nevím, ale co jiné země evropy (nějak neumím hledat - jakmile na netu zadám stolní soustruh ve všech možných jazycích vypadne na mě jen ta čína).

Kupovat starší stolní stroj se mi nechce, kvůli trhem nastaveným cenám (nepřijdou mi úplně adekvátní :oops: ve strovnání s velkejma mašinama tj. poměr ceny nového tenkrát a cena za kterej se prodávaj nyní).
soustruh: TOS MN80A; obrážečka: TOS MS200N
frézka: klon Sieg X2; ostřička: Beiping PP-U3
Francotirador

31. 1. 2011, 3:04

Ještě jeden dotaz / taky to není konverze stroje.
Jak je u MN80 řešeno štelování vůle SANĚ-LOŽE viz. obrázek? V řezu nejsou vidět stavěcí prvky a že by to bylo podkládáním lyžinek (falešné klínky zespod) se mi nezdá.
Přílohy
saně MN80.jpg
Ferrit

31. 1. 2011, 4:12

Francotirador píše:No nevím kam přesně můj příspěvek / dotaz zařadit.
Vyrábí se dnes nějaký stolní soustruh (v použitelné kvalitě tj. určením pro elektrodílny či přípravářské dílny atd.) samozřejmě vyjma hoby pseudosoustruhů typu Sieg C3 (a jeho čínské klony) :?: :?: :?:
Něco na způsob MN80, MAHOS 22, SU-16 z naší produkce, které už se nevyrábí :( ? V ČR o ničem nevím, ale co jiné země evropy (nějak neumím hledat - jakmile na netu zadám stolní soustruh ve všech možných jazycích vypadne na mě jen ta čína).
Kupovat starší stolní stroj se mi nechce, kvůli trhem nastaveným cenám (nepřijdou mi úplně adekvátní :oops: ve strovnání s velkejma mašinama tj. poměr ceny nového tenkrát a cena za kterej se prodávaj nyní).
V Evropě - NEVYRÁBÍ
Naposledy jsem sehnal témeř novou(rv.1992) a skutečně téměř nejetou MN-80A komplet - odborníkem prověřeno - za 45k Kč. Levněji naž 30k Kč jen čína nebo jen úplný shunt. Holt malé jem milé a cenné. Když seženeš MAHOS22 pod 50k Kč tak si blahopřej. Jinak hodně štěstí.
Nicméně zahlédl jsem něco v Anglii ale v ceně jen - 15% a pak ta doprava??? Doba je taková.
Vím o SU16 za 110k Kč.
MN-80A, BF-20 Vario, MAHOS 22, Beiping PP-U3, Prusa i3-MK2
I cesta je cíl. - "Finis coronat opus"
Francotirador

31. 1. 2011, 7:50

No to jsou vyhlídky :roll:

Při hledání nových mě zaujal akorát (fakt jsem skoro nic nenašel) Emcomat 14S http://www.emco-world.com/uploads/tx_co ... _20_CZ.pdf od rakouské EMCO Maier Ges.m.b.H. Český zastoupení fa. ITAX PRECISION, spol. s r.o. s podivnejma stránkama http://www.obrabeci-stroje-itax.cz/obrabeci-stroje. Bohužel velikost soustruhu je max. hranice (menší Emcomat 7 už nevyrábějí - ten byl docela hezkej) - o tomhle už by se dalo polemizovat zda jde ještě o stolní soustruh :) .
EMCO Maier Ges.m.b.H. je registrovaná jako výrobní (nikoli logistická) firma - myslíte že to ani oni nevyrábí? Snad nefungujou jako Optimum / Quantum nebo jak se jmenují, kteří nevyrábí - jen generálkujou nové stroje :-)
Nikde jsem nenašel cenu :oops: netušíte kolik může stát?

