Vztahy pro pružnost/ohyb

Odpovědět
HonzaCh

22. 2. 2011, 9:29

Zdravím,

chtěl bych se zeptat místních znalců na 2 (a půl ;)) záležitosti týkající se prý oblíbené tématiky:
  1. Co platí pro ohyb nosníku, který je na jednom konci vetknutý a druhý…ani volný, ani podepřený, ale vetknutě upevněný :? v působišti síly? (Jestli máte pocit, že to připomíná bočnici portálu, tak jste na správné stopě. Aspoň takové přiblížení…) Všude jsem našel jen základní výpočty pro 2× podepřený nebo 1× vetknutý plus 1× volný.
  2. A jak se projeví nějaké to přidané žebro (řekněme nejen ploché, ale třeba L či jiný rozumný tvar, ke kterému existují jednoduché vztahy)?
  3. Ta půlka navíc: co když bude žebro z jiného materiálu?
Nehodlám se z toho nechat zkoušet, takže i když se matemematiky extra moc nebojím, tak to nepotřebuju s celým odvozením, spíš prakticky a přiměřeně obsáhle.

Tak kdybyste to někdo někdo věděl přímo, nebo měl nějaký šikovný odkaz na dostupnou stravitelnou literaturu (česky, slovensky, anglicky), byl bych rád za nakopnutí vhodným směrem.

TIA,
H.
RaS

22. 2. 2011, 9:45

od doby pc je většina numerických metod zapomenuta :D proč to nedáš něam nasimulovat, vím není to odpověď na tvou otázku.. ale během chvilky zjistíš kde si můžeš dovolit odlehčit kde přidat atd..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
HonzaCh

22. 2. 2011, 10:20

RaS píše:od doby pc je většina numerických metod zapomenuta :D proč to nedáš něam nasimulovat, vím není to odpověď na tvou otázku.. ale během chvilky zjistíš kde si můžeš dovolit odlehčit kde přidat atd..
I k tomu bych se v nejhorším snížil :-D

Zatím jsem neměl potřebu ani CAD-kreslit, natožpak simulovat, tak kdybys měl tip na něco zdarma, u čeho nestrávím zbytek života jen učením, jak vytvořit model, sem s tím.

Dík,
H.
RaS

22. 2. 2011, 11:02

no tak neco co umi pocitat nosniky zdarma je snad jen strojar 30denni free aspon myslim v tom si dokonce myslim že jsou i vzorce ktere shanis.. nicmene to je omezene jen na ruzne zakladni profily, pak nejake skladane vazniky..nicmene to by ti mohlo stacit, tam je to co se da i normalne spocitat, jakykoliv slozitejsi nosnik uz stejne matematicky vetsinou nespocitas a budes odsouzen na MKP a takovy sofistikovanejsi sw co bude pocitat deformace atd to uz myslim bude problem zdarma..
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
osvald
Kontaktovat uživatele:

23. 2. 2011, 9:27

HonzaCh píše:Zdravím,

chtěl bych se zeptat místních znalců na 2 (a půl ;)) záležitosti týkající se prý oblíbené tématiky:
  1. Co platí pro ohyb nosníku, který je na jednom konci vetknutý a druhý…ani volný, ani podepřený, ale vetknutě upevněný :? v působišti síly? (Jestli máte pocit, že to připomíná bočnici portálu, tak jste na správné stopě. Aspoň takové přiblížení…) Všude jsem našel jen základní výpočty pro 2× podepřený nebo 1× vetknutý plus 1× volný.
  2. A jak se projeví nějaké to přidané žebro (řekněme nejen ploché, ale třeba L či jiný rozumný tvar, ke kterému existují jednoduché vztahy)?
  3. Ta půlka navíc: co když bude žebro z jiného materiálu?
Nehodlám se z toho nechat zkoušet, takže i když se matemematiky extra moc nebojím, tak to nepotřebuju s celým odvozením, spíš prakticky a přiměřeně obsáhle.

Tak kdybyste to někdo někdo věděl přímo, nebo měl nějaký šikovný odkaz na dostupnou stravitelnou literaturu (česky, slovensky, anglicky), byl bych rád za nakopnutí vhodným směrem.

TIA,
H.
Přímej vztah asi nenajdeš, budeš si to muset namalovat a pomocí uvolnění vazeb ty vztahy odvodit. Určitě to ale nebude zrovna jednoduchý, protože se to bude muset počítat jako celý těleso uvolněním na jednotlivé segmenty, spočítáním jejich průřezových charakteristik, no a pak dostaneš soustavu diferenciálních rovnic, které bude třeba vyřešit. Já bych do toho nešel, použil bych selskej rozum a basta :-)
Odkaz na literaturu http://beta.fme.vutbr.cz/cpp/. Jestli je stravitelná to musíš posoudit sám.
HonzaCh

24. 2. 2011, 8:22

Díky, pánové, Strojaře už jsem zkoušel, ale protože je tam jen nosník vetknutý nebo podepřený (ale šikovně udělaný, spoustu momentů to "zná" z geometrie profilu, jinak to jde zadat), tak jsem se obrátil sem. Na skripta se špíznu, ale odvozovat a pak řešit soustavu DR se mi fakt nechce ;) Selský rozum mi napovídá, že ten průhyb (bod 1) by mohl být tak poloviční, ale na ta žebra už nestačí. Uvidím, co vyčtu.

H.
osvald
Kontaktovat uživatele:

24. 2. 2011, 9:33

Pro představu co s tím udělají žebra se můžeš podívat sem http://ocel.aspone.cz/prurezchar.aspx, jsou tam průřezové charakteristiky různých profilů. Pro tebe je zásadní "moment setrvačnosti" Iy. To je tak pro hrubou představu, jak se mění tuhost v ohybu s profilem. Jimak si podle těch skrip můžeš spočítat "momenty setrvačnosti" pro co si vymyslíš, to není až tak složitý (bacha v těch skriptech to bude tuším kvadratický moment). Jsou i nějaký programy co to asi umí spočítat http://www.fine.cz/vypocty-statiky/prurez/ (nezkoušel jsem). Z toho všeho bude závěr ten, že žebro toho s tuhostí udělá opravdu dost :-) Protože tuhost v ohybu roste tuším se třetí mocninou tloušťky materiálu (tuším nechci kecat, už si to ze školní let nepamatuju).
HonzaCh

25. 2. 2011, 11:09

osvald píše:Pro představu co s tím udělají žebra se můžeš podívat sem http://ocel.aspone.cz/prurezchar.aspx, jsou tam průřezové charakteristiky různých profilů. Pro tebe je zásadní "moment setrvačnosti" Iy. To je tak pro hrubou představu, jak se mění tuhost v ohybu s profilem.
Dík, aspoň přehled.
osvald píše:Jimak si podle těch skrip můžeš spočítat "momenty setrvačnosti" pro co si vymyslíš, to není až tak složitý (bacha v těch skriptech to bude tuším kvadratický moment).
Na první pohled to opravdu nevypadalo až tak hrozně, ale ještě jsem neměl čas se do toho ponořit, když se to na displeji tak blbě čte. Tisknout se mi to nechce, mockrát to v životě nepoužiju :)
osvald píše:Z toho všeho bude závěr ten, že žebro toho s tuhostí udělá opravdu dost :-)
:lol: překvapení :lol:

H.
Odpovědět

Zpět na „Zacinam stavet a nevim jak na to“