Koncové spínače.

pájač

28. 5. 2008, 7:19

Zdravíčko . Chcel by som sa opýtať , ako je výhodnejšie použiť koncové spínače . Použiť jeden spínač v strede posuvu a k nemu 2 dorazy , alebo 2 spínače na krajných polohách a jeden doraz ? . Dík.
rawen
Sponzor fora

28. 5. 2008, 7:52

Dost záleží na softu, kterým to budeš vyhodnocovat - tj. jestli dokáže pracovat s pozicí x+ a x- třeba k nastavení souřadnic (cosi jako Home pos.) anebo ti jde jen o Emergency Stop - ochranu proti vyjetí a kolizi pojezdu s rámem.

Další věcí kterou zvaž je počet vstupních datových linek v LPT, přes které to bude pravděpodobně komunikovat.

Hezky je to popsáno v návodu k Machu: http://www.artsoftcontrols.com/document ... _84-A2.pdf

Radek
soustruh Bernardo 500, frézka Proxxon
(CNC Tron, CNC Proxxon MF70)
pájač

29. 5. 2008, 6:57

Dík . Pomohlo . Keby som ešte rozumel čo tam píšu . Soft bude Mach3 , ale zo zapojenia som vyčítal , že je v podstate jedno ako to urobím . Teoreticky by stačil ten spínač jeden na všetky osi a mechanicky mu urobiť dorazy , ale to si neviem technicky predstaviť . :D
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

29. 5. 2008, 7:43

spravne by jsi mel mit referencni spinac na kazde ose (tedy 3)
tim si masina zjisti kde je a je schopna od nej merit
a pak jeste seriove zapojene prejezdove spinace na kazdem konci rozjezdu kazde osy tedy 6 a ty by meli byt zapojene v serii s estop idealne radsi s enable na driverech motoru
ty prejezdaky by tam meli byt z duvodu ladeni nebo kdyz se mach zblazni aby to nenarazilo na konec
v pripade servomotoru doporucuji urcite pouzit hardwarove limity na driverech protoze je tam mala sance ze ten driver je schopnej tocit i bez macha

v korektnim pripade by se meli uplatnit soft limits ktere jsou odvozene od referencnich spinacu a delaji to same softwarove
Vsechna prava na chyby vyhrazena (E)
pájač

29. 5. 2008, 4:45

Asi to tak urobím . :)
Avenger

18. 2. 2011, 8:28

Zrovna řeším koncové a home spínače na svých strojích a potřeboval bych pár rad odborníků protože v tom začínám mít hokej :)

Když stroj hledá HOME switch, tak ho hledá jedním předem definovaným směrem (dáno zřejmě konfigurací EMC) a je třeba osy před tím ručně nastavit do nějaké výchozí polohy (třeba vždy nalevo od HOME switche)?
Nebo k tomu využívá i LIMIT switche a po jejich sepnutí hledá HOME switch na druhou stranu? Pak bych ale ty LIMIT switche nemohl použít k zastavení stroje (jako HW LIMITY).
Leda že by EMC v režimu hledání HOME nevyhodnotilo najetí na LIMIT jako emergency stop, ale to nevím jestli umí.
Předpokládám, že normálně má osa celkem 5 spínačů, z toho dva nejkrajnější jsou zapojeny sériově na emergency stop, další dva na LIMIT +/- a uprostřed HOME.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2011, 8:49

co si matne vzpominam tak tech rezimu tam bylo hafo a tudiz ti nejlip poradi technicka dokumentace EMC
v pripade ze nevladnes anglictinou mozna ti to v tom nekdo vyhleda a popise
Avenger