K těm použitým - jsou ještě nějaký profláknutý (kvalitou) zahraniční na který by se člověk (krom již zmíněných československých) měl při nekonečným brouzdáním inzerátama zaměřit?
radu78

31. 1. 2011, 8:04

Svýho času jsem koukal po Wabecu https://www.wabeco-remscheid.de/index.p ... chine.html a Golmaticu http://www.golmatic.de/GOLmatic_DE/masc ... d23_de.htm ,ale nakonec zvítězila hrubou silou financí čína , kterou už druhým rokem předělávám. :lol:
lorch
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2011, 8:33

Ono to je také o tom kolik do toho chceš investovat, MN 80 se snad v nějaké inovované verzi stále dělá, nebo se nechá sehnat starší, nepoužívaný, vyrobilo se jich mraky, tak není problém sehnat nevychozený, nebo pak Schaublin 70 nebo Schaublin 125 , to je ještě lepší než MN 80 i to má lepší příslušenství, ale stojí to ranec.
http://www.truhlarime.cz/ - web zaměřený na ukázky truhlářských postupů, výrobků naší dílny, vysvětlení použití různých druhů nářadí, nabídky truhlářských kurzů a mnoho dalšího
Max
Kontaktovat uživatele:

31. 1. 2011, 8:59

Tak v Evropě, kromě zmíněných Rakušáků (Emco a Klippfeld) a Němců (Wabeco, Goldmatic, Prazi), vyrábí ještě mašiny i Italové, o Švýcarech nemluvě.
Já teď šetřím na Wabeco, protože chci přesnou a kvalitní mašinu, u které stačí jen zapojit a fachčit. :)
Naposledy upravil(a) Max dne 10. 2. 2011, 9:32, celkem upraveno 2 x.
Ferrit

1. 2. 2011, 8:21

Francotirador píše:Ještě jeden dotaz / taky to není konverze stroje.
Jak je u MN80 řešeno štelování vůle SANĚ-LOŽE viz. obrázek? V řezu nejsou vidět stavěcí prvky a že by to bylo podkládáním lyžinek (falešné klínky zespod) se mi nezdá.
Myslím, že řez na horním obrázku je neúplný (asi pro jednoduchost nebo matení nepřítele). MN-80 má nastavení vůle suportu na loži nastavitelnou rybinou.
Viz obrázek - jde o šrouby 76 a 77!
MN-80 příčný support
MN-80 příčný support
Francotirador

3. 2. 2011, 7:55

lorch píše:MN 80 se snad v nějaké inovované verzi stále dělá
Kde? Pod jakým typovým číslem?
Ferrit

3. 2. 2011, 9:06

To jsem velmi skeptický. Když jsem se před cca3 roky začal o tu mašinku zajímat byla tato stránka tou první kam jsem se podíval. Od té doby neseznala změn.
Po telefonu na učiliště mi bylo řečeno, že je to neaktuální a že se semtam najdou nějaké díly a dali mi spojení na pana Kasíka=(stará MN80 za 69 kKč :lol: ) s tim, že se to u něj taky dělalo, jak píší v rámci odborné výuky, ale že to už není pravda.

Tak by mě zajímalo jak to opravdu je - já už skoro nic standardního nepotřebuji - určitě, pokud se něco dozvíte, napište to sem.
RaS

3. 2. 2011, 9:22

ono Kasík sídlí v Čelákovicích a zabývá se obráběním a prodejem starých strojů.. jen tak pro info..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Petr Bratřík

3. 2. 2011, 9:40

MN80 ale opravdu vyráběli v Čelákovicích, snad kromě stolu, učni, v rámci odborné praxe. Učňák si touhle výrobou na sebe vydělával. Takže by tam dneska jen pokračovali v tom, co se za komunistů osvědčilo. Znal jsem dva nebo tři kluky, kteří tam to učiliště absolvovali, a tyhle soustruhy dělali.
Tehdy to bývalo ale jinak než dneska - pokud se povedl úplný zmetek, tak se prostě vyhodil, a bylo to. Nikomu nechyběl, nic se nedělo. Kdysi jsem viděl v hutích železniční vagon plný těchhle soustruhů, jako sběr.
A proto se i stane, že občas nepasují díly z jednoho MN80 na jiný. Když byl zmetek opravitelný a bylo jich víc, tak to opravili, přizpůsobili mu zbytek dílů, spolu to očíslovali, a sestavili z toho soustruh.
Francotirador

3. 2. 2011, 10:24

Jde o tohodle Kaslíka http://www.stroje-bazar.cz/index.php :?:
Odpovědět

Zpět na „CNC soustruhy“