Koncové spínače.

unudle

25. 2. 2011, 3:44

Děkuji za odpověď
unudle
Thomeeque

11. 5. 2012, 3:44

Ahoj,

mohu se zeptat kolik tak u limitních switchů necháváte "overtravel", tj. kolik může ještě pojezd nedestruktivně ujet po té, co už je limitní switch aktivován?

Počítám, že optimální hodnota dost záleží na typu pohonu, rychlostech a hmotnostech, brzdách atd. - já stavím malé a úplně to nejjednodušší CNC, co se dá, slabší 2F krokové motorky, trapézy 12/3, pojezdy budou mít tak kolem 2-3kg, jezdit mi to bude maximálně asi 2m/min (reálně asi o dost míň), brždění motorkem, řízení MACHem nebo Linux(CNC)em.

Doplňující otázka, "overtravel" oblast je asi pro obrábění ztracená (nebo lze nastavit něco jako "1mm za limitem ještě můžeš jezdit"?)? U mašiny, kde se hardwareově vše vypne, je mi to jasné, ale u malého CNC řízeného komplet programem by to třeba jít mohlo.. Je mi nějak líto tu oblast (pokud by to byl třeba mm na každé straně) úplně zabít..

Díky, T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
RaS

11. 5. 2012, 10:44

co stavíš za mašinu, že ti je líto obětovat 1mm na každé straně? si představ že pošleš mašinu rychloposuvem někam do kraje, nečekej že se zastaví namístě jakmile estop sepne.. u normálních strojů tam je místo několik centimetrů
věčný rýpal,který musí mít poslední slovo, odpůrce low-cost zařízení končících v naprosté většině případů v hromadě šrotu
uživatelé hýbátek, kteří mají z mých příspěvků celoživotní trauma nechť si mé příspěvky VYPNOU
Thomeeque

11. 5. 2012, 11:24

RaS píše:co stavíš za mašinu, že ti je líto obětovat 1mm na každé straně? si představ že pošleš mašinu rychloposuvem někam do kraje, nečekej že se zastaví namístě jakmile estop sepne..
To opravdu nečekám (neni to jasný už z původního postu, když tam mluvím těch o rychlostech, hmotnostech, brzdách a tak?). Ale včasné brždění a využití prostoru "za limitem" se v principu nevylučuje, pokud to řídící systém ukočíruje.
RaS píše:u normálních strojů tam je místo několik centimetrů
Ty ale asi jezděj trochu rychleji, mají asi větší páru a musí na ně být opravdu spoleh. Moje CNC bude jen hobby strojek pro mé experimenty, který nejspíš nebude mít dost síly na to, aby sám sebe roztrhal, proto bych si na rozdíl od nich mohl možná dovolit k limitům trochu ležérnější přístup (limity tam mít chci, i s dostatečným "overtravelem", to zase jo, proto se tu na to ptám, ale klidně si zaexperimentuju).

Zítra si tu optimální vzdálenost schválně zkusím spočítat, vlastně je to výpočet brzdné dráhy (?), to možná i zvládnu :)

T.
mimooborová naplavenina • kolowratský zázrak™ • NPS • GCU • HirthCalc • ncDP.ino
Odpovědět

Zpět na „Ostatní elektronika“