debata o machu vznikla jednim neopatrnym konstatovanim

aneb pokec o vsem co se netyka CNC
takova nase CNC hospudka

Moderátor: sysel

vladosk

25. 2. 2011, 6:19

Ono to má ještě jednu dimenzi. EMC je zadarmo, proto jsem šel toto cestou já. Taky bych radši klikal, ale nechtěl jsem platit. A s tím asi souvisí, proč na to není návod - je to zadarmo a uživatelé jsou líní dát svoje zkušenosti do placu (zadarmo). Druhý rok mám doma linux, je zadarmo, ale u nás se zadarmo nikdo neobtěžuje přeložit návod. Takže když přijde problém, procházím fóra a strýce gůgla a buď najdu lék, anebo ne. Myslím že linuxu u nás chybí finanční motivace, ale to by už nebyl zadarmo. To je můj názor.
vlado
packa

25. 2. 2011, 6:55

mach do tisíce řádků je taky zadarmo, a myslím si že si jen tak někdo bez toho aby nejdřív vyskoušel to demo licenci nekoupí , takže v tom bych tak úplně problém neviděl,
A myslím že se pár lidí kteří se zdarma podělí o zkušenosti a i vlastní manualy a návody najde viz třeba toto forum .
vladosk

25. 2. 2011, 7:03

No já mám soustruh, a tam je těch řádků podstatně míň. Nejsem lakomej, ale EMC mi vyhovuje. Ale pořád mi chybí ten komfort z Machu/Windows. Možná je to otázka zvyku, ale když v zaměstnání je všude jenom Windows.
vlado
pavel-gravos

25. 2. 2011, 7:20

vladoskovi:
Uz to mas 2.rok, jak pises, tak ten manual preloz a dej sem zdarma ty, rad si poctu v cestine,
anglicky moc neumim.
Pavel
Radek-B
Kontaktovat uživatele:

25. 2. 2011, 8:09

MišoS píše:Je to fantázia, ako tu mnohí ospevujú EMC a veci s tým súvisiace, ale návody, postupy v Češtine, resp. Slovenčine som až na výnimky (inštalácia Ubuntu) našiel len na Mach3. Angličtinu sa v mojom veku nemienim učiť, radšejl by som čo to obrábať. Vypadá to tak, že EMC tu kdekto ospevuje, ale nič podstatné, ako to funguje a ako postupovať (aspoň pre začiatočníka), sem nedá. Je to tajomstvo? Tak si myslím, že v tom prípade je to ako sex na obrazovke, je to bohovské, len sa k tomu nedostaneš. Inak by asi mnohí z nás na to spoľahlivé EMC prešli :mrgreen:.
Na foru je zakladnich navodu jak a co stim pomerne dost, sam jsem tu napsal a nahral nekolik konfiguraci pro stroje ktere tu lze stahnout. Bohuzel se tu ztraceji v prave takovychto nesmyslnych diskusich.
Na ucelenem navodu pracuju, ale kdy dopracuju nevim :D
Ten system je svou modularni stavbou a moznosti pouzit spousty podpurneho HW pro automatizaci ruznych vyrobcu uzasny ,otevreny a je zadarmo. A tak se na to clovek take musi divat. (system vyvyjeji nadsenci a od nekterych veci dokumentace neni vubec ,,, je potreba cist zdrojove texty) Nelze rict autorovi "mas v tom bordel , dej mi navod co stim a v cestine,,, dik" Je snad zcela jasne jak by to dopadlo.

(pokud si neumite postavit rovnou zed, zaplatite si zednika)
To same muzete udelat u Machu u EMC i treba pro instalaci obycejnych Windows. Takze staci oslovit spravne lidi,, o nicem jinem to neni.
K Machu jako takovemu se odmitam prilis vyjadrovat, byt jsem puvodnim autorem snad jedineho ceskeho volne stazitelneho prostredi pro nej a mnoha navodu jak jej konfigurovat a pouzivat. (Vmnohem nme nemile prekvapil a hodne zklamal)

RADEK
modernizace/repase CNC strojů a zařízení
automatizace/konstrukce
vladosk

26. 2. 2011, 7:29

pavel-gravos píše:vladoskovi:
Uz to mas 2.rok, jak pises, tak ten manual preloz a dej sem zdarma ty, rad si poctu v cestine,
anglicky moc neumim.
Pavel
Nejsem angličtinář, žil jsem 24 let v Ostravě, takže muj druhý jazyk byl Polský. Ruštinu jsme se učili povinně, takže jsem měl k ní odpor. Druhých 22 let žiju na Slovensku, v práci jsem se musel přiučit Německy, taky jsem několikrát byl v Německu (dokonce i týden na intezivním kurzu programování Fanuc) rozumím dobře, trochu huře je na tom moje gramatika. Na Emc je většina v angličtině a já ovládám tu angličtinu jen díky internetu. Takže na rozdíl od Němčiny anebo Polštiny vím z návodu každé desáté slovo :D . Mužu se podělit s problémy a řešením např poslední verze Ubuntu 10.04+Emc ale osobně anebo ve vlákně Emc. Tady je to o Machu, a já jsem chtěl jen vyjádřit proč ho nemám. Emc jsem spustil z CD a to jak první verzi na Ubuntu 6.04 tak i druhou na 8.04 a třetí na 10.04 mi z CD nejela. Mach jsem zkoušel na Win2000 potom na XP ale neměl jsem vhodný počítač, zatímco CD Emc mi hned ukázalo latency té či oné základní desky. Když jsem Mach rozjel, pro soustruh tam bylo tuším jen 200 řádku. Proto jsem se vrátil k Turbocnc a potom když jsem chtěl řezat závity přešel jsem na Emc. Proto nemám nic proti uživatelum Machu, moje cesta byla jiná ale nikomu ji nevnucuju.
P.S. slovenská klávesnice nemá ů a tak se mi moc nechce stále něco lepit ze schránky.
vlado
Ben Ash
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

26. 2. 2011, 1:56

MišoS píše: Angličtinu sa v mojom veku nemienim učiť, radšejl by som čo to obrábať.
Jeden tvůj krajan mi prozradil moudrost největší: Přeložené informace, jsou zastaralé informace.
A neboj taky anglicky neumím, ale googl translator mi vydatně pomáhá :-)
MišoS

28. 2. 2011, 12:45

Na tom sa musím zasmiať, lebo pre mňa stará informácia je lepšia, ako žiadna. :lol:
Odpovědět

Zpět na „Prevazne nevazne“