18. 2. 2011, 9:51

Ohledně nastavení home jsem našel toto http://linuxcnc.org/docs/html/config_ini_homing.html" onclick="window.open(this.href);return false; , ale už se tam neřeší to, jestli se stroj nachází aktuálně před nebo za home switchem a vypraví se ho hledat jedním směrem (pravděpodobně dokud nenarazí na nějaký limit, který zastaví stroj). Nebo se běžně houmuje stroj tak, že se vždy ručně nastaví osy do nějaké pozice třeba nalevo před home switchy, aby je pak stroj pohybem vpravo našel?
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2011, 10:18

no ja treba to mivam na masinach tak ze za spinacem je jeste misto (ale velmi malo nez stroj najede na soft limitu a pak vzapeti na prejezdak kterej odpoji pohony
tj. muze se stat ze clovek pusti stroj do reference z mista ktere je za referakem pak to zachyti ten prejezdak shodi masinu a obsluha to musi tpacitkem premostit a odjet si na vhodnejsi misto pro referenci

referaky zasadne davej na konec rozjezdu, kdyz by jsi ho mel uprostred musel by jsi vzdy hlidat kde jsi kvuli referenci

diky tomu ze sniamace maji prakticky vzdy nejakou hysterezi neni mozne si na referak najizdet z ktere strany chci protoze by jsi byl o tu hysterezi vedle a to nemluve o mechanickem provedeni ktere do toho ma co kecat radove jeste vic
sidonie

18. 2. 2011, 11:04

Avenger píše:Ohledně nastavení home jsem našel toto http://linuxcnc.org/docs/html/config_ini_homing.html" onclick="window.open(this.href);return false; , ale už se tam neřeší to, jestli se stroj nachází aktuálně před nebo za home switchem a vypraví se ho hledat jedním směrem (pravděpodobně dokud nenarazí na nějaký limit, který zastaví stroj). Nebo se běžně houmuje stroj tak, že se vždy ručně nastaví osy do nějaké pozice třeba nalevo před home switchy, aby je pak stroj pohybem vpravo našel?
Tak mě tak připadá, že bys to chtěl moc komplikovat. Já mám pouze jeden koncák na ose a nic se neděje. Když dám zreferovat stroj, pak jede jen k tomu jednomu spínači a jak na něj najede, tak vynuluje osu. Tomu se taky říká home switch. Pokud chceš mít stroj bezpečnější, pak si můžeš na osu ještě na oba konce přidělat paralerní spínače k e-stopu. Jakmile na ně mašina najede, tak je stop na tvrdo, při normálním obrábění se na tyto spínače nesmíš dostat, jsou to jen havarijní koncáky, kdyby se ti mašina zbláznila. Cokoliv navíc je podle mě zbytečná komplikace. Najde se i zde pár jedinců, kteří vůbec koncáky nepoužívají a taky jim to jezdí :D
Avenger

18. 2. 2011, 11:46

Právě že jsem chtěl dva spínače LIMIT +/- používat pro emergency stop a jeden jako referenční. Jen jsem si tak nějak vsugeroval, že referenční má být ideálně někde uprostřed osy a z toho vnikla ta možnost, že je pravděpodobné, že se mašina před "zhoumováním" s velkou pravděpodobností může nacházet někde před nebo za referencí. Ale to umístění reference těsně před koncák tu pravděpodobnost značně eliminuje (to mi nedošlo), protože 99.99% pracovního času se budu pohybovat na té správné straně od reference.
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

18. 2. 2011, 12:58

jeste doplnim ze lepsi nez paralelne k estopu je seriove s estopem (zapojit ty havarijni prejezdy) i se to na velkych masinach vsechno zapojuje seriove a v normalnim stavu sepnuto napriklad kvuli selhani spinace nebo preseknuti kabelu
sidonie

18. 2. 2011, 1:01

Pak musíš ale použít rozpínací a ne spínací. Konec konců je to jedno, hlavně když to funguje jak má.
unudle

25. 2. 2011, 3:07

Nazdar, chtěl jsem se zeptat, jestli jako koncové, nebo referenční spínače mohu použít indukční snímače prodávané v CNCShop.cz. Pokud ano tak jak to zapojím, když používám H2 - CNC Controler.
Díky
unudle
robokop
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2011, 3:33

jako referencni by to melo byt OK, alespon ja to tak pouzivam a nejakych zvlastnich odchylek jsem se nedomeril (ale nijak zvlast jsem to nemeril - napriklad pri ruznych teplotach)
jako koncove prejezdove (havarijni) doporucuji neco jako mikropsinace protoze se to snaze zapoji do serie je to levnejsi a bohate to postaci
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